Fotografija djeteta iz 2014. godine predstavljena kao slika “povrijeđenog dječaka iz Nikšića”

Fotografija djeteta sa povredom iznad oka koja se prošle sedmice širila društvenim mrežama nije, kako se to u nekim objavama tvrdilo, nastala u Nikšiću.

Ocijenjeni članci
Instagram profili Lažna vijest;

Nakon sukoba demonstranata i policije u Nikšiću 15.5.2020. društvenim mrežama počela se širiti fotografija povrijeđenog djeteta, uz opis da mu je povredu nanijela nikšića policija. Jednu od takvih objava prijavio nam je čitatelj “Raskrinkavanja”. 

Fotografija je podijeljenja na mnogim društvenim mrežama, uključujući i Instagram, gdje se između ostalih pojavila i na profilu _srpskasparta_. U opisu piše da je brutalna nikšićka policija zadala povrede “djetetu Andriji”:

BRUTALNOST NIKSICKE POLICIJE...GURNULI SU KOLICA SA DJETETOM N ULICU ZBOG MAJKE KOJA JE UZVIKNULA,,NE DAMO SVETINJE”.NISU DOZVOLILI MAJCI DA PRIDJE I PONOGNE SVOM POVRIJEDJENOM I UPLAKANOM DJETETU ANDRIJI.POZVALI SU HITNU MOMCI IZ HDL LAKOVIC...SIRITE DALJE .NEKA VIDI CIJELI SVIJET OKRUTNOST CRNE GORE PREMA GRADJANIMA KOJI BRANE SVOJE SVETINJE!

Fotografije su podijelili crnogorski političari Marko Milačić iz političke stranke Prava Crna Gora, te poslanik u Skupštini Crne Gore, Nebojška Medojević. Medojević je na svom Twitter profilu objavio screenshot objave profila _sprskasparta_ i napisao da se radi o “ustaškoj policiji”:

Tortura ustaške policije u Niksicu .

Ovim se navodima istog dana bavio naš partnerski portal Raskrinkavanje (.me), utvrdivši da je fotografija preuzeta sa interneta i da nije nastala na protestima u Nikšiću. Daljnjom pretragom vidimo da se fotografija prvi puta pojavila 22.5.2014. na portalu Cafe Mom u članku “25 ljekovitih upotreba majčinog mlijeka za majke i djecu”. U opisu fotografije napisano je da se majčino mlijeko može koristiti za čišćenje rana. 

Uprava policije Crne Gore je nakon objave fotografija također demantovala tvrdnje da su policajci nanijeli povrede bebi tokom sukoba građana: 

"Aposlutno je netačno da su službenici Centra bezbjednosti Nikšić nanijeli povrede bebi koja se navodno nalazila u kolicima prilikom intervencije policije tokom nereda u ovom gradu jer fotografija bebe koja je objavljenja ne samo da nije iz Nikšića već je preuzeta sa interent stranice iz inostranstva, kao što je to i objavljeno danas u većini medija. Objavljivanje lažne fotografije bebe predstavlja klasični oblik lažne vijesti i širenja dezinformacija kao i grubog zloupotrebljavanja djece.

Policija je upoznala nadležno tužilaštvo i postupanje u odnosu na ovaj slučaj je u toku", saopšteno je iz UP.

Twitter post Medojevića i Facebook objava Milačića su u međuvremenu obrisane, kao i druge slične objave. U trenutku objave ove analize, pretraga Facebooka putem alata CrowdTangle pokazuje da su one bile podijeljene u brojnim grupama kao što su OFFICIAL Q / QANON (link), МОЈА РЕПУБЛИКА СРПСКА (link), Светосавски Покрет Црне Горе (link), Arandjelovcani (link)i druge. Zanimljivo je da je jedan isti korisnik ovu objavu podijelio u nekoliko različitih grupa (u nekima i više puta: СРБИ И РУСИ БРАЋА ЗАУВЕК (link, link, link), Русско-сербская дружба (link), ЗЛОЧИН НАД МОЈИМ НАРОДОМ СРБСКИМ(ГЕНОЦИД КОЈИ ТРАЈЕ) (link), Serbs in Australia!!! (link, link), ВАСОЈЕВИЋИ НАЈВЕЋЕ СРПСКО ПЛЕМЕ (link). 

Iz komentara u ovim grupama može se vidjeti koliko su burne reakcije izazvale netačne tvrdnje objavljene uz fotografiju nepoznatog djeteta staru 6 godina. 

Tvrdnju da se na fotografiji nalazi dječak iz Nikšića po imenu Andrija, kojeg je na protestima povrijedila policija, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 21. 05. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 sedmice

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, indijski glumac nije dao neobičnu donaciju u novcu sakrivenom u vrećama brašna

Facebook stranice objavljuju priču o tome da je glumac Aamir Khan iz Indije...

Lažna vijest
Dezinformacija
Navode o 3.000 ilegalnih viza za Pakistance niko zvanično ne potvrđuje

Izvještavajući o tvrdnjama da je državljanima Pakistana izdato 3.000 ilegal...

Dezinformacija
Lažna vijest
Viralni snimak ne prikazuje “hapšenje afroameričkog FBI agenta”, iako to tvrdi više od 30 medija

Više od 30 portala u regionu u roku od 24 sata prenijelo je članak u kojem...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me