Raskrinkavanje.ba

Fotografija Eiffelovog tornja okruženog sijenom je AI generisana

Facebookom se dijeli fotografija Eiffelovog tornja okružena gomilom sijena, uz tvrdnju da je nastala na protestima poljoprivrednika održanim početkom ove godine. Riječ je, međutim, o AI generisanoj fotografiji.

Foto: Freepik

Na Facebooku je 2. februara 2024. godine objavljena fotografija Eiffelovog tornja u nesvakidašnjem okruženju – s velikim količinama sijena i poljoprivrednih vozila, uz opis u kojem se navodi samo “slika dana”. Objava je u kratkom vremenu privukla veliki broj interakcija, uključujući više od 6.600 dijeljenja. Autor objave je fotografiju podijelio bez dodatnog objašnjenja i konteksta, ali se iz komentara na objavu da zaključiti da su mnogi/e pomislili/e da je nastala na protestima poljoprivrednika koji su se krajem januara i u februaru održavali širom Francuske.

1

Foto: Screenshot/Facebook

Fotografija je objavljena na još nekoliko Facebook profila bez posebne naznake i šireg konteksta (1, 2, 3, 4), a na jednom privatnom profilu podijeljena je uz opis:

Ovi su riješili da polože slame Ajfilovoj kuli Ili Evropskim moćnicima što podržavaju Izrael i ostale cioniste.

Objavljena je 3. februara 2024. i u Facebook grupi Srbija koju volimo, uz opis u kojem se jasno navodi da je nastala na protestima poljoprivrednika. 

Opkolili Ajfelov toranj, u Parizu, Francuska.
Na prvi pogled, rekoh, koja farma je u pitanju, da su ovako visoko poslagali?! Tek onda, videh, šta je u pitanju. 
Traju ovi protesti poljoprivrednika, naših kolega, i šire se Evropom, ne prestaju?Bar negde da nisu p...e ko ovde

Screenshot

Foto: Screenshot/Facebook

Fotografija Eiffelovog tornja okruženog sijenom objavljena je 3. februara 2024. i u članku na portalu Glas javnosti, uz naslovu u kojem se navodi da su francuski farmeri blokirali Pariz balama sijena. 

 

2

Foto: Screenshot/Glas javnosti

Protesti poljoprivrednika u Francuskoj i širom Evrope odvijali su se u januaru i februaru, a razlozi izlaska na proteste variraju od države do države. U Njemačkoj je glavni povod bio smanjenje subvencija za dizel-gorivo, dok su francuski poljoprivrednici protestovali protiv sporazuma o slobodnoj trgovini i ekološkim pravilima za koja tvrde da im umanjuju profit. Zajedničko protestima farmera u Evropi jeste nezadovoljstvo poskupljenjima u proizvodnji i smanjenju otkupne cijene koju dobijaju za svoje proizvode – što u kombinaciji značajno umanjuje zaradu i čini njihov rad manje isplativim.

Ipak, fotografija Eiffelovog tornja okruženog sijenom i poljoprivrednim vozilima nije nastala na protestima – radi se o ilustraciji kreiranoj pomoću umjetne inteligencije. Autor fotografije je vlasnik Instagram profila ifonly.ai. Objavljena je s drugim AI generisanim fotografijama 1. februara 2024. i ubrzo je nakon toga postala predmetom manipulacija te su mnogi/e povjerovali/e da je autentična.

Da bi spriječio manipulacije i dijeljenja uz lažne opise, autor je dodao pojašnjenje i jasno naznačio da fotografija nije autentična i da je napravljena uz pomoć umjetne inteligencije.

Ovaj serijal generisan je uz pomoć AI-ja na Midjourneyju [alat umjetne inteligencije za stvaranje fotografija od unesenog teksta]. Da bi se spriječile “lažne vijesti” u vezi s fotografijama, navedite prilikom dijeljenja da fotografije nisu stvarne, već generisane vještačkom inteligencijom.

Screenshot 2024 03 06 111044

 

Foto: Screenshot/Instagram

Fact-checking platforma Logically Facts analizirala je tvrdnje o autentičnosti fotografije na engleskom jeziku. U svojoj su analizi naveli da je originalni Instagram dobio oznaku izmijenjenog sadržaja uprkos dodatnom pojašnjenju u opisu, što je ponukalo autora da je ukloni.

Tvrdnjama o autentičnosti fotografije bavili su se i Raskrinkavanje (.me), Faktograf, Full Fact i drugi.

Shodno navedenom, prvu objavu fotografije Eiffelovog tornja okruženog sijenom, uz tvrdnju da se radi o autentičnoj fotografiji s protesta francuskih farmera, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge ovakve objave ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. Objave fotografija bez eksplicitnih tvrdnji, ali i bez objašnjenja da se ne radi o autentičnoj fotografiji s protesta, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

 (Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 02.02.2024

Facebook profili i stranice: Slika dana...😶

-

  • Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti 03.02.2024

Glas Javnosti: EVROPA NA IVICI KATAKLIZME! Francuski farmeri BLOKIRALI BALAMA SENA prestonicu (FOTO)

Poljoprivrednici su nezadovoljni smanjenim prihodima, ekološkim propisima, rastućom birokratijom i uvoznim proizvodima koji predstavljaju konkurenciju

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.02.2024

Facebook profili i stranice: Opkolili Ajfelov toranj, u Parizu, Francuska.

-

  • Prenošenje lažnih vijesti