Fotografija iz filma katastrofe nije korištena u izvještavanju o izbjeglicama iz Kijeva

Na društvenim mrežama kruži netačna tvrdnja da je scena iz američkog filma katastrofe “Deep Impact” korištena u izvještavanju o ratu u Ukrajini.

Na profilu Petra Vidas, 14.3.2022. godine objavljen je kolaž sa dvije fotografije, uz opis:

Uzimaju slike iz filmova. Ovaj put su uzeli sliku iz filma Deep impact.

Scena iz filma Deep impact is iskorištena za vijesti o Ukraini.
Kako primitivno se huška na 3. svjetski rat. Kao dovoljno nismo na satu povijesti naučili koliko su grozni svjetski ratovi. Naša djeca će u školi učiti da je treći svjetski rat poćeo jer je Ukraina željela biti član NATO-pakta. I naša djeca će si misliti koje smo mi budale, da cijeli svijet izgine jer jedna Ukraina želi NATO-pakt, koji je usput rečeno stožer zla na zemlji.

Gornja fotografija prikazuje veliku kolonu auta, uz opis “bijeg iz Kijeva” na talijanskom jeziku. U gornjem desnom uglu piše “TGCOM24”. Ispod se nalazi ista fotografija, uz objašnjenje da je riječ o sceni iz filma “Deep Impact”.

Ove fotografije su prvobitno objavljenje 4.3.2022. godine na Facebook profilu Is Tina Pravda, u galeriji sa još nekoliko fotografija, uz tvrdnju da prikazuju “lažne vijesti” i propagandu medija.

Do datuma pisanja ove analize, iste tvrdnje iznesene su i na Facebook stranicama Simply me i Ponosni na Jugoslovenske uniforme, kao i na profilu Božidar Jagunec.


Šta su činjenice?

Logo koji je vidljiv u gornjem desnom uglu pripada talijanskoj televiziji TGCOM24. Na društvenim mrežama pojavile su se optužbe da je ova televizija, izvještavajući o ratu u Ukrajini (1, 2, 3), koristila fotografiju iz američkog filma “Deep Impact” iz 1998. godine. 

Ovim tvrdnjama bavili su se fact-checking portali širom svijeta. Italijanski portal Butac u svom članku objavljenom 2.3.2022. godine naveo je da je tačno da je sporna fotografija preuzeta iz filma “Deep Impact”, ali da nije tačno da ju je televizija TGCOM24 objavila izvještavajući o Ukrajini.

Ovaj portal kontaktirao je jednog od urednika televizije TGCOM24, koji je potvrdio da fotografija nije objavljena u njihovom programu kao dio izvještaja o Ukrajini. 

Novinari/ke portala Check Your Fact su, za potrebe pisanja članka na ovu temu, pretražili web stranicu TGCOM24 tragajući za člankom u kojem je ova fotografija navodno objavljena, ali takav nisu pronašli:

Check Your Fact nije pronašao članke koji koriste filmsku scenu na web stranici TGCOM24 niti se pojavljuje u bilo kojoj od objava na Facebook i Twitter nalozima ovog medija.

Također, na snimkama programa ove televizije vidljivo je da je njihov logo inače postavljen drugačije od načina na koji je postavljen na fotografiji iz “Deep Impacta”.

Dakle, tvrdnja da je ova medijska kuća objavila fotografiju iz filma “Deep Impact” i predstavila je kao fotografiju bijega iz Kijeva nije tačna.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je scena iz filma “Deep Impact” iskorištena za vijest o Ukrajini, prvobitno objavljenu na profilu Is Tina Pravda, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Denis Čarkadžić i Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 17. 03. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o “obustavljanju chemtrailsa” u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja me...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me