Raskrinkavanje.ba

Fotografija “psa koji zove upomoć da bi spasio život” nije nastala u Albaniji

Fotografija koja na internetu postoji od januara, postala je aktuelna na društvenim mrežama i portalima uz netačan opis da je nastala u albanskom gradu Draču nakon zemljotresa.

Nakon zemljotresa koji su pogodili Albaniju, mnogi portali i stranice na društvenim mrežama objavljivali su fotografije i video snimke na kojima se vide posljedice zemljotresa. Tako je na jednom privatnom profilu 26. novembra objavljena fotografija koja prikazuje psa među ruševinama, uz opis da se radi o fotografiji iz albanskog grada Drača:

Dan kasnije, istu fotografiju je objavio i portal Pet face u članku pod naslovom:

“POTRESNA SLIKA IZ ALBANIJE: Pas ČEKA I DOZIVA spasioce pored tela zatrpanog vlasnika! (VIDEO)”
Iz Albanije, iz sve tragedije koja je pogodila ovu zemlju izašla je i ova slika. Pas čeka i doziva pomoć pored tela svog vlasnika koji leži pod ruševinama. Ne znamo da li je ovaj čovek preživeo i iz sveg srca se nadamo i molimo da jeste.
Slika je objavljena na Fejsbuku, a oni koji su je objavili kažu da je pronađena na jednoj grupi na albanskom jeziku.

U međuvremenu je članak sa portala Pet face uklonjen, ali je fotografija 28. novembra objavljena na Facebook stranici Krik Pravde, uz isti opis kao i fotografija objavljena na privatnom profilu dva dana ranije. 

Ista fotografija je 26. novembra objavljena na Facebook stranici This is Albania, ali i na mnogobrojnim privatnim profilima i drugim stranicama iz regiona. 


Fotografija je zatim dospjela i na nekoliko portala na albanskom jeziku, poput Kosova live i Beshe TV, koji su također tvrdili da je fotografija nastala u Albaniji. 

Facebook stranica na albanskom jeziku, Dardha Solutions, 26. novembra je objavila da fotografija psa nije nastala u Albaniji, nakon čega su isto uradili i portali Nova Makedonija i Koha. Sa druge strane, portali poput Lajmi, Gazeta express i Liberale, koji su također objavili demant, naveli su kako je originalna fotografija nastala u Los Angelesu, ne navodeći pritom izvore za tu tvrdnju. 

Obrnuta Google pretraga fotografije prikazala nam je mnogobrojne stranice i portale na kojima je ona objavljena. U pitanju je “stock” fotografija koju je moguće kupiti na portalima poput Adobe, Depositphotos ili Bigstock. Na ovim portalima je navedeno da je autor serije fotografija sa psom Jaroslav Noska, ali ni na jednom od njih ne postoji informacija o lokaciji na kojoj su fotografije nastale. Fotografija je, prema podacima servisa Fotoforensics, na stranicama Adobe i Depositphotos objavljena 2. januara 2019, a na stranici Bigstock dan kasnije, 3. januara 2019. godine.

Činjenica da je fotografiju bilo moguće kupiti još u januaru ove godine, mjesecima prije nego se desio zemljotres u Albaniji, dokazuje nam da ona nije nastala u Draču i ne prikazuje posljedice zemljotresa u Albaniji, kako se navodi na nekoliko regionalnih portala i stranica.

S obzirom na činjenicu da fotografija nije nastala tokom ili poslije nedavnog zemljotresa u Albaniji, objave stranice Krik Pravde i članak portala Pet Face koji sadrže takve tvrdnje, ocjenjujemo kao lažnu vijest. S obzirom da je članak sa portala Pet Face naknadno uklonjen, isti će dobiti i ocjenu demantirano. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke