Raskrinkavanje.ba

Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ronalda koji u ruci drži Kur’an.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na Facebooku kruži fotografija poznatog fudbalera Cristiana Ronalda koji u ruci drži Kur’an s tvrdnjama da je zaljubljenik u islamsku svetu knjigu te da je zainteresovan za njeno čitanje.

Fotografiju smo, do datuma pisanja ove analize, pronašli na dva Facebook profila, gdje je ostvarila značajne interakcije (1, 2).


Šta su činjenice?

Fotografija Ronalda u avionu s Kur’anom je fotošopirana. Originalna fotografija objavljena je na fudbalerovom zvaničnom Instagram profilu 26.9.2020. godine. Umjesto Kur’ana, na originalnoj fotografiji Ronaldo drži kopiju knjige pod nazivom “O poder da comunicação” (Moć komunikacije).

Nakon ove objave, društvene mreže su postale preplavljene fotošopiranim verzijama ove fotografije, u kojima je knjiga “Moć komunikacije” zamijenjena drugim knjigama (1, 2, 3).

Montaža s Kur’anom širila se na društvenim mrežama i na drugim jezicima, što je podstaklo i strane portale da objave fact-checking analize na ovu temu. 

Shodno činjenicama, montiranu fotografiju koja prikazuje Cristiana Ronalda s Kur’anom u avionu, prvobitno objavljenu ovdje, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sva prenošenja ove fotografije ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke