Raskrinkavanje.ba

Fotografija žene u polju pšenice u New Yorku prikazuje umjetnicu i njeno djelo

Suprotno tvrdnjama na društvenim mrežama, žena koja stoji u polju pšenice na Manhattanu nije vlasnica koja je odbijala prodati svoje poljoprivredno imanje usred urbanog New Yorka.

Foto: Battery Park 1980-ih godina. Photographs in the Carol M. Highsmith Archive, Library of Congress, Prints and Photographs Division.

Na Facebooku je 26. marta 2024. godine podijeljena fotografija žene u polju pšenice iza kojeg se vidi Manhattan, uz opis u kojem se navodi da prikazuje vlasnicu i njeno imanje u New Yorku koje je odbijala prodati.

Žena koja je sve do 1982. godine odbijala prodati svoje imanje i gajila pšenicu na Manhattanu, New York.

123

Foto: Screenshot/Facebook 

Ova fotografija i tvrdnja da prikazuje upornu uzgajivačicu pšenice na Manhattanu dijeli se na Facebooku barem od novembra 2019, kad je podijeljena na stranici Neverovali ili DA. Od tada do danas, objavljivana je na privatnim Facebook profilima i na stranicama, a u martu ove godine objavljena je na tri Facebook stranice (1, 2, 3) i dva Instagram profila (1, 2)

Činjenice o polju žita na Manhattanu 

Žena za koju se tvrdi da je odbijala prodati poljoprivredno imanje na Manhattanu jeste umjetnica Agnes Denes. Prema opisu na njenoj web stranici, fotografija na kojoj stoji u polju žita prikazuje njen umjetnički projekat “Polje žita – Konfrontacija” (eng. Wheatfield – A Confrontation) postavljen na lokaciji tadašnje gradske deponije u blizini Wall Streeta. U tekstu iz 1982, o projektu je navedeno sljedeće:

“Nakon mjeseci priprema, u maju 1982. godine, na deponiji okrenutoj prema Kipu slobode na donjem Manhattanu, dva bloka od Wall Streeta i Svjetskog trgovačkog centra, posijana je pšenica na polju od 2 akra [nešto manje od jednog hektara]. Dovezeno je 200 kamiona zemlje i ručno iskopano i očišćeno od kamenja i smeća 285 brazdi. Sjeme je posijano ručno i brazde su pokrivene zemljom. Polje je održavano četiri mjeseca, čišćeno od pšenične truleži, korova, đubreno i prskano protiv plijesni, a postavljen je i sistem za navodnjavanje. Žetva je obavljena 16. augusta i dala je preko 1.000 funti [453 kg] zdrave, zlatne pšenice.”

Na web stranici autorice navedeno je da je projekat prikazao razlike između urbanog i ruralnog života u Sjedinjenim Američkim Državama i pretvorio malu urbanu parcelu usred New Yorka u idiličnu sliku američkog seoskog krajolika sa znamenitostima New Yorka u pozadini. Cilj projekta bio je upozoriti na problem gladi i kvaliteta života u svijetu. Na istoj web stranici može se pronaći više fotografija ove umjetničke instalacije.

Wheat6

Foto: Pšenica u New Yorku ispred Svjetskog trgovačkog centra, 1982/Izvor: Agnes Danes

Nakon žetve, prema pisanju The Guardiana, pšenica je podijeljena širom svijeta kao simboličan protest protiv gladi u svijetu.

Nakon četiri mjeseca, polje pšenice [Agnes] Denes bilo je požnjevljeno i distribuirana je [pšenica] u 28 gradova širom svijeta za potrebe izložbe nazvane “Međunarodna umjetnička izložba za kraj svjetske gladi

Na lokaciji nekadašnje deponije na kojoj je bila posađena pšenica danas se nalaze poslovne i stambene zgrade, parkovi, škole i drugi urbani sadržaji u jednom od najprestižnijih dijelova New Yorka. 

Dakle, na fotografiji u analiziranim objavama nalazi se umjetnička instalacije Agnes Denes, postavljena na nekadašnjoj deponiji u New Yorku. Tvrdnju da prikazuje ženu koja je uzgajala pšenicu na svom imanju na Manhattanu i odbijala ga prodati do 1982, objavljenu 2019. na Facebooku, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostale objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.  

Napomena

11.04.2024: Facebook stranica Jeste li znali je ispravila netačne navode iz prvobitne objave, pa je objavi dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke