Fotografije iz 2016. pogrešno predstavljene kao "lažiranje" ukrajinskih žrtava

Fotografije borbene obuke za pružanje prve pomoći i zbrinjavanje ranjenih, nastale u Ukrajini 2016. godine, na društvenim mrežama dijele se kao "dokaz" da ova zemlja lažira žrtve ruske invazije.

Foto: Screenshot/Twitter

Na Twitteru je 20. novembra objavljen kolaž od četiri fotografije na kojima se vidi ženska osoba dok nanosi šminku na lice i tijelo druge osobe kako bi izgledalo kao da je povrijeđena. Kolaž je predstavljen kao dokaz navodnog ukrajinskog lažiranja žrtava ruske invazije. 

"Nove ukrajinske žrtve, ruske agresije"😠
Snimanje može da počne😂🤣😂

Isti kolaž pronašli smo na još nekoliko Twitter profila (link, link, link), gdje je dijeljen uz opise u kojima se tvrdi ili implicira da slika prikazuje lažiranje žrtava. U jednoj objavi tvrdi se i da su fotografije pronađene u telefonu osobe zaposlene u ukrajinskom CIPSO-u (Centru za informisanje i psihološke operacije).

Ove foto su pronađene u tel. osobe, zaposlena u ukrajinskom 🇺🇦 CIPSO (Centar za informisanje i psihološke operacije), kojim rukovode 🇬🇧 🇺🇸. 

🤥prave lažni filmovi, snimaju lažna svedočenja o ubistvima i mučenjima civila-Ukra od strane 🇷🇺 a statisti rade za platu od 100 dolara.


Šta su činjenice?

 

Kolaž koji je predmet ove analize dijelili/e su i korisnici/e društvenih mreža van našeg govornog područja predstavljajući ga takođe kao dokaz navodnog ukrajinskog lažiranja žrtava. Objavila ga je i Ambasada Ruske Federacije u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

O ovim netačnim tvrdnjama već su pisale brojne fact-checking platforme, uključujući Reuters, Politifact, Myth Detector, Open, Hoaxeye.

Kolaž ne "dokazuje" da Ukrajina lažira žrtve ruske invazije, već prikazuje obuku za zbrinjavanje ranjenih iz 2016. godine.

Jedna od fotografija koje čine kolaž objavljena je na Instagramu 12. juna 2016. Podijeljena je s hashtagom koji, kako Reuters navodi, upućuje na to da je riječ o "TCCC treningu" (Tactical Combat Casualty Care).  

Foto: Screenshot/Instagram profil deathkitty_999

Korisnica koja je objavila fotografiju sebe opisuje kao "veterana borbene medicine" i može se prepoznati na tri od četiri fotografije koje čine kolaž. 

Pod tagom "tccc trening" objavljeno je još fotografija, a jedna od njih slična je onoj iz viralnog kolaža.

Kako navodi Politifact u svojoj analizi, drugi tag, 44 nc, upućuje na Centar 44 u Ukrajini, koji provodi kurseve medicinske i prve pomoći za vojsku i civile.

Myth Detector je pomoću alata PimEyes utvrdio da je na fotografiji Liudmyla Bilek, koja vodi obuke za ukrajinsku organizaciju prve pomoći TacCat. Bilek je za ovu platformu potvrdila da fotografije prikazuju obuku održanu 2016. godine i da nemaju nikakve veze s ratom koji je u toku.

Ista osoba je i na Twitter profilu dva puta upozorila da se radi o njenim fotografijama koje su iskorištene u svrhu širenja propagande (link, link).

Raskrinkavanje je do sada u više navrata pisalo o sličnim primjerima gdje se fotografije ili snimci s filmskog seta koriste kako dokaz lažiranja ukrajinskih žrtava (link, link). Ovakve manipulacije dio su šireg narativa kojim se nastoje dovesti u pitanje informacije o žrtvama ruske invazije na ovu zemlju.

Shodno navedenom, prvu objavu u kojoj je kolaž predstavljen kao dokaz lažiranja žrtava i navodne ukrajinske propagande ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostale objave ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Marija Manojlović, Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 09. 01. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me