Raskrinkavanje.ba

Fotošopirana homofobija: Učesnici/e Bh. povorke ponosa nisu poručili/e da “dolaze po vas”

Uoči treće Bh. povorke ponosa, koja je održana u subotu, nekoliko Facebook stranica podijelilo je fotošopiranu fotografiju na kojoj učesnici/e Povorke navodno upućuju prijeteću poruku.

Foto: Povorka ponosa/Armin Durgut

Na Facebook stranici BiH 24. juna 2022. godine objavljena je fotografija sarajevske Povorke ponosa, na kojoj učesnici/e nose baner sa sljedećim napisom:

DOLAZIMO PO VAS 
BH. POVORKA PONOSA 2022. 

U vrijeme pisanja ove analize fotografija je zabilježila 288 reakcija, deset dijeljenja i 734 komentara. Fotografija je objavljena i na Facebook stranici Bošnjaci, gdje je imala 11 reakcija i devet komentara, te na popularnoj humorističnoj stranici Sabit iztarcina, na kojoj je dobila 792 reakcije i preko 2.000 komentara. 

 

Šta su činjenice?

Fotografija objavljena na Facebook stranici BiH prikazuje baner na kojem piše da se radi o Povorci ponosa 2022. godine. Međutim, objavljena je dan prije ovog događaja, koji se održao 25. juna 2022

Radi se zapravo o fotografiji s prve Povorke ponosa u Sarajevu, koja je objavljivana u medijima. Napis na baneru koji/e su nosili/e učesnici/e Povorke 2019. godine glasio je “Ima izać’! Bh. povorka ponosa 2019.”

Foto: Članak portala Source

Ovogodišnja povorka održana je pod sloganom “Porodična šetnja”, a slogan Povorke prošle godine glasio je “Otpor sa margine”. Nijedna od dosadašnje tri povorke u Sarajevu nije organizovana pod sloganom “Dolazimo po vas”. Fotošopirani slogan zvuči prijeteće, a tako su ga shvatili/e i neki/e korisnici/e Facebooka koji/e su povjerovali da je fotografija autentična. 

Mnogi komentari na Facebooku imali su agresivan i prijeteći ton. 

 

Objavom ove fotografije dodatno su podstaknuti homofobni sentimenti uoči ovogodišnje Povorke ponosa u Sarajevu.

Budući da analizirana fotografija nije nastala na Povorci 2022. godine i da izvorna fotografija ne sadrži slogan “Dolazimo po vas”, objavu na Facebook stranici BiH ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve naknadne objave ove fotomontaže dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 24.06.2022

Facebook profili i stranice: Facebook stranica BiH

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 25.06.2022

Facebook profili i stranice: Facebook stranica BOŠNJACI

  • Prenošenje lažnih vijesti