Raskrinkavanje.ba

Fotošopirani plakat Šemsudina Dedića shvaćen kao pravi na društvenim mrežama

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Na Facebooku je viralan fotošopirani predizborni plakat SDA kandidata za PSBiH Šemsudina Dedića, kojem je autor dodao dugu kosu i izmijenio izgled lica. Neki/e su korisnici/e ovu “satiru” shvatili/e ozbiljno.

Foto: Screenshot/ Facebook stranica "Krajina u srcu"

Na Facebook stranici Krajina u srcu 2.9.2022. godine objavljena je slika koja navodno prikazuje predizborni plakat kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudina Dedića.

Do datuma pisanja ove analize objava sa stranice Krajina u srcu podijeljena je više od stotinu puta i skupila je više od 2.500 komentara. U samo nekoliko dana ista fotografija objavljena je na desetinama Facebook profila i stranica, često uz ismijavanje i podrugljivo poređenje navodnog fizičkog izgleda Dedića s bivšim porno glumcem Ronom Jeremyjem, koji također ima dugu tamnu kosu i brkove (1, 2, 3, 4, 5). Osim činjenice da je riječ o ministru koji je relativno prisutan u medijima (1, 2, 3) i čiji je izgled vjerovatno poznat značajnom dijelu javnosti, u objavama ne postoji ništa što bi drugim korisnicima/ama kazalo da se ne radi o autentičnoj fotografiji. Komentari na društvenim mrežama ilustruju da su neki/e korisnici/e mislili/e da je riječ o stvarnom predizbornom materijalu.

Foto: Screenshot

Šta su činjenice?

Bišćanin Šemsudin Dedić, član Stranke demokratske akcije, zastupnik je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Federacije BiH.

Dedić se na predstojećim Općim izborima, koji se trebaju održati 2.10.2022. godine, kandidovao za poziciju zastupnika u Predstavničkom domu PSBiH, ispred SDA.

Na Facebook stranici SDA - Stranka demokratske akcije Bihać 2. septembra objavljene su fotografije predizbornih plakata kandidata/kinja Gradske organizacije SDA Bihać na Općim izborima. Među njima se nalazi i plakat Šemsudina Dedića, iz kojeg je jasno da je viralna fotografija na kojoj je Dedić prikazan s dugom kosom i brkovima fotošopirana.

Foto: SDA - Stranka demokratske akcije Bihać

Nije jasno da li je cilj objave na stranici Krajina u srcu manipulacija pratiteljima/kama ili je trebala biti satirična. U svakom slučaju, u opisu nema nikakve napomene o tome da fotografija nije autentična, a iz komentara ove, kao i drugih objava, vidi se da su mnogi/e korisnici/e zaključili/e da je riječ o stvarnom predizbornom plakatu.

Shodno tome, objave koje sadrže fotošopirani predizborni plakat bez napomene da se radi o materijalu koji je grafički izmijenjen ocjenjujemo kao satiru.

Napomena

13.10.2023: Jedna od Facebook objava (link) koja je ocijenjena u ovoj analizi naknadno je povezana sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke