Fotošopirani plakat Šemsudina Dedića shvaćen kao pravi na društvenim mrežama

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Na Facebooku je viralan fotošopirani predizborni plakat SDA kandidata za PSBiH Šemsudina Dedića, kojem je autor dodao dugu kosu i izmijenio izgled lica. Neki/e su korisnici/e ovu “satiru” shvatili/e ozbiljno.

Foto: Screenshot/ Facebook stranica "Krajina u srcu"

Na Facebook stranici Krajina u srcu 2.9.2022. godine objavljena je slika koja navodno prikazuje predizborni plakat kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudina Dedića.

Do datuma pisanja ove analize objava sa stranice Krajina u srcu podijeljena je više od stotinu puta i skupila je više od 2.500 komentara. U samo nekoliko dana ista fotografija objavljena je na desetinama Facebook profila i stranica, često uz ismijavanje i podrugljivo poređenje navodnog fizičkog izgleda Dedića s bivšim porno glumcem Ronom Jeremyjem, koji također ima dugu tamnu kosu i brkove (1, 2, 3, 4, 5). Osim činjenice da je riječ o ministru koji je relativno prisutan u medijima (1, 2, 3) i čiji je izgled vjerovatno poznat značajnom dijelu javnosti, u objavama ne postoji ništa što bi drugim korisnicima/ama kazalo da se ne radi o autentičnoj fotografiji. Komentari na društvenim mrežama ilustruju da su neki/e korisnici/e mislili/e da je riječ o stvarnom predizbornom materijalu.

Foto: Screenshot

Šta su činjenice?

Bišćanin Šemsudin Dedić, član Stranke demokratske akcije, zastupnik je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Federacije BiH.

Dedić se na predstojećim Općim izborima, koji se trebaju održati 2.10.2022. godine, kandidovao za poziciju zastupnika u Predstavničkom domu PSBiH, ispred SDA.

Na Facebook stranici SDA - Stranka demokratske akcije Bihać 2. septembra objavljene su fotografije predizbornih plakata kandidata/kinja Gradske organizacije SDA Bihać na Općim izborima. Među njima se nalazi i plakat Šemsudina Dedića, iz kojeg je jasno da je viralna fotografija na kojoj je Dedić prikazan s dugom kosom i brkovima fotošopirana.

Foto: SDA - Stranka demokratske akcije Bihać

Nije jasno da li je cilj objave na stranici Krajina u srcu manipulacija pratiteljima/kama ili je trebala biti satirična. U svakom slučaju, u opisu nema nikakve napomene o tome da fotografija nije autentična, a iz komentara ove, kao i drugih objava, vidi se da su mnogi/e korisnici/e zaključili/e da je riječ o stvarnom predizbornom plakatu.

Shodno tome, objave koje sadrže fotošopirani predizborni plakat bez napomene da se radi o materijalu koji je grafički izmijenjen ocjenjujemo kao satiru.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 08. 09. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nove lažne nagradne igre lažnih Bingo Facebook stranica

Nekoliko Facebook stranica koje oponašaju vizuelni identitet trgovačkog lan...

Lažna vijest
Lažna vijest
Organizacija RAND nije kreirala izvještaj u kom se “planiraju rat i energetska kriza”

Portal Epoha u svom članku tvrdi da je organizacija RAND Corporation autor...

Lažna vijest
Analiza
Kako portali zloupotrebljavaju Istinomjer za političku promociju i diskreditaciju

Fact-checking portal Istinomjer čest je izvor vijesti za bh. portale. Ipak,...

Razabiranje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me