Francuski film nije bio “priprema” za ovogodišnje nemire

Teoretičari/e zavjere “prepoznali/e” su prošlogodišnji igrani film u kojem izbijaju nemiri u Francuskoj kao primjer “prediktivnog programiranja”, odnosno “pripremanja” gledalaca za nemire koji su se desili ove godine.

Foto: Freepik

Na Telegram kanalu iSTiNA 1.7.2023. godine objavljen je kratki videosnimak uz opis:

Još malo prediktivnog programiranja! Pre nešto manje od godinu dana Netfliks je objavio svoj prvi trejler za film Atena o budućem građanskom ratu u Francuskoj koji počinje kada afrički i arapski imigranti počnu da se bune nakon što je mladić iz Alžira ubijen od strane policije. Scenario iz filma bukvalno identičan današnjem narativu koji se ovih dana odvija na ulicama Francuske zbog ubistva kriminalca-imigranta od strane Policije! Pa onda neki i dalje kažu da su filmovi samo filmovi!

U snimku se porede scene iz filma “Athena” s navodno stvarnim scenama nastalim za vrijeme ovogodišnjih nemira u Francuskoj. Trailer filma objavljen je nešto ranije istog dana na Telegram kanalu Teorija zavjere bez eksplicitnih tvrdnji o “prediktivnom programiranju”, a tvrdnje da je film “programiranje” objavljene su na još nizu Facebook profila.


Šta se dešava u Francuskoj?

Francuska se suočava s valom nemira koji su započeli 27. juna, nakon što je policajac pištoljem usmrtio 17-godišnjeg Nahela M. prilikom saobraćajne kontrole. Protesti povodom ovog ubistva proširili su se u čitavoj zemlji i ubrzo su se pretvorili u nemire u kojima su zabilježene pljačke, požari i sukobi demonstranata/kinja s policijom.

Maloljetnik alžirsko-marokanskog porijekla vozio je automobil u pariskom naselju u jutarnjim satima 27. juna kada je ga je zaustavila policija zbog kršenja saobraćajnih propisa. Nakon što je odbio da stane, jedan od policajaca ispalio je hitac koji je Nahela pogodio u grudi i usmrtio ga. Policija je prvobitno saopštila da je policajac pucao u tinejdžera jer je vozio auto prema njemu. Ipak, snimci s mjesta događaja pokazali su da to nije bio slučaj.

Iako se u objavi na Telegram kanalu iSTiNA ubistvo 17-godišnjaka nastoji minimizirati opisujući ga kao “kriminalca-imigranta”, činjenice su da je Nahel bio francuski državljanin koji je u vrijeme napada bio nenaoružan. Advokat njegove porodice tvrdi da nije imao kriminalni dosije. Tužitelj u Nanterreu, pak, tvrdi da je od ranije poznat policiji zbog saobraćajnih prekršaja. U njegovom automobilu, koji je pretražen nakon pucnjave, nisu pronađeni nikakvi opasni ili ilegalni predmeti.

Nemiri koji su uslijedili bili su prilično intenzivni. U samo prvoj sedmici protesta uhapšeno je preko 3.000 ljudi, a jedna osoba je poginula. Protesti su održani u nekoliko velikih francuskih gradova, a demonstranti/kinje su nerijetko bili/e nasilni/e, palili/e kante za smeće, automobile i zgrade te gađali/e policiju pirotehničkim sredstvima. 


O čemu se radi u filmu “Athena”?

Athena” je francuska drama iz 2022. godine koju je režirao Romain Gavras i koja se može pogledati na streaming platformi Netflix. Radnja filma doista ima određene sličnosti sa zbivanjima u Francuskoj. Naime, film prati živote braće alžirskog porijekla iz fiktivnog predgrađa Athena nakon ubistva njihovog 13-godišnjeg brata za koje sumnjiče policajce ili osobe prerušene u policajce. Ipak, za razliku od stvarnih događaja, nemiri u filmu traju samo jedan dan i odvijaju se isključivo u predgrađu Athena. Na kraju filma otkrije se da su muškarci koji su ubili 13-godišnjaka zapravo bili ekstremni desničari prerušeni u policajce.

Šta je “prediktivno programiranje”?

Prediktivno programiranje je teorija prema kojoj vlade koriste fiktivne filmove i knjige u pokušaju da kontrolišu mase, kako bi ih izmanipulisali da prihvate određene događaje u budućnosti. Teoriju je opisao istraživač Alan Watt, a prigrlili su je teoretičari/ke zavjere poput Alexa Jonesa i Davida Ickea.

Jedini “dokaz” za tvrdnju da film “Athena” predstavlja primjer “prediktivnog programiranja” jeste taj što i u filmu i u stvarnom životu ubistvo tinejdžera alžirskog porijekla podstakne građanske nemire u Francuskoj. Sličnosti manje-više prestaju tu.

Ta je tvrdnja poprilično besmislena. Njome se implicira da su nemiri u Francuskoj i smrt 17-godišnjeg Nahela M. inscenirani, za šta ne postoje apsolutno nikakvi dokazi. Osim toga, ovo nije prvi put da ubistvo pojedinca koje je počinio/la policajac/ka bude povod za masovne proteste u svijetu ili u Francuskoj, kao što nije ni prvi put da stvarni događaji ili pojave iz prošlosti budu inspiracija za knjige i filmove.


Historija policijske brutalnosti i rasizma u Francuskoj

Ubistvo 17-godišnjeg Nahela M. nije prvi ovakav incident koji se desio u Francuskoj. U 2020. godini na društvenim mrežama postao je viralan snimak koji prikazuje četiri policajca kako brutalno premlaćuju producenta afričkog porijekla u njegovom studiju. Dva tinejdžera afričkog porijekla preminula su od strujnog udara 2005. dok su se skrivali od policije u trafostanici. Taj događaj izazvao je masovne proteste i nemire koji su trajali tri sedmice i primorali tadašnjeg francuskog predsjednika da proglasi vanredno stanje. 

Nahelovo ubistvo bilo je treći takav slučaj prilikom policijskog zaustavljanja u saobraćaju u Francuskoj ove godine. Većina žrtava u takvim slučajevima od 2017. godine su muškarci arapskog ili afričkog porijekla. Istraživanje koje je sprovela francuska vlada 2016. godine pokazalo je da muškarci afričkog ili arapskog porijekla, ili oni koji su tako percipirani, imaju 20 puta veće šanse da ih zaustavi policija u odnosu na druge.

Nekoliko organizacija, uključujući Amnesty International, Humans Rights Watch i Vijeće Evrope, i ranije je naglašavalo problem sklonosti nasilju u francuskoj policiji. Policijsko nasilje, rasizam i rasna diskriminacija postali su vrlo aktuelno političko i društveno pitanje u Francuskoj u proteklih nekoliko godina. 

Dakle, nije riječ o do sada neviđenoj situaciji ili nekom novom problemu. Režiser “Athene” nije morao imati uvid u to šta će se desiti u budućnosti da bi kreirao film o ubistvu dječaka afričkog porijekla koje bude povod za građanske nemire. Takvi scenariji su, nažalost, već viđeni u stvarnom životu u Francuskoj i u drugim zemljama.

Shodno činjenicama, tvrdnju da film “Athena” predstavlja primjer “prediktivnog programiranja” u vezi s ovogodišnjim nemirima u Francuskoj ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 20. 07. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Tajno “trovanje” fiskalnim računima je teorija zavjere

Fiskalni računi mogu sadržavati jedinjenje koje se dovodi u vezu s ozbiljni...

Teorija zavjere
Lažna vijest
Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogomet...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Citat pripisan Hitleru nije autentičan

Izmišljeni citat Adolfa Hitlera kojim se odobravaju holokaust i antisemitiz...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me