Raskrinkavanje.ba

Francuski ministar vanjskih poslova nije premijerov suprug

Nakon imenovanja Stéphanea Séjournéa na mjesto ministra vanjskih poslova Francuske, u medijima i na društvenim mrežama počela je cirkulisati tvrdnja da je muž premijera Gabriela Attala. Séjourné i Attal bili su u civilnom partnerstvu prije dvije godine, ali nisu nikad sklopili brak.

Foto: Evropski parlament, SOTEU 2022, via Wikimedia Commons

Na Facebook, Instagram i Telegram nalozima Pepo Politika 11 januara.2024. objavljen je kolaž fotografija na kojima su premijer Francuske Gabriel Attal i novoimenovani ministar vanjskih poslova Stéphane Séjourné. Kolaž je podijeljen sa sljedećim opisom:

Novi ministar spoljnih poslova Francuske Stefan Sežurne, lider predsedničke partije “Preporod” je suprug premijera Gabrijela Atala.

Screenshot 2024 01 24 at 3.32.40 pm

Foto: Screenshot, Facebook

Na kolažu je napis: “Ekskluzivno! Novi ministar spoljnih poslova Francuske je muz premijera Francuske”. Ove tri objave ukupno su imale više od 1.300 reakcija. Kolaž s istim napisom objavljen je na još jednom Instagram profilu

Nekoliko dana poslije, 12. januara 2024, na srpskoj verziji portala Ehalal.io objavljen je članak sa sljedećim naslovom:

🇫🇷 Svet klovnova: francuski gej premijer Gabrijel Atal imenovao supruga Stephane Sejournea za ministra spoljnih poslova

U članku se navodi:

Francuski premijer Gabrijel Atal imenovao je u četvrtak svoju suprugu Stephane Sejourne za novog ministra spoljnih poslova, što je istorijski potez samo nekoliko dana nakon što je Atal postao prvi otvoreni homoseksualac na mestu premijera u Francuskoj. 

U člancima nekoliko medija (1, 2, 3, 4) i u nekim objavama na društvenim mrežama (1, 2) navodi se da je Séjourné Attalov “bivši muž”.

Šta su činjenice?

Nakon ostavke francuske premijerke Elisabeth Borne, za novog premijera je 9. januara 2024. imenovan Gabriel Attal, 35-godišnjak koji je do sada najmlađa osoba na toj funkciji. Attal je također prvi otvoreno gej premijer u Francuskoj. Attal je 11. januara 2024. objavio imena članova u njegovom kabinetu. Za ministra vanjskih poslova imenovan je Stéphane Séjourné, dotadašnji član Evropskog parlamenta

Kako navodi France 24, Séjourné i Attal bili su u civilnom partnerstvu, poznatom kao “PACS” u Francuskoj. U članku objavljenom 11. januara 2024. u francuskom dnevnom listu Le Figaro navodi se da su Séjournéovi saradnici prije objave njegove nominacije obznanili da je njihov PACS prekinut prije dvije godine. Osim toga, prema navodima portala Radio Slobodna Evropa od 11. januara 2024, Attal je “u svojoj oktobarskoj deklaraciji Visokoj upravi za transparentnost javnog života, koja sakuplja izjave visokih zvaničnika za evidentiranje potencijalnih sukoba interesa, izjavio da nema partnera”.

PACS, odnosno Pacte Civil de Solidarité (civilni pakt solidarnosti), u Francuskoj je ugovor između dvije odrasle osobe istog ili različitih spolova. PACS nudi nevjenčanim parovima legalni status i neka prava koja imaju bračni parovi, ali nije jednak braku po zakonu. Brak je u Francuskoj legalan i za parove istog spola od 2013. godine.  

Dakle, Attal i Séjourné nikada nisu bili u braku. Također, prema navodima medija, ova dva političara nisu u civilnoj zajednici već dvije godine. Netačna tvrdnja da su bračni partneri implicira da je Séjournéovo imenovanje motivisano nepotizmom i da se radi o sukobu interesa. Netačna je i tvrdnja da je Séjourné “bivši muž” francuskog premijera, budući da unija u kojoj su bili nije priznata kao brak.

Raskrinkavanje je već analiziralo sadržaj na nalozima Pepo politika. U našoj analizi od decembra 2023. godine možete pronaći i više informacija o samom konceptu ove navodne medijske/novinske kuće. 

Shodno navedenom, tvrdnja da je novi ministar vanjskih poslova Francuske suprug premijera, objavljena na Facebook, Instagram i Telegram nalozima Pepo politika, dobija ocjenu lažna vijest. Ostale objave s tom tvrdnjom dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti. Prve objave tvrdnje da je Stéphane Séjourné “bivši muž” Gabriela Attala na društvenim mrežama i portalima također dobijaju ocjenu lažna vijest, a ostale objave prenošenje lažnih vijesti.

Napomena
29.1.2024: Nakon objave ove analize, portali Mondo(.rs) i Mondo(.me) ispravili su pogrešne navode u svojim člancima, zbog čega dobijaju i ocjenu ispravljeno.
31.1.2024: Nakon objave ove analize, portal Blic je ispravio pogrešne navode te dobija i ocjenu ispravljeno

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 15.01.2024

Mondo.me: Mondo.me: NOVI ŠEF DIPLOMATIJE JE BIVŠI MUŽ AKTUELNOG PREMIJERA! Javnost šokirana SAPUNICOM u vladi: Ovo više nije ozbiljna zemlja

Odluka predsednika Makrona da imenuje Sežurnea podigla buru u francuskoj javnosti.

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno
Lažna vijest 14.01.2024

Blic: BURA U FRANCUSKOJ Novi šef diplomatije je bivši muž novog premijera: "Ovo više nije ozbiljna zemlja!"

Francuski predsednik Emanuel Makron izabrao je Stefana Sežurnea (38), predsednika političke grupacije "Obnovimo Evropu" u Evropskom parlamentu, za nov...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 14.01.2024

Mondo.rs: NOVI ŠEF DIPLOMATIJE JE BIVŠI MUŽ AKTUELNOG PREMIJERA! Javnost šokirana SAPUNICOM u vladi: Ovo više nije ozbiljna zemlja

Odluka predsednika Makrona da imenuje Sežurnea podigla buru u francuskoj javnosti.

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 14.01.2024

B 92: "Francuska više nije ozbiljna zemlja"; Novi šef diplomatije je bivši muž novog premijera

Francuski predsednik Emanuel Makron izabrao je Stefana Sežurnea (38), predsednika grupe "Obnovimo Evropu" u EP, za novog ministra spoljnih poslova.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 11.01.2024

Instagram profili: Нови министар спољних послова Француске Стефан Сежурне, лидер председничке партије “Препород” је супруг премијера Габријела Атала.

Нови министар спољних послова Француске Стефан Сежурне, лидер председничке партије “Препород” је супруг премијера Габријела Атала.

  • Lažna vijest
Lažna vijest 13.01.2024

Facebook profili i stranice: У неким областима Црна Гора ипак уводи стандарде

У неким областима Црна Гора ипак уводи стандарде, тако да смо свједоци екстремног подмлађивања државничке елите широм Европе. Некад се мислило да уз г...

  • Lažna vijest
Lažna vijest 12.01.2024

Ehalal: 🇫🇷 Свет кловнова: француски геј премијер Габријел Атал именовао супруга Степхане Сејоурнеа за министра спољних послова

Француски премијер Габријел Атал именовао је у четвртак своју супругу Степхане Сејоурне за новог министра спољних послова, што је историјски потез сам...

  • Lažna vijest