Raskrinkavanje.ba

General američke vojske nije izjavio da Rusija “dobija rat” u Ukrajini

Izvještavajući o tome šta je Christopher Cavoli, komandant snaga NATO-a u Evropi i general Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, izjavio pred Odborom za Oružane snage donjeg doma američkog Kongresa, nekoliko portala netačno je navelo da je on rekao da “Rusija dobija rat” u Ukrajini.

Foto: U.S. Army photo by Pvt. Megan Barnes, 28th Public Affairs Detachment

Na portalu Nulta Tačka 30.4.2023. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

VIDEO – Američki General: Rusija zapravo dobija rat u Ukrajini

U članku se izvještava o tome da je Christopher Cavoli, komandant snaga NATO-a u Evropi i general Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, svjedočio pred Odborom za Oružane snage Predstavničkog doma američkog Kongresa. Tokom saslušanja, navodi se u članku, Cavoli je izjavio da “Rusija dobija rat u Ukrajini”.


(...)Uprkos izveštajima zapadnih medija da je Ukrajina na ivici pobede protiv Rusije, zapravo je suprotno, rekao je general američke vojske Kristofer Kavoli Kongresu prošle nedelje.
General Kavoli je u sredu u svedočenju Komitetu Predstavničkog doma za oružane snage objasnio da su mediji u velikoj meri pogrešno predstavili „degradaciju ruskih snaga“.
„Na veliki deo ruske vojske ovaj sukob nije negativno uticao“, rekao je Kavoli.
I ne samo to, rekao je on, već je ukupna vojna aktivnost Rusije van sfere ukrajinskog sukoba najveća u poslednjih nekoliko godina.(...)

U članku je embedovana objava Twitter naloga TruNews. U tweetu, koji je na ovom nalogu objavljen 28.4.2023. godine na engleskom jeziku, navodi se da je riječ o neočekivanom otkriću te da su nas “zapadni mediji lagali o sukobu u Ukrajini”.  “Rusi zapravo pobjeđuju, a njihove podmorske snage aktivnije su nego ikada prije. To je izjavio američki general”, navodi se u tweetu, s linkom na članak istoimene stranice.