Raskrinkavanje.ba

Genijalac ipak nije nezaposlen

Na osnovu upita čitatelja, ocijenili smo članak o “genijalcu na birou” koji je objavljen na portalu “Klix”.

“Klix” je objavio članak čiji naslov najavljuje priču o genijalcu iz Bosne i Hercegovine koji je “na birou” (za zapošljavanje).

Genijalac na birou: Harun Hindija želi nauku primijeniti u realnom životu i pomoći razvoju BiH

Riječ je, naime, o Harunu Hindiji koji je završio dodiplomske studije Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kao jedan od pet najboljih studenata akademske 2014/2015.

Nakon čitanja naslova, čitatelji/ke vjerovatno očekuju priču o nezaposlenoj mladoj osobi u BiH. Međutim, u ovom članku to nije slučaj.

“Klix” zapravo donosi priču o akademskim uspjesima mladog Haruna:

Harun Hindija je akademske 2014/2015. godine bio među pet najboljih studenata koji su s prosjekom 10 diplomirali na Univerzitetu u Sarajevu. Dvije godine kasnije ništa se značajno nije promijenilo, osim što je Harun postao magistar, njegov projsek ocjena je i dalje 10 i ponovo među najboljim studentima. Harun je i bivši matematički olimpijac BiH i dobitnik brojnih medalja. Danas je vanjski saradnik na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu i mentor olimpijcima, a njegova najveća želja je da nauku primjeni u stvarnom životu i da to uradi u Bosni i Hercegovini.

 

Biro za zapošljavanje najavljen u naslovu pominje se tek u 2 rečenice:

Uprkos svemu, morao se prijaviti na biro za zapošljavanje da bi ga na matičnom fakultetu mogli zaposliti kao asistenta.
“Na fakultetu žele da zaposle još asistenata, ali zbog krize to su u mogućnosti da urade samo ako je neko na birou, pa sam se ja prije manje od mjesec dana prijavio na biro", kaže Harun.

 

Kao što je vidljivo iz teksta, Harun se na biro morao prijaviti iz administrativnih razloga kako bi ispunio uslove konkursa, a ne zbog činjenice da nije mogao naći posao. Članak, dakle, ne govori o tome da je Hindija nezaposlen uprkos svojim talentima i uspjesima, kako se da zaključiti iz naslova. Upravo zbog toga, ovaj članak ocjenjujemo kao klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 24.12.2017

Klix: Genijalac na birou: Harun Hindija želi nauku primijeniti u realnom životu i pomoći razvoju BiH

Harun Hindija je akademske 2014/2015. godine bio među pet najboljih studenata koji su s prosjekom 10 diplomirali na Univerzitetu u Sarajevu. Dvije god...

  • Klikbejt