Raskrinkavanje.ba

Glumci plaćeni da učestvuju u korona vježbi, ne da glume da su stvarno bolesni

Društvenim mrežama se širi video koji navodno prikazuje “korona pacijente” koji su “plaćeni glumci”. Video je napravljen od Instagram storyja. No, žena koja ga je objavila je bila statistkinja u vježbi za potrebe novog korona centra u Njemačkoj.

Na privatnom Facebook profilu Mario Sučić je 11. septembra 2020. godine objavljen video koji navodno prikazuje ženu kojoj je plaćeno da “glumi COVID-19 pacijentkinju” u njemačkom “korona centru”.

Korona pacijenti, tj plaćeni glumci 💰💰😷

IG mlade dame je već obrisan, izgleda se malo zanjela u objavama i objavila sto ne smije.

https://instagram.com/officialmelisa?igshid=v15286c6nj63

Video snimljen u njemačkoj, korona centar kako ona kaže u videu.

Tko ne razumije njemački kratki opis…

Nalazimo se u korona zentrum bolnici, dobili smo zadatke sta moramo raditi. U 13.35 moram reći jednom od zaposlenika da imam problema sa disanjem. I za to cu dobiti puno novaca

Žena na snimku se nalazi u bolničkom okruženju i govori na njemačkom jeziku. Snimak, koji je napravljen od Instagram storyja, traje dvije i po minute.

Istog dana je objavljen i snimak na YouTube kanalu Bolji Svijet u kojem je iskorišten dio videa sa Facebook profila Mario Sučić. YouTube video je naslovljen:

Korona glumci - PODIJELITE da svi vide ovu LAŽ

Video na YouTube kanalu Bolji Svijet je do vremena pisanja ove analize pregledan više od 96.000 puta. Link na taj video je na svom Facebook profilu 14 septembra podijelio bh. političar Sej Ramić. 

Prikazuje li video “korona glumce”?

Video snimak je napravljen preuzimanjem Instagram storyja sa profila officialmelisa. Taj profil nije obrisan, kako se tvrdi u objavi na Facebooku. Na snimku se zaista vide “glumci”. No ne radi se o ljudima koji su plaćeni da glume stvarne pacijente. Radi se o statistima koji su plaćeni da glume COVID-19 pacijente tokom probe prije otvaranja novog kovid centra u Njemačkoj. Video koji je napravljen od Instagram storyja je stoga manipulacija, jer ono što se na njemu stvarno vidi je simulacija zdravstvene krize u bolnici koja nije još otvorena.

Kako je u svojoj analizi ove dezinformacije napisao Faktograf, naš partnerski portal iz Hrvatske,  žena na snimku zapravo objašnjava na njemačkom jeziku šta se stvarno dešava.

Nakon provjere s dvije osobe koje fluentno govore njemački, došli smo do ovog hrvatskog prijevoda: “Budući da je ovo novi korona-centar, sada se provodi probni rad i dobili smo određene zadatke. Ovo je moj. ‘Molimo obavijestite člana osoblja da imate osjećaj da teško dišete'”. 

Fact-checking portal AFP provera činjenica je istražio o kojoj se bolnici radi, a na osnovu dokumenta koji se prikazuje u videu. U donjem dijelu dokumenta se vidi akronim CBZJ.

Na sajtu CBZJ-a, što je skraćenica za “Centar za lečenje korone Jafestras” (“Corona-Behandlungszentrum Jafféstraße” na nemačkom) u Berlinu, potvrđeno je da je u pitanju vežba u bolnici.

U zvaničnom saopštenju bolnice stoji da je vježba izvedena u Jafféstraße centru 10. septembra, te da centar, kojim upravlja Vivantes grupa, nije još u funkciji. Vježba je izvedena kako bi se osoblje pripremilo za slučaj da broj pacijenata poraste i da se centar stavi u funkciju.

U vježbi je učestvovalo oko 50 uposlenika iz Vivantesovog core tima, kao i dobrovoljci izvan organizacije koji su već obučavani u CBZJ i koji su pomogli da se optimizuje proces. Oko 70 statista je također učestvovalo u ulozi pacijenata. Simulirani su prijem, njega, premještanje i otpust “korona pacijenata”. Kroz razne scenarije, pacijenti su davali uposlenicima zadatke koje treba ispuniti: na primjer, situacija s otežanim disanjem, oživljavanje, ili individualni zahtjevi poput podrške pri korištenju toaleta ili traženje vode za piće. Organizatori su bili zadovoljni rezultatima vježbe.

Nakon što je saznala kako je njen Instagram story iskorišten za širenje dezinformacija, vlasnica profila officialmelisa je objavila video na toj mreži, u kojem poriče da se u njenom storyju vide “korona glumci”.

Dezinformacije s političke govornice

Širenje dezinformacija o zaraznoj bolesti COVID-19 u jeku pandemije je opasno kad je u pitanju javno zdravlje, a postaje još problematičnije kada tu opasnost minimiziraju javne ličnosti i političari.

Sej Ramić je vijećnik u Gradskom vijeću Bihaća, ali i kandidat za gradonačelnika u tom gradu na predstojećim lokalnim izborima. Ovo nije prvi put da se bavimo dezinformacijama koje širi ovaj političar. U ranijoj analizi smo pisali o netačnoj tvrdnji da je na munaru džamije u Donjem Vakufu postavljena 5G bazna stanica, koju je podijelio i Ramić.

Naš partnerski portal Istinomjer je od marta ove godine sedam puta ocjenjivao Ramićeve izjave.

Ramić je tvrdio da “5G mreža uzrokuje koronavirus” i da je koronavirus “najveća prevara stoljeća” koja je “u rangu obične gripe”, kao i da francuski zdravstveni radnici bacaju mantile jer su “prokužili da je korona svjetska laž”. U avgustu 2020. godine Ramić je u dva navrata ocjenjen zbog netačnih tvrdnji. Prva ocjena odnosila se na njegove tvrdnje o migrantskoj krizi u ovom gradu i kazni koja mu je izrečena kao organizatoru protesta u jesen 2018. godine, a druga na tvrdnju da je “na džamiju u Donjem Vakufu postavljena 5G bazna jedinica”. Krajem avgusta Sej Ramić iznio je neistinite tvrdnje u vezi sa brojem krivičnih djela počinjenih od strane migranata u USK.

Budući da video objavljen na Facebook profilu Mario Sučić ne prikazuje “korona pacijente koji su plaćeni glumci”, već statiste i bolničko osoblje u simulaciji potencijalne zdravstvene situacije, tvrdnju kako je žena na snimku glumila stvarnu pacijenticu ocjenjujemo kao lažnu vijest, jer se radilo o simulaciji zdravstvene krize u tada još neotvorenoj kovid bolnici.

Napomena

21.12.2021. Više od godinu nakon što je ova analiza objavljena, snimak “plaćenih glumaca” pronašli smo na Facebook profilu Marko Kraljevic - treci, gdje je objavljen 15.12.2021. U opisu se tvrdi da snimak navodno prikazuje “lažiranje pandemije”. Ovoj objavi dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 11.09.2020

Facebook profili i stranice: Korona pacijenti, tj plaćeni glumci

Korona pacijenti, tj plaćeni glumci

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 11.09.2020

YouTube: Bolji Svijet: Korona glumci - PODIJELITE da svi vide ovu LAŽ

Korona glumci - PODIJELITE da svi vide ovu LAŽ

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.09.2020

Facebook profili i stranice: Korona glumci - PODIJELITE da svi vide ovu LAŽ

Korona glumci - PODIJELITE da svi vide ovu LAŽ

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 15.12.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profil Marko Kraljevic-treci: Kako LAŽIRATI p@ndemiju

⛔⛔ Kako LAŽIRATI p@ndemiju.....⁉ Služe se svim i svačim......‼

  • Prenošenje lažnih vijesti