Glumci u televizijskom skeču pogrešno predstavljeni kao Joe Biden i Kamala Harris

Nakon što su Jim Carrey i Maya Rudolph u američkoj emisiji Saturday Night Live odglumili novoizabranog predsjednika SAD-a Joe Bidena i potpredsjednicu Kamalu Harris kako predstavljaju rezultate izbora, na društvenim mrežama proširila se slika iz tog televizijskog skeča uz opis da se radi o “umobolnim satanistima”.

Ocijenjeni članci
Twitter profili Lažna vijest; Teorija zavjere; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Teorija zavjere; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Teorija zavjere; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Teorija zavjere;

Na Twitter profilu Prof.Dr.Alek J. Racic, MA, MSc, PhD 8.11.2020. objavljena je slika na kojoj su navodno prikazani Joe Biden i Kamala Harris, uz opis da se radi o “radosti umobolnih satanista”. 

radost umobolnih satanista, jos umobolniji su oni koji za ovo kazu da je teorija zavere

No, ovo je ustvari screenshot iz američke emisije Saturday Night Live (SNL) koja putem skeč-komedije prikazuje aktualne političke i kulturne događaje. Na ovoj slici su prikazani glumci Jim Carrey i Maya Rudolph, koji glume Joea Bidena i Kamalu Harris, te na komičan način predstavljaju rezultate američkih predsjedničkih izbora. Pored Carreyja i Rudolph, u ovoj epizodi pojavljuje se i glumac Alec Baldwin kao Donald Trump.

Ista slika objavljena je 9.11.2020. i na Facebooku profilu Njegoš Tomić, koji je naveo da se radi o Joe Bidenu i Kamali Harris nakon proglašenja pobjede, naglašavajući kako su “satanisti dobili izbore” zbog znaka kojeg “Biden i Harris” pokazuju rukom:

E hajde sada za ove što podržavaju Bajdena u Americi da nam objasne - čiji i kakav je ovo znak koji pokazuju Bajden i njegova zamjenica na čelu predsjednika Amerike nakon proglašenja pobjede na konferenciji za medije???

LJUDI, OSOLITE SE BOGA VAM VAŠEG NAIVNOG!!!

SATANISTI SU DOBILI (POKRALI) IZBORE U AMERICI!!!

SVIJET ĆE OTIĆI U TRI LIJEPE MATERINE!!!

Slika je objavljena i na makedonskom jeziku na profilu Благоја Цтојаноски, također 9.11.2020, no sa tvrdnjom da su na fotografiji Biden i njegova supruga Jill:


Ovim se bavio i portal za provjeru činjenica iz Sjeverne Makedonije Vistinomer, u analizi objavljenoj 11.11.2020. 

Na kraju skeča, Carrey govori kako u nekim situacijama u životu postoje pobjednici i gubitnici (američka riječ loser). Carrey i Rudolph tada stavljaju na čelo ruku oblikovanu u slovo “L”, što predstavlja riječ “loser”. Ova gesta je popularan ponižavajući znak kojim se iskazuje da je neko gubitnik. Google pretragom dobili smo preko 55.500.000 rezultata za ovu gestikulaciju. Dakle, jasno je da se ne radi ni o kakvom “satanističkom” znaku, kao ni o Bidenu i Harris. Cijelu emisiju nazvanu “Biden Victory Cold Open” možete pogledati na ovom linku

Tvrdnju da su glumci Jim Carrey i Maya Rudolph, ustvari, Joe Biden i Kamala Harris u emisiji SNL, ocjenjujemo kao lažnu vijest. S obzirom na to da znak koji Carrey i Rudolph pokazuju nije “satanistički”, već popularni znak kojim se iskazuje da je neko gubitnik, objave s ovom tvrdnjom dobijaju i ocjenu teorija zavjere

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 24. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Sinteza popularnih teorija zavjere o pandemiji u viralnoj Facebook objavi

Facebook objava koja u sebi sadrži brojne netačne tvrdnje i teorije zavjere...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije govorio o “depopulizaciji putem prisilne vakcinacije” kao rješenju za klimatske promjene

Fotografija naslovne stranice starog “zavjerološkog” časopisa stigla je i d...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Od anonimnog izvora do lažne vijesti: Haris Silajdžić ne osniva novu stranku

Portal Slobodna Bosna objavio je da Haris Silajdžić osniva novu političku s...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me