Godinama star lažni oglas za 1.000 radnih mjesta u “tvornici Milke” ponovo kruži internetom

Lažni oglas za zapošljavanje 1.000 radnika/ica u “tvornici Milke” internetom kruži barem od 2019. godine, a u aprilu i maju 2021. godine je objavljivan i na portalima, te na Facebooku.

Ocijenjeni članci
Jannah news Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Moja mala kuhinjica Prenošenje lažnih vijesti; Recepti i zdravlje (info) Prenošenje lažnih vijesti; Recepti i zdravlje (info) Prenošenje lažnih vijesti; Recepti i zdravlje (info) Prenošenje lažnih vijesti; Recepti i zdravlje (info) Prenošenje lažnih vijesti; Recepti i zdravlje (info) Prenošenje lažnih vijesti; Delta portal Prenošenje lažnih vijesti; Recipes-Advices Prenošenje lažnih vijesti; List Libertas Prenošenje lažnih vijesti; Sve-zavas.site Prenošenje lažnih vijesti; Blic magazin Prenošenje lažnih vijesti; Balkanski magazin (com) Prenošenje lažnih vijesti; Novosti dnevne Prenošenje lažnih vijesti; List Libertas Prenošenje lažnih vijesti;

Na internetskoj stranici Jannah News je 26.4.2021. godine objavljen članak sa navodnim oglasom za 1.000 radnih mjesta u “tvornici Milke”, a naslov je glasio ovako:

Tvornica Milke prima 1.000 radnika u radni odnos. Plata 3.800eura. Hrana + Smestaj. Svi Pasosi

U tekstu, ili bolje rečeno, “oglasu”, nije precizirano u kojoj to državi Milka potražuje radnike. No, iz nekoliko prilično nejasnih uslova za apliciranje koji jesu navedeni, među kojima je, recimo, “događena diploma na njemačkom jeziku”, može se zaključiti da je u pitanju Njemačka: 

Milka traži iskusne i vrijedne radnike koji su spremni raditi i uciti nove stvari. Smještaj bi trebao biti udaljen od tvrtke oko 10 minuta autom i 20 uzoraka U-Bahna, Hrana je ukljucena uz osmijeh i stoji 250 € mjesecno po osobi. Sve što je potrebno za dokumentaciju za ovaj posao: POLOŽEN JEZIK. -PREHRAMEN TEHNOLOGIJA, DOGAÐENA DIPLOMA NA NEMACKOM JEZIKU. POZNATA FIRMA TRAŽI OKO 1000 RADNIKA ZADUŽENIH ZA PROIZVODNJU I PAKOVANJE. Tu se treba raditi u tri smjene,a nocna satnica bih iznosila 19.85 eura. Milka je poznata vrsta mliječne čokolade. Vlasnik licence za prozvodnju Milka čokolade je međunarodni koncern Kraft Foods. Prvu ju je izmislio švicarski poslastičar Philippe Suchard 1901. godine u švicarskom gradu Neuchâtelu. Čokolada je između ostalog prepoznatljiva po kravi obojenoj u ljubičasto. Svi proizvodi su zapakovani u omot ljubičaste boje, koja je 2004. godine odlukom njemačkog vrhovnog suda zaštićena samo za proizvode sa nazivom Milka. Ime potiče od riječi Milch und Kakao (što na njemačkom znači mlijeko i kakao). Neki misle da ime potječe i od poznate operske dive Milke Trnine koja je bila jako poznata za Suchardovo vrijeme

Iako bi stvarni oglas za posao trebao sadržavati barem neki kontakt-podatak za podnošenje prijave, u ovom članku takav nije naveden.

Prema podacima Facebookovog alata CrowdTangle, link članka je na ovoj društvenoj mreži podijeljen 26 puta, uz ukupno ostvarenih preko 200 interakcija.  

Nešto jasniji “oglas”, uz tvrdnju da se radi o kompaniji Milka, objavljen je 9.5.2021. godine na portalu List Libertas. U ovoj verziji oglasa je navedeno da se radnici traže u Njemačkoj, a postoje i navodni kontakt-podaci: 

Sve što Vam je potrebno za dokumentaciju za ovaj posao:
-POLOŽEN JEZIK.
-PREHRAMBENI TEHNOLOG,PREVEDENA DIPLOMA NA NJEMAČKI JEZIK.
-CV
-molba
Info kontakt:
[email protected]

Međutim, objave spomenutog “oglasa” na portalima nisu počele u 2021. godini. Naime, sada nedostupni članci (1,2) sa ovim “oglasom” su se dijelili na Facebooku početkom 2019. godine, a identičan tekst je na portalu Recepti i zdravlje bio objavljen čak pet puta u toj godini (24.4, 15.5, 31.5, 22.8, 8.11). S obzirom na to da portali koji su ranije objavljivali ovaj sadržaj više ne postoje, nemoguće je pretragom utvrditi na kojem portalu je ovaj oglas izvorno objavljen.

Dijeljenja “oglasa” su, međutim, nastavljena i u 2020. godini, kada je objavljen na Delta portalu (5.11.2020) i portalu Recipes-Advices (11.12.2020). Prema podacima alata CrowdTangle, linkovi ovih članaka iz 2020. godine na Facebooku su se dijeli i u aprilu i maju 2021. godine.

Ipak, daleko brojnija dijeljenja ovog “oglasa” našli smo u formi statusa na Facebooku. Jedna od najrecentnijih objava je ona sa Facebook stranice Mala kuhinja - Veliki užitak (9.5.2021). Stranice, grupe i profili koji su podijelili ovaj “oglas” pratili su specifičan obrazac objavljivanja, uočavan i ranije kod anonimnih portala i s njima povezanih Facebook stranica: post sadrži sliku (u ovom slučaju sliku proizvodne linije Milka čokolade) u čijem opisu se nalazi tvrdnja iz naslova spomenutih članaka, sa uputom da se više informacija nalazi na linku koji je priložen u objavi. Na taj način post nije objavljen u formi linka, već kao slika opisana netačnom tvrdnjom. Ovakvu vrstu objave pronašli smo na 23 Facebook stranice, grupe i profila.

 

Da li Milka zapošljava?

Milka je brend čokolade čiji je vlasnik multinacionalna kompanija Mondelēz iz Sjedinjenih Američkih Država. Predstavništvo za Evropu nalazi se u Švicarskoj. Da je riječ o stvarnom oglasu, u njemu bi mogli očekivali podatak da ova kompanija, ne Milka kao brend, traži radnike za rad u tvornici Milka čokolade u Njemačkoj.  

Na stranici ove kompanije moguće je pregledati i trenutno aktivne oglase za posao. Ukupan broj aktivnih oglasa za posao u ovoj kompaniji u Njemačkoj je u trenutku pisanja ove analize bio 18. Jedini aktivni oglas u kojem se potražuju radnici u proizvodnji, koji bi odgovarao onome što se tvrdi u objavama, jeste onaj u tvornici u gradu Loerrach. Osim što u oglasu nije naveden broj radnika koji se primaju, niti iznos plate, uslovi za prijavu su drugačiji od onih ranije spomenutih.

Dobro poznavanje njemačkog jezika (govor i pisanje), osnovno poznavanje engleskog jezika je prednost.

Iskustvo u sličnim tehničkim poslovima.

Obrazovanje/Certifikati:
Pekar/Poslastičar - šegrt, "prehrambeni tehnolog" ili slično

Dodatno, prijava na oglas se ne vrši preko maila [email protected] već direktno putem platforme na kojoj je oglas i objavljen. 

O tome da je riječ o lažnom oglasu za posao pisao je i naš partnerski fact-checking portal iz Hrvatske Faktograf. U analizi objavljenoj 26.6.2019. godine navodi se da se spomenuta e-mail adresa mogla pronaći i u drugim, sada nedostupnim (1,2), objavama ovog lažnog oglasa. 

Budući da se radi o lažnoj e-mail adresi, “oglasi” poput ovog mogu biti iskorišteni za krađu ličnih podataka koji se u pravilu nalaze u CV-ju ili drugim dokumentima koji se u ovakvim situacijama traže od aplikanata.

S obzirom na navedeno, možemo zaključiti da “oglas” o 1.000 radnih mjesta u “tvornici Milke” kruži internetom u regionu barem od 2019. godine. Iako je riječ o lažnom oglasu, svim analiziranim objavama dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti, budući da je sada nemoguće utvrditi izvornu objavu.

Napomena:

3.8.2021: Lažni oglas za posao u fabrici čokolade Milka ponovo je aktuelan na anonimnim portalima i društvenim mrežama. Objavu ovog lažnog oglasa, nakon pisanja ove analize, pronašli smo na još četiri anonimna portala: Novosti dnevne (21.7.2021), Sve za vas (29.7.2021), Blic magazin (31.7.2021) i Balkanski magazin (31.7.2021). Pored toga, iste objave pronašli smo u periodu od 21. jula do 3. avgusta 2021. godine i na 65 Facebook profila, stranica i grupa. Svim pomenutim objavama dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

27.8.2021:Od posljednje dopune ove analize, lažni oglas za posao u tvornici Milka objavljen je na portalu List Libertas 25.8.2021. Članak s lažnim oglasom ovog anonimnog portala je na Facebooku podijeljen na pet stranica i grupa i zabilježio je preko 400 interakcija na ovoj društvenoj mreži. Ovaj članak također dobija ocjenu prenošenje lažnih vijesti. 

(Amar Karađuz i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 12. 05. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
QAnon teorija zavjere: Snimak iz 2016. godine ne prikazuje hapšenje Hillary Clinton

“Zavjerološke” tvrdnje o poznatim ličnostima koje su navodno uhapšene, pogu...

Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Dezinformacija
Ne, španska aviokompanija ne otpušta 15.000 radnika

U klikbejt naslovima pojedinih portala netačno je ustvrđeno da španska avio...

Dezinformacija Klikbejt Ispravljeno
Lažna vijest
Protein šiljka ne izaziva kardiovaskularne bolesti

Netačne tvrdnje o djelovanju proteina šiljka virusa SARS-CoV-2 već se mjese...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me