Raskrinkavanje.ba

Google čestitao Dan nezavisnosti BiH - ali samo korisnicima iz BiH

Čitatelj nam je poslao članak koji govori da je Googlovu "čestitku" povodom Dana nezavisnosti BiH vidio cijeli svijet.

Link koji nam je stigao kao prijava odveo nas je na portal “Slobodne Bosne” gdje je članak objavljen 1. marta:

I GOOGLE SLAVI S NAMA: Stigla prva čestitka, cijeli svijet zna da Bosna i Hercegovina slavi Dan nezavisnosti!
Google Doodle posebna je, privremena promjena logotipa na Googleovim početnim stranicama koja obilježava blagdane, događaje, postignuća i ljude
Tako je ovoga jutra cijeli svijet saznao da Bosna i Hercegovina slavi Dan neovisnosti.

Članak je sa istim naslovom prenio i portal “Haber”.

Google doodle” su promjene koje Google prikazuje umjesto svog standardnog logotipa povodom značajnih datuma kao što su praznici, godišnjice, aktuelni događaji, ili datumi vezani za značajne ličnosti i njihova postignuća.

“Doodle” funkcioniše na osnovu IP (internet protocol) adrese. Svaki kompjuter ima svoju jedinstvenu IP adresu koja pokazuje i njegovu lokaciju. Na osnovu nje, Google "odlučuje" koji “doodle” će biti prikazan osobi koja mu pristupa sa tog kompjutera.

1.Marta je tako “doodle”za korisnike iz Bosne i Hercegovine izgledao ovako:

 

Klikom na Googlovu grafiku dolazimo do priče o tome zašto je tog dana postavljena kao "Google doodle". Na ovom linku dostupan je opis navede grafike koja se veže za Bosnu i Hercegovinu, kao i informacije o tome na kojim lokacijama je “Doodle” vidljiv. Na mapi svijeta boju ima samo BiH, odnosno dostupna je informacija da je čestitka vidljiva samo osobama koje “Google”-u pristupaju iz Bosne i Hercegovine.

Recimo, osobe koje su 1. marta pristupile Google-u iz Ujedinjenog Kraljevstva vidjele su drugačji "Doodle" - čestitku povodom “Dana sv. Davida”:

 

Nakon što smo kontaktirali redakciju "Slobodne Bosne", članak je izmijenjen. Tvrdnja da je cijeli svijet saznao da BiH slavi Dan nezavisnosti uklonjena je, te članak sada sadrži sljedeći tekst: 

Prvi puta Google Doodle na Googleovoj početnoj stranici pojavio se davne 1988. godine, a do danas imao je i edukativnu svhu, učeći i informirajući ljude diljem svijeta o nekom povijesnom događaju ili osobi. Tako su ovoga, ali i u edukativne svrhe, na originalan način  Bosni i Hercegovini čestitali Dan neovisnosti.

Iako je članak uređen i iz njega je uklonjena sporna tvdnja, izmijenjeni naslov glasi ovako:

I GOOGLE SLAVI S NAMA: Stigla prva čestitka, svi znaju da Bosna i Hercegovina slavi Dan nezavisnosti!

Zbog činjenice da je tekst članka uređen nakon sugestije "Raskrinkavanja", članak na portalu "Slobodne Bosne" ocjenjujemo kao "demantovano".

"Haber" i "Infomagazin" su za prenošenje ove vijesti dobili ocjenu "greška". 

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Greška 03.03.2018

Haber: I GOOGLE SLAVI S NAMA: Stigla prva čestitka, cijeli svijet zna da Bosna i Hercegovina slavi Dan nezavisnosti!

“Google Doodle” posebna je, privremena promjena logotipa na Googleovim početnim stranicama koja obilježava blagdane, događaje, postignuća i ljude.

  • Greška
Greška 01.03.2018

BH Info magazin: I GOOGLE SLAVI S NAMA: Stigla prva čestitka, cijeli svijet zna da Bosna i Hercegovina slavi Dan nezavisnosti!

“Google Doodle” posebna je, privremena promjena logotipa na Googleovim početnim stranicama koja obilježava blagdane, događaje, postignuća i ljude.

  • Greška
Greška 01.03.2018

Slobodna Bosna: I GOOGLE SLAVI S NAMA: Stigla prva čestitka, svi znaju da Bosna i Hercegovina slavi Dan nezavisnosti!

Google Doodle posebna je, privremena promjena logotipa na Googleovim početnim stranicama koja obilježava blagdane, događaje, postignuća i ljude

  • Greška
  • Demantirano