Gorica i Igor Dodik nisu na “crnoj listi” SAD-a

U naslovima dva portala netačno se tvrdi da su djeca srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Igor i Gorica, na “crnoj listi” Sjedinjenih Američkih Država.

Ocijenjeni članci
Banjaluka-24.com Lažna vijest; Klikbejt; Ekskluziv.cloudaccess Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt;

Na portalu Banjaluka-24, 20.6.2021. godine objavljen je članak sa naslovom u kojem se tvrdi da su Igor i Gorica Dodik, djeca srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, na “crnoj listi” Sjedinjenih Američkih Država.

Porodica Dodik u velikom strahu: Igor i Gorica na crnoj listi SAD!!!

Suprotno tvrdnji iz naslova, već u uvodnoj rečenici članka navedeno je da bi, prema “ekskluzivnim saznanjima” portala, Igor Dodik mogao završiti na “crnoj listi” SAD-a, ali ne i da se već na toj listi nalazi. 

Kako ekskluzivno saznaje portal Banjaluka-24.com Igor Dodik mogao bi uskoro završiti na crnoj listi USA. To znači da će sve firme i sva lica sa kojima je povezan imati sankcije ako budu poslovali sa njim i firmama koje se dovode u vezu sa njim!? 

Mogućnost da Gorica Dodik “završi na crnoj listi” SAD-a u članku se ne spominje. 

Članak sa istim naslovom objavio je i portal Ekskluziv.cloudaccess, 21.6.2021.

 

Šta su činjenice?

“Crna lista” kolokvijalni je naziv za listu sankcionisanih stranaca (Specially Designated Nationals - SDN) Ureda za kontrolu stranih sredstava (OFAC) pri Ministarstvu finansija SAD-a.

Uvrštavanje na ovu listu sprovodi se kroz jedan od programa sankcija. Naziv programa za osobe s prostora Zapadnog Balkana (bivše SFRJ i Republike Albanije) je “BALKANS - Western Balkans Stabilization Regulations” i definisan je Izvršnom odredbom predsjednika SAD-a iz 2001, te modifikovan odredbama iz 2003. i 2021. godine. 

O vrsti sankcija koje osobe s Balkana dobiju pisao je portal Radio Slobodna Evropa, u tekstu “Ambasada SAD u BiH za RSE: Sankcije osobama na crnoj listi ostaju na snazi” od 10.6.2021. godine. 

Bijela kuća je prethodno saopštila da sankcije podrazumijevaju zabranu ulaska u Sjedinjene Američke Države i zamrzavanje imovine i finansija na teritoriji SAD.

Američkim građanima je zabranjeno da učestvuju u transakcijama sa licima koja su na listi sankcionisanih.

Tvrdnje o sankcijama Igoru i Gorici Dodik objavljene su nakon Izvršne odredbe iz juna 2021. godine, kojom su prošireni kriteriji za dodavanja na listu osoba sa Zapadnog Balkana. Iz Ambasade SAD-a u Sarajevu su za RSE objasnili na koji način su Odredbom prošireni kriteriji.

“Da bi se na najbolji način djelovalo protiv regionalno raširene mreže korupcije, nova Izvršna naredba (E.O.) eksplicitno definiše da region Zapadnog Balkana uključuje teritorij bivše SFRJ i Republike Albanije”, navodi se u pisanom odgovoru za RSE.
(...)
“Nova Izvršna naredba osigurava efektivnost ovog načina djelovanja u suprostavljanju najozbiljnijim prijetnjama stabilnosti širom regiona, uključujući korupciju, postupke koji podrivaju demokratsku vlast i ozbiljno narušavanje ljudskih prava”, ističu iz Ambasade

Od 2017. godine, na ovoj listi nalazi se i Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. Pretragom liste, koja je ažurirana 21.6.2021. godine, može se utvrditi da Igor i Gorica Dodik nisu na njoj. Pretraga se može uraditi na ovom linku.

Rezultati pretrage SDN liste za prezime “Dodik”

Cijela lista sankcionisanih osoba i organizacija u sklopu programa BALKANS može se pogledati na ovom linku.

Dakle, suprotno tvrdnjama iz naslova spomenutih portala, Gorica i Igor Dodik trenutno nisu na “crnoj listi” SAD-a. 

S obzirom na to da se u naslovu članaka portala Banjaluka-24 nalazi činjenično netačna tvrdnja, ocjenjujemo je kao lažnu vijest. Kasnija objava iste tvrdnje na portalu Ekskluziv.cloudaccess dobija ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Oba naslova dobijaju i ocjenu klikbejt, s obzirom na to da se u člancima govori o mogućnosti da Igor Dodik dospije na “crnu listu”, dok se ime Gorice Dodik uopšte ne spominje.
 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 24. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
“Viralna kuhinja”: Preuzimanje zasluga kao sredstvo za skupljanje lajkova na Facebooku

Administratori/ce niza Facebook stranica objavili/e su fotografiju zanimlji...

Lažna vijest
Lažna vijest
Teorija zavjere: Vakcinisani neće “početi umirati najesen”

“Apokaliptične” i posve neutemeljene tvrdnje o tome da će vakcinisani/e nav...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Stare fotografije manipulativno predstavljene kao slike s protesta protiv antipandemijskih mjera u Francuskoj

Korisnici/ce društvenih mreža dijele fotografije prijašnjih protesta i maso...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me