Raskrinkavanje.ba

Gradi li NATO vojne baze u Crnoj Gori?

U Andrijevici, u Crnoj Gori, gradi se kasarna Vojske Crne Gore, za koju je najavljeno da će biti izgrađena po NATO standardima. Priče o NATO bazana u Beranama i Sinjajevini potpuno su izmišljene.

Na portalu ruske državne agencije “Sputnik” na srpskom jeziku, 28. avgusta u 14:04 sati je objavljen članak koji govori o navodnoj izgradnji NATO kasarne u Crnoj Gori:

Milačić otkriva šta se krije iza izgradnje NATO kasarne u Crnoj Gori (video)

U kratkom članku, “Sputnik” najavljuje video snimak predsjednika opozicione stranke “Prava Crna Gora”, Marka Milačića, te poziva čitaoce da pogledaju “čemu ovakav NATO kompleks u ovako malom mestu”.

Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić obišao je mesto Prljanije u opštini Andrijevica, gde se planira izgradnja NATO kasarne u koju će biti uloženo 17 miliona evra.
Pogledajte šta se krije iza toga i čemu ovakav NATO kompleks u ovako malom mestu.

Video koji je priložen u članku objavljen je na Facebook stranici “Sputnik Srbija” u 14:02. 

Video je prethodno objavljen na Youtube kanalu “Marko Milačić” u 12:58 sati, zatim na Facebook stranici Marko Milačić - Prava Crna Gora u 13:07, a na kraju i na privatnom profilu “Marko Milačić” u 13:34 sati. 

U video obraćanju, Milačić nije rekao da se u Andrijevici gradi NATO kasarna kako je naveo “Sputnik”, nego “naša, crnogorska kasarna po NATO standardima”. Sa druge strane, Milačić jeste rekao da se u Beranama gradi NATO vojna baza, te da NATO hoće da okupira “Sinjajevinu, Andrijavicu, Berane i granicu”:

Na ovom prostoru, upravo ovdje, na 5 hektara, je u toku proces izgradnje NATO kasarne. Dakle naše, crnogorske kasarne ali po NATO standardima.(...)
Ovdje se, ne slučajno, gradi takva baza, takva kasarna. Ovo je nedaleko od Murina - znate dobro što se '99. godine dogodilo u Murinu, dakle nije im [NATO mentoru ove vlasti] beznačajna ova teritorija. Kad se ovome doda, ideji izgradnje ovakve kasarne, i želja da se u obližnjim Beranama na aerodromu oformi vojna baza NATO, pa onda kada imamo u vidu da je ovo maltene pogranični pojas sa albanijom onda vam je više nego jasno da NATO planira ovde da postavi temelje nečemu što je velika Albanija. Ako su uklonili sa teritorije naše granice u dužini od 20 km uopšte vojsku i tu sada ima samo nekoliko graničnih policajaca; ukoliko grade ovdje ovakvu kasarnu po NATO standardima, ukoliko u Beranama grade NATO vojnu bazu, šta je to? Šta oni to rade na teritoriji naše države, a da građani Andrijevice, Murina, Berana i čitave Crne Gore o tome maltene ne znaju ništa? I kada su toliko puta govorili da će da naprave NATO vojnu bazu, kada su građani govorili o tome, možda smo mi mislili da je to nešto poput velikih NATO vojnih baza, međutim ne. Oni očigledno od teritorije čitave Crne Gore prave NATO vojnu bazu, pa tako hoće da okupiraju Sinjajevinu, tako hoće da okupiraju Andrijevicu, tako hoće da okupiraju Berane, tako hoće da okupiraju našu granicu. U korist velike Albanije, a ne u korist ovih građana i ovih mjesta.

Nakon što je ruska agencija “Sputnik” Milačiću dala medijski prostor, to je učinila i agencija “Tanjug”. Na portalu agencije “Tanjug” 28. avgusta u 17 sati objavljen je članak pod naslovom:

Milačić: NATO postavlja temelje "velike Albanije" u CG

Razlika između “Sputnikovog” i “Tanjugovog” članka se ogleda prvenstveno u njegovoj dužini. Dok je “Sputnik” najavio snimak u svega 2 rečenice, “Tanjug” je tvrdnje citirao i parafrazirao u dosta dužem članku. 

Tvrdnje Marka Milačića potom su prenijeli brojni regionalni mediji, većina njih preuzevši “Tanjugov” članak. Ovo su neki od naslova takvih članaka:

“NATO u CG postavlja temelje ‘velike Albanije'”
- (Politika, Glas Srpske, Nezavisna Srpska, Trebevic.net, Trebinje dana, Iskra, Srbin.info, Dnevnik.rs)

Milačić otkriva šta se krije iza izgradnje NATO kasarne u Crnoj Gori (video) 
- (B1 info, Vidovdan)

U člancima se navodi:

Prilikom obilaska Prljanije, Milačić je upozorio da NATO očigledno namjerava da od teritorije cijele Crne Gore napravi svoju vojnu bazu i da "okupira" Sinjajevinu, Andrijevicu, Berane i crnogorsku granicu u korist tzv. "velike Albanije", a ne u korist građana tih opština i države Crne Gore. (...)
U video izjavi Milačića, dostavljenoj Tanjugu, on kaže da će u izgradnju kasarne biti uloženo 17 miliona evra, da će u njoj biti stacionirana elitna jedinica sa 120 vojnika na prostoru od pet hektara što, kako kaže, znači da će svakom vojniku pripasti 170 metara kvadratnih.(...)
- Nije im beznačajna ova teritorija. Kada se ovoj ideji doda izgradnja ovakve kasarne i želja da se u obližnjim Beranama na aerodromu oformi vojna baza NATO i kad imamo u vidu da je ovo maltene pogranični pojas sa Albanijom, onda je više nego jasno, da NATO planira ovde da postavi temelje nečemu što je ''velika Albanija'' - poručio je Milačić.

Šta su činjenice?

Priča o gradnji NATO vojnih baza u Crnoj Gori provlači se već nekoliko godina, međutim ne postoje dokazi koji bi potvrdili takvu informaciju, a to je prošle godine utvrdio i naš partnerski portal iz Crne Gore, raskrinkavanje.me.

Ne postoji nikakva najava o gradnji vojnih NATO baza u Crnoj Gori od strane vlade ove zemlje, te je i samo Ministarstvo obrane više puta demantovalo takve navode. Crnogorski “Standard” je, između ostalih, o tome pisao u članku “NATO baze - Babaroga kojom Rusi plaše Crnu Goru i zemlje regiona” objavljenom u aprilu ove godine:

Gotovo po pravilu, svakih nekoliko mjeseci iz međunarodnih ili domaćih političkih krugova krenu spekulacije da će u Crnoj Gori NATO da gradi vojne baze i da će time naša država “izgubiti suverenitet”, biti na meti Rusije, terorista i raznih drugih spoljnih i unutrašnjih neprijatelja. Priče o vojnim bazama kao “baba rogi” kojom se plaše građani Crne Gore, uglavnom se periodično plasiraju iz krugova bliskih Moskvi ili čak direktno iz Kremlja, u delikatnim političkim trenucima po Crnu Goru.  

Marko Milačić je u svom video obraćanju naveo tri lokacije  - Andrijevicu za koju je rekao da će dobiti crnogorsku bazu po NATO standardima, Berane za koje je rekao da se "gradi vojna baza”, te Sinjajevinu za koju je rekao da je NATO želi okupiurati, ne pominjujući pritom kasarnu ili vojnu bazu. Krenimo redom.

Andrijevica

U Andrijevici se zaista gradi vojni objekat, tačnije kasarna. Međutim nije u pitanju NATO vojna baza, nego objekat Vojske Crne Gore. O najavama gradnje vojnog objekta za potrebe Vojske Crne Gore svojevremeno su pisale “Novosti”, “RTRS”, ali i još neki mediji koji su sada najavili gradnju “NATO baze”. 

- Vrhovni savjet odbrane je donio odluku da se u Andrijevici formira organizaciona jedinica Vojske Crne Gore. Radi se o elitnoj pješadijskoj jedinici čije formiranje mora da zadovolji propisane NATO standarde. Precizirano je da se jedinica mora formirati do 2020. Prije toga će se, nakon odabira lokacije, krenuti s izgradnjom neophodnog objekta i svih drugih pratećih sadržaja. Ti radovi bi trebalo da počnu narednih mjeseci - rekao je nedavno za "Novosti", predsjednik opštine Srđan Mašović.

Svi navedeni mediji, ali i mnogi drugi, jasno su tada napisali da je u pitanju gradnja vojnog objekta za potrebe Vojske Crne Gore koji će biti u skladu sa NATO standardima. I upravo NATO standardi su razlog zbog kojeg određeni mediji ovaj vojni objekat opisuju kao bazu NATO saveza. U Andrijevici se, dakle, ne gradi NATO baza, nego kasarna Vojske Crne Gore po NATO standardima. To je, u zaključku, rekao i sam Milačić, dok su mediji njegove riječi predstavili pogrešno, nazivajući kasaru “NATO kasarnom” a ne kasarnom po NATO standardima.

Berane 

O aerodromu u Beranama kao NATO bazi pisao je, ponovo, portal “Novosti” još 2017. godine. Na stranicama Vlade Crne Gore u julu 2019. godine objavljeno je da je “Usvojen Predlog Koncesionog akta i Ugovora o koncesiji za Aerodrome Crne Gore”. Crnogorske “Vijesti” su tim povodom u avgustu 2018. navele: “U Koncesionom aktu za Aerodrome Crne Gore, koji je usvojila Vlada, ponovo se našlo mjesto i za aerodrom u Beranama, tako da je pitanje da li je aerodrom razvojna šansa ne samo tog grada, već čitavog sjevera Crne Gore, opet podijelilo javnost na one koji smatraju da je to „nemoguća misija“, i druge koji čvrsto vjeruju da se može ponoviti vrijeme 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka kada se iz Berana vazdušnim putem brzo stizalo do Podgorice, Beograda ili Zagreba.

Dakle, aerodrom u Beranama neće biti NATO baza, nego je planirano da se u budućnosti ovaj aerodrom renovira i stavi u funkciju civilnog aerodroma.

Sinjajevina

Iako ni Milačić, ni mediji koji su prenijeli njegove tvrdnje, nisu eksplicitno naveli da se u Sinjajevini planira graditi NATO baza, tvrdnja da NATO želi da “okupira” ovo mjesto, oslanja se upravo na takvu priču vezanu za Sinjajevinu. 

O priči o NATO bazi u Sinjajevini pisao je i naš partnerski portal iz Crne Gore “Raskrinkavanje.me”. U analizi je navedeno kako su “mediji u julu 2018. objavili tekst pod naslovom “NATO bazu gradiće na Sinjajevini”, pozivajući se na beogradski list Politika”. U tekstu “Politike” se navodi da je novinar Sinjajevinu posjetio “nakon što je Ministarstvo odbrane Crne Gore saopštilo da će na ovoj planini, pokraj Savinog jezera, jedinog izvorišta Sinjavine, sagraditi poligon za gađanje, uništavanje viška naoružanja i jednu vrstu NATO baze”.

Crnogorski “Standard” u maju 2018. godina pisao je kako je “Vlada Crne Gore odlučila da na planini Sinjajevini formira poligon za potrebe Vojske Crne Gore. Prema saznanjima Pobjede, ideja je da se napravi poligon za obuku i gađanje sličan onome na Pasuljanskim livadama u Srbiji, koji je jedan od najboljih na Zapadnom Balkanu.”

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković je u maju prošle godine, ali i nekoliko dana nakon objavljenog teksta u Politici, u Skupštini pojasnio:

"Vojska treba da ima neki poligon negdje u Crnoj Gori gdje može da vježba. Izdvojena je lokacija na Sinjajevini koja može da zadovolji za potrebe poiigona. Ovaj lokalitet bi se koristio isključivo za obuku vojske, s obzirom da nema lokacije koja bi se koristila za te svrhe. Poligon će se koristiti samo nekoliko dana kada lokalno stanovništvo ne boravi u okolnim katunima”, kazao je Bošković na sjednici parlamenta posvećenoj poslaničkim pitanjima, navodeći da se u Crnoj Gori ne planira izgradnja objekata za uništavanje oružja NATO-a.

Ko je Marko Milačić?

Milačić je osnivač i predsjednik crnogorske stranke Prava Crna Gora. U pitanju je desničarska populistička stranka, ispred koje se Milačić  2018. kandidovao za predsjednika Crne Gore, kada je osvojio 2.8% glasova. 

Milačić je bivši novinar i kolumnista koji je radio za javni servis Crne gore, “Monitor” i regionalni politički magazin “Nedeljnik”, te je bio i kolumnista ruske državne agencije “Sputnik” od 2015. do kraja 2017. godine.  

Uzimajući u obzir netačnu tvrdnju koja kaže da se u Andrijevici gradi NATO naza, članak portala “Sputnik” ocjenjujemo kao lažnu vijest, dok članak na ostalim portalima dobija ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Milačić je u svom obraćanju rekao kako je u pitanju "naša baza po NATO standardima", a ne NATO baza, no ovo pojašnjenje nije preneseno u člancima, te ih stoga ocjenjujemo i kao manipulisanje činjenicama.

Tvrdnju da je izgradnja nove kasarne na neki način povezana sa stvaranjem "Velike Albanije" ocjenjujemo i kao pristrasno izvještavanje i teoriju zavjere.

Napomena

11.9.2023: Članci portala B92, Iskra, RTRS, Dan (.co), Vidovdan, Trebinje danas, Glas Srpske i Stanje stvari koji su ocijenjeni u ovoj analizi naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.

15.4.2021: Nakon objave naše analize, portal Republika objavio je ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 28.08.2019

Sputnik: Milačić otkriva šta se krije iza izgradnje NATO kasarne u Crnoj Gori (video)

Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić obišao je mesto Prljanije u opštini Andrijevica, gde se planira izgradnja NATO kasarne u koju će biti ulože...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama 28.08.2019

Tanjug: Milačić: NATO postavlja temelje "velike Albanije" u CG

Izgradnjom NATO kasarne u mestu Prljanije, u opštini Andrijevica, taj vojni savez planira da postavi temelje "velikoj Albaniji", izjavio je danas pred...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 28.08.2019

Krstarica: Milačić: NATO postavlja temelje „velike Albanije“ u CG

PODGORICA – Izgradnjom NATO kasarne u mestu Prljanije, u opštini Andrijevica, taj vojni savez planira da postavi temelje „velikoj Albaniji“, izjavio j...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 28.08.2019

Dnevnik.rs: Milačić: NATO postavlja temelje Velikoj Albaniji u Crnoj Gori

PODGORICA: Izgradnjom NATO vojarne u gradu Prljaniji, u općini Andrijevica, vojni savez planira postaviti temelje "Velikoj Albaniji", rekao je predsje...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 28.08.2019

Vesti-online: Milačić: NATO postavlja temelje „velike Albanije“ u Crnoj Gori

Izgradnjom NATO kasarne u mestu Prljanije, u opštini Andrijevica, taj vojni savez planira da postavi temelje „velikoj Albaniji“, izjavio je danas pred...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 28.08.2019

Republika.rs: NATO gradi bazu u Andrejevici, Milačić upozorava: Postavljaju se temelji "velike Albanije" u Crnoj Gori

Izgradnjom NATO kasarne u mestu Prljanije, u opštini Andrijevica, taj vojni savez planira da postavi temelje "velikoj Albaniji", izjavio je danas pred...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 28.08.2019

Politika: NATO postavlja temelje „velike Albanije” u Crnoj Gori

NATO namerava da od teritorije cele Crne Gore napravi svoju vojnu bazu i da „okupira” Sinjajevinu, Andrijevicu, Berane i crnogorsku granicu u korist t...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 28.08.2019

Pravda: МИЛАЧИЋ ПОЗВАО НАРОД НА БУНТ: НАТО поставља темеље "велике Албаније" у Црној Гори!

Изградњом НАТО касарне у месту Прљаније, у општини Андријевица, тај војни савез планира да постави темеље "великој Албанији", изјавио је председник оп...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 08.08.2019

Srbin: NATO postavlja temelje za "Veliku Albaniju" u Crnoj Gori

NATO namjerava izvršiti svoju vojnu bazu s područja cijele Crne Gore i "zauzeti" Sinjajevinu, Andrijevicu, Berane i crnogorsku granicu u korist tzv. v...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 28.08.2019

Nacionalist: FONDACIJA "VELIKA ALBANIJA" U CRNOJ GORI! NATO gradi bazu u Andrejevici

Izgradnjom vojarne NATO-a u gradu Prljaniji, u općini Andrijevica, vojni savez planira postaviti temelje za "Veliku Albaniju", izjavio je danas predsj...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 29.08.2019

B 92: "NATO u CG postavlja temelje 'velike Albanije'"

"Izgradnjom NATO kasarne u Prljaniju, u opštini Andrijevica, taj vojni savez planira da postavi temelje 'velikoj Albaniji'" , kaže Marko Milačić iz Pr...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 29.08.2019

Iskra: MILAČIĆ: NATO postavlja temelje za "Veliku Albaniju" u Crnoj Gori

- Izgradnjom NATO vojarne u Prljanima, u općini Andrijevica, ovaj vojni savez planira postaviti temelje za 'Veliku Albaniju' - kaže Marko Milačić iz P...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 29.08.2019

RTRS: NATO u CG postavlja temelje "velike Albanije"

- Izgradnjom NATO kasarne u Prljaniju, u opštini Andrijevica, taj vojni savez planira da postavi temelje 'velikoj Albaniji'- kaže Marko Milačić iz Pra...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 29.08.2019

Dan.co: NATO hoće da od Crne Gore napravi svoju bazu

LIDER PRAVE CRNE GORE MARKO MILAČIĆ OCIJENIO

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 28.08.2019

Vidovdan: Milačić otkrio šta stoji iza kasarna NATO-a u Crnoj Gori (video)

Crnogorski premijer Marko Milačić posjetio je Prljaniju u općini Andrijevica, gdje planira izgraditi NATO vojarnu vrijednu 17 milijuna eura.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 30.08.2019

Trebinje danas: NATO u Crnoj Gori postavlja temelje "velike Albanije"

- Izgradnjom NATO kasarne u Prljaniju, u opštini Andrijevica, taj vojni savez planira da postavi temelje 'velikoj Albaniji'- kaže Marko Milačić iz Pra...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 30.08.2019

Glas Srpske: NATO postavlja temelje za "Veliku Albaniju" u Crnoj Gori

Podgorica - Izgradnjom NATO vojarne u Prljanima, u općini Andrijevica, vojni savez planira postaviti temelje za "Veliku Albaniju", rekao je Marko Mila...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 30.08.2019

Stanje stvari: Marko Milačić: NATO postavlja temelje za "Veliku Albaniju" u Crnoj Gori

NATO namjerava izvršiti svoju vojnu bazu s područja cijele Crne Gore i "zauzeti" Sinjajevinu, Andrijevicu, Berane i crnogorsku granicu u korist tzv. V...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti