Gradonačelnica Sarajeva nije “priznala da je Tvrtko srpski kralj”

Izvještavajući o postavljanju spomenika kralju Tvrtku u Sarajevu, 369 Portal objavio je članak u čijem se naslovu netačno tvrdi da je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić “priznala da je Tvrtko srpski kralj”.

Foto: Vedad C., Shutterstock

Na portalu 369 Portal 4.9.2023. objavljen je članak sa sljedećim nadnaslovom i naslovom:

Još jedan javni blam Benjamine Karić

Gradonačelnica Sarajeva priznala da je Tvrtko srpski kralj

U članku se navodi:

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, još jednom je pokazala da o istoriji ne zna ništa, a ni o propisima.

Na svom tviter nalogu priznala je da je spomenik Stefanu Tvrtku I Kotromaniću podigla bez dozvole. Gradonačelnica se tu nije zasutavila, pa je i javno priznala zbog čega dozvolu nije ni dobila.

Svjesna je kaže da dozvolu Komisije za zaštitu spomenika nikada neće dobiti zato što je član komisije Angelina Ošap Gaćanović javno istakla kako je za nju Tvrtko srpski kralj, što i jeste, i da je to razlog zašto nije dozvolila da spomenik bude postavljen. Priznaje gradonačelnica da je spomenik kralju Stefanu Tvrtku I Kotromaniću postavila nezakonito i kao izložbu.

Prema podacima alata CrowdTangle, ovaj je članak na Facebooku imao 121 interakciju. 

Šta je rekla gradonačelnica Karić?

Iako je Gradsko vijeće Sarajeva donijelo odluku o podizanju spomenika kralju Tvrtku još u junu 2022. godine te usvojilo idejno rješenje spomenika, problemi u vezi s odobrenjem za lokaciju spomenika odužili su njegovo postavljanje. Dozvola za lokaciju u parku između Predsjedništva BiH i zgrade Vlade Kantona Sarajevo nije dobijena zbog toga što Komisija za očuvanje spomenika nije dala pozitivno mišljenje za urbanističku saglasnost. Predložen je niz drugih lokacija za koje se nije postigla saglasnost, a spomenik je na kraju postavljen u noći s 28. na 29.8.2023, prekoputa zgrade Predsjedništva BiH. 

U članku 369 Portala prenesen je status gradonačelnice Karić na društvenoj mreži X (bivšoj Twitter). Karić u statusu objašnjava da dozvola za postavljanje spomenika nije dobijena zbog stavova članice Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Angeline Ošap Gaćanović koja je rekla da misli da je Tvrtko bio “srpski kralj” te je zbog toga tražila i dobila dozvolu da spomenik postavi kao izložbu na pločniku prekoputa ulaza u Predsjedništvo BiH.

Spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću je zablistao ispred zgrade Predsjedništva BiH. Da sam kojim slučajem čekala na saglasnost Komisije za zaštitu spomenika, isti ne bi bio postavljen nikada, jer je Komisija odbila tri ranije predložene lokacije. 

Angelina Ošap Gaćanović, članica Komisije, je nekoliko puta, javno, istakla kako je za nju Tvrtko srpski kralj i to je razlog zašto nije dozvoljavala da spomenik bude postavljen. Budući da se odluke u Komisiji ne mogu donijeti bez Angelininog glasa, bila sam svjesna da ukoliko budem čekala, neću završiti posao. 

Zato sam došla na ideju da od načelnika opštine tražim zauzimanje javne površine kako bi organizovala "Izložbu o srednjovjekovnoj bosanskoj državi- Kralj Tvrtko I Kotromanić" i kako bi izložila bistu kralja.

Dakle, u statusu se Karić osvrće na stav članice Komisije i navodi da je Ošap Gaćanović “istakla kako je za nju Tvrtko srpski kralj”, a ne da je to njen stav ili “priznanje”. Ni u drugim dijelovima statusa Karić ne govori da je Tvrtko bio “srpski kralj”. U članku 369 Portala je uz navode o mišljenju Ošap Gaćanović da je Tvrtko “srpski kralj” dodano “što i jeste”, ali radi se o intervenciji autora/ice članka, a ne o nečemu što je Karić napisala ili rekla. 

Shodno navedenom, tvrdnja iz naslova da je “gradonačelnica Sarajeva priznala da je Tvrtko srpski kralj” dobija ocjenu lažna vijest. Kako se u članku ne navodi ova tvrdnja, naslov dobija i ocjenu klikbejt

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Maida Salkanović Objavljeno: 06. 09. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama
Rašireni mit: “Simpsoni” nisu predvidjeli prošle događaje

Kompilacija “predviđanja budućnosti” u animiranoj seriji “Simpsoni”, objavl...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave političara i teorije zavjere o požarima na Havajima

Proteklu sedmicu na Raskrinkavanju obilježile su dezinformacije o boji taks...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me