Gradonačelnik Srebrenika nije “lagao da ima koronu”

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Anonimni BH Portal je objavio članak u kojem se tvrdi kako je trenutni gradonačelnik Srebrenika i kandidat za istu poziciju na ovogodišnjim lokalnim izborima, Nihad Omerović, slagao da ima COVID-19. Navodi se da je to učinio kako bi izbjegao susret sa tužiocima i sa političkim protivnicima tokom predizborne kampanje. Omerović je demantovao takve navode objavivši ljekarski nalaz da je bio pozitivan na koronavirus.

BH Portal(.net) 30. oktobra je objavio članak pod sljedećim naslovom:

Gradonačelnik Nihad Omerović lagao da ima koronu

U članku se navodi: 

Najveću laž Nihad Omerović ostavio je za kraj mandata. Ničim izazvan izjavio je na svom profilu veliku laž, da je pozitivan na COVID 19, namjerno šireći paniku među građanima. Zaboravio je Nihad da svi pozitivni na COVID 19 moraju biti prijavljeni nadležnoj higijensko epidemiološkoj službi kao i sve druge zarazne bolesti. 

Uz tvrdnju da je gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović lagao da ima Covid-19, u ovom članku stoji i sljedeće:

Navodno je više puta testiran u Domu zdravlja Srebrenik te nijedan nalaz nije bio pozitivan. Malo smo se raspitali kod gradskih funkcionera koji tvrde da ovih dana očekuju tužilaštvo u zgradi uprave zbog podnesenih krivičnih prijava te da je na ovaj način pokušao izbjeći susret s istima. Iz oponentnih stranaka glasno se čuje da se uplašio nadolazećih radio i TV debata te da je iste pokušao izbjeći. A opet, sa treće strane čaršija bruji da kampanja novoosnovanog pokreta ne ide dobro, pa pretpostavljamo da je s ovom velikom laži pokušao ponovo da se vrati u igru.

Članak je ilustrovan fotografijom Nihada Omerovića preko koje je dodan i natpis “Kriv je”.

 
Omerović dokumentima demantovao "zlonamjernike"

Nihad Omerović je aktuelni gradonačelnik Srebrenika, te kandidat za istu poziciju na predstojećim lokalnim izborima u BiH. Omerović je na svojoj službenoj Facebook stranici 26. oktobra objavio post u kojem, između ostalog, stoji: 

Dragi prijatelji i sugrađani, osjećam odgovornost i obavezu da vas informišem da sam prije dva dana od strane higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Srebrenik obaviješten da sam označen kao prvi kontakt osobe kod koje sam gostovao u radijskoj emisiji, a kod koje je potvrđen pozitivan nalaz na covid 19.

Odmah po saznanju, otkazao sam sve ranije zakazane sastanke i povukao se u izolaciju. Takođe, iako nisam imao, niti trenutno imam bilo kakvih naznaka ni simptoma bolesti, odmah sam uradio test na korona virus. Upravo sam dobio potvrdu da je nalaz pozitivan. Iz tog razloga u narednom periodu ću biti u samoizolaciji. (...)

Nakon ove objave, nekolicina portala u BiH i regionu je objavila članke u kojima se navodi da je Omerović pozitivan na koronavirus a između ostalih Klix, Radio Sarajevo, Kurir, B92 i drugi.

Sa druge strane, članak u kojem se tvrdi da je Omerović lagao da je pozitivan na koronavirus može se pronaći jedino na stranici gore pomenutog anonimnog online glasila pod imenom BH Portal. 

Ta tvrdnja u članku ovog portala nije potkrijepljena nijednim materijalnim dokazom, niti izjavom ili potvrdom iz bilo kakvog relevantnog izvora. Špekulišući potencijalnim razlozima koji stoje iza Omerovićeve navodne "laži", nepoznati/a autor/ica ovog članka koristi konstrukcije kao što su "malo smo se raspitali", "čaršija bruji" i "iz oponentnih stranaka glasno se čuje".  

Nihad Omerović je 2. novembra na svojoj Facebook stranici objavio poduži post u kojem se ponovo obratio javnosti:

Poštovani sugrađani, prije svega od srca vam želim zahvaliti na porukama podrške koje ste mi slali proteklih dana. Obzirom da obnašam javnu funkciju imam odgovornost i obavezu da javnost informišem o vlastitom stanju u pogledu virusa COVID19 u proteklih desetak dana.
(...)
U periodu moje izolacije bilo je mnogo dobronamjernih koji su, svako na svoj način, brinuli o mojoj zdravstvenoj situaciji. Nažalost, mnogo je i onih zlonamjernih, koji su ovu situaciju pokušali iskoristiti na sebi svojstven način. Ovim putem pozivam sve one zainteresovane da provjere sve moje navode putem priložene dokumentacije te da na osnovu priloženih dokaza sami izvedu potrebni zaključak.

U ovom postu, Omerović je i hronološki iznio informacije o svom zdravstvenom stanju te uz isti priložio i sljedeće dokumente koje je dobio od nadležnih institucija: Rješenje o samoizolaciji od 16.10. do 29.10. 2020. godine, ljekarski nalaz da je pozitivan na koronavirus, kao i Rješenje o prekidu samoizolacije od 30.10. koje je izdano na osnovu ponovljenog testa na kojem je Omerović bio negativan na koronavirus.

Svaki od ovih dokumenata je potpisan od strane nadležnog ljekara i sanitarnog inspektora, a na njima se nalaze i pečati nadležnih institucija.

Shodno tome, tvrdnja iz članka BH Portala da je gradonačelnik Nihad Omerović lagao da ima koronu, dobija ocjenu lažna vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 04. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me