Greškom istaknuta “paprena cijena” malina u prodavnici 

Dvanaest portala u julu je objavilo da kilogram malina košta 72 KM u Republici Srpskoj. Ova informacija potekla je s Facebooka, gdje su objavljene fotografije “paprene cijene” malina u jednom marketu. Cijena na fotografijama zapravo je istaknuta greškom radnika u marketu.

 Foto: Freepik

Na Facebook stranici Despotovina 9. jula 2023. godine objavljene su fotografije koje prikazuju pakovanja malina u marketu Tropic. Istaknuta cijena za jedno pakovanje od 125 grama na slikama je 8,99 KM. U opisu ove objave navedeno je da kilogram maline košta 72 KM te da je fotografija nastala u marketu u Banjoj Luci.

KILOGRAM MALINE 72 KM❗
Naš čitalac iz Banjaluke poslao nam je fotografiju koju je napravio juče u Tropik marketu u Banjaluci.
Da, odlično vidite!
Cijena jednog kilograma svježe maline košta 72 KM.
Na fotografiji je pakovanje od 125 grama čija cijena iznosi 9 KM (tačnije 8.99).
Otkupna cijena maline za ovogodišnji rod još nije tačno utvrđena, mada pojedine hladnjače plaćaju akontativnu cijenu 3 KM.
Prošlogodišnja otkupna cijena po kilogramu iznosila je 8.5 KM, ali veliki broj proizvođača još uvijek nije isplaćen po toj cijeni.
Kakvo je vaše mišljenje o svemu ovome?

Ova Facebook objava zabilježila je preko 270 interakcija, a podijeljena je više od 20 puta. 

Tvrdnje o cijeni malina iz objave prenese su u člancima 12 portala. Pojedini mediji su u člancima maline nazivali “suhim” ili “crvenim zlatom” (1, 2, 3,). U nekim se člancima tvrdilo da je “malina postala luksuz” i da se u marketima u Republici Srpskoj može kupiti po “paprenoj cijeni”. 

Neki su naglasili da je riječ o cijeni malina u jednoj trgovini, dok su drugi navodili da se radi o cijeni malina u Republici Srpskoj ili u Banjoj Luci. 

U članku portala Danas navedeno je da fotografija cijene malina od 8,99 KM za 125 grama predstavlja primjer manipulacije cijenama i težinom proizvoda na policama marketa. Neupućeni kupci, navedeno je, mogu pomisliti da je riječ o cijeni za kilogram te da se množenjem gramaže s osam “dolazi do iznosa od 72 KM za jedan kilogram maline”.

 

Šta su činjenice?

 

Fotografije iz Facebook objave ustvari prikazuju cijenu uvoznih malina koja nije bila aktuelna kada je fotografija napravljena. Cijena od 8,99 KM za pakovanje od 125 grama greškom je istaknuta uz maline iz domaćeg uzgoja, koje koštaju znatno manje. Aleksandra Marković, menadžerica za odnose s javnošću u službi marketinga lanca Tropic, rekla ma je u odgovoru na pitanja o cijeni malina u ovim marketima da je kilogram malina iz uvoza koštao 71,92 KM. No, kilogram domaćih malina koje se na policama ovih marketa nalaze od juna ove godine košta 15,96 KM. 

Malina jeste ranije imala cijenu od 71,92 KM po kilogramu, odnosno 8,99 KM za kutijicu od 125 grama, ali je u pitanju malina iz uvoza koju smo nabavljali u periodu dok ista nije još uvijek bila dostupna kod domaćih proizvođača i čija je nabavna cijena bila mnogo viša. Ovaj proizvod bio je dostupan u svega tri marketa našeg trgovačkog lanca, a posljednji ulaz ove maline u markete bio je početkom mjeseca juna.

Ona navodi da su radnici u jednom marketu greškom istakli cijenu uvoznih malina pored pakovanja domaćih malina koja su u tom momentu bila na policama.   

Domaća malina dostupna je u našim marketima od 20, odnosno od 27.6. Naša greška, koju u potpunosti priznajemo i od koje ne bježimo, jeste činjenica da kolege u marketu u kojem je fotografija nastala prilikom dolaska domaće maline u market jesu napravili propust postavivši u frižider novi, domaći proizvod koji je jeftiniji, a ne promijenivši ispod njega raniju cijenu uvoznog proizvoda koja je bila viša. 

Dakle, 9. jula kilogram malina u marketima Tropic nije koštao 72 KM. Riječ je o pogrešnoj cijeni koja je bila greškom istaknuta. Shodno tome, tvrdnje da je u julu kilogram malina koštao 72 KM u jednom marketu u Banjoj Luci ili u Republici Srpskoj ocjenjujemo kao grešku

Napomena:

8.9.2023: Portal Slobodna Bosna je ispravio netačne navode u članku pa im dodajemo i ocjenu ispravljeno. 

24.7.2023: Portal Hayat je ispravio netačne navode u članku pa im dodajemo i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 21. 07. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Demencija, rak i kokain: Dezinformacije o štetnostima šećera

Društvenim mrežama širi se kompilacija tvrdnji o navodnim štetnostima konzu...

Dezinformacija Pseudonauka
Lažna vijest
Direktno gledanje u sunce nije bezopasno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak u kome se iznose netačne i opasne tv...

Lažna vijest Dezinformacija Pseudonauka
Lažna vijest
Berlinski grafit “kanibala” Zelenskog ne postoji

Na društvenim mrežama dijeli se screenshot izmišljenog članka Deutsche Well...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me