Raskrinkavanje.ba

Hayat: Politički marketing u rubrici “Vijesti”

U proteklih mjesec dana, u rubrici “Vijesti” portala televizije “Hayat” objavljen je niz članaka anonimnih autora/ica u formi političkog komentara, a zajednički im je negativan pristup aktivnostima koalicije Četvorka.

Na portalu televizije Hayat, u periodu između 13.2. i 24.3.2021. godine, u rubrici “Vijesti” objavljen je niz članaka koji na kritički način pristupaju temama vezanim za vladajuću koaliciju u Kantonu Sarajevo, takozvanu Četvorku, koju čine stranke Narod i pravda, Naša stranka, Nezavisna bh. lista i Socijaldemokratska stranka BiH. Jedan od takvih članaka (link) prijavili su nam i naši čitatelji kao primjer pristrasnog izvještavanja. Naslovi ovih članaka glasili su ovako:

PO UZORU NA TOTALITARNE REŽIME U ENVEROVOJ ALBANIJI, KIMOVOJ SJEVERNOJ KOREJI, STALJINISTIČKOJ RUSIJI, FORTO ĆE SPECIJALCIMA U SARAJEVU UDARITI NA GRAĐANE I PRIVREDNIKE!

KOJOVIĆ I NAŠA STRANKA SU ISPORUČILI MOSTAR HDZ-U: OVO JE, MOŽDA, I POSLJEDNJI PUT DA BOŠNJACI IMAJU PRAVO BITI IZNENAĐENI

FORTO SE ‘ČUPA’ IZ BLATA, PA ‘LOPTICU PREBACUJE’ NA NOVALIĆA I MANDIĆA

POVRATAK NA TUĐE MJESTO ZLOČINA: KAKVA JE BUDUĆNOST ‘ČETVORKE’ NAKON IZBORA GRADONAČELNIKA SARAJEVA?

ZA IVANU MARIĆ SU BOŠNJACI ‘NEŠTO NOVO’: OVAKO JE’, SKINUTA SA LISTE ZA DOGRADONAČELNICU SARAJEVA, GOVORILA O RAHMETLI ALIJI, NJEGOVOM SINU BAKIRU, PA I NASERU ORIĆU

NEPOTIZAM SE ZOVE JASMIN ADEMOVIĆ

OVAKO TO IZGLEDA KADA ELVEDIN OKERIĆ, KADAR NIP-A, ‘JEDE SLOVA’: NE ZNA JEL’ POŠ’O, IL’ DOŠ’O

VJERUJE LI VIŠE IKO U RIJEČI, ‘ANALIZE’ SAMOPROZVANE ANALITIČARKE IVANE MARIĆ?

OTKRIVAMO: KO JE ZAISTA PREDLOŽIO SAMOZVANU ANALITIČARKU IVANU MARIĆ, KAKVA JE ULOGA ZLATKA MILETIĆA?

Ovi članci, iako napisani u formi političkog komentara, nisu potpisani, odnosno autori/ce nisu navedeni. 

Sama činjenica da su nepotpisani komentari, koji, usto, neskriveno grade negativnu sliku jedne političke opcije, objavljeni u rubrici “Vijesti”, briše granicu između činjeničnog izvještavanja i mišljenja, što se kosi sa standardima profesionalnog i objektivnog izvještavanja. U Kodeksu za štampu BiH, kojeg je donijelo Vijeće za štampu u BiH, jasno se nalaže da se u izvještavanju mora napraviti razlika između komentara, pretpostavke i činjenice. Objavom ovih članaka u rubrici “Vijesti” ta razlika nije napravljena. 

Objavom komentara u ovoj rubrici stvara se utisak da je riječ o objektivnom izvještavanju, što se ne može reći za nabrojane članke, budući da se u njima iznose mišljenja autora/ica.

U članku objavljenom 6.3.2021. godine, u kojem se izvještavalo o pooštravanju antipandemijskih restriktivnih mjera koje je tada najavio premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (NS), mišljenje nepoznatog autora/ice nastoji se predstaviti kao iznošenje činjeničnih tvrdnji.

Sada je jasno da kantonalna vlada na čelu s Edinom Fortom zna samo napadati građane. Prijetnja da će specijalce izvesti na građane i privrednike nije bila opcija ni u komunističkoj Kini. Ali, prema svemu sudeći, Forto ima dvije opcije: upotrijebiti policijsku silu ili pobjeći, kako je to učinio nedavno.

U članku objavljenom 10.3.2021. na portalu Hayat manipulativno su predstavljene izjave Ivane Marić, političke analitičarke, koja je privremeno bila kandidat Naše stranke za dogradonačelnicu Sarajeva.

Članak sadrži i link na video sa izjavama Ivane Marić, koji je objavljen na Facebook stranici Ponosni Bošnjaci.  Riječ je o isječku iz emisije “Apostrof”, koja je na Alternativnoj televiziji emitovana 27.10.2017. godine. Video na stranici Ponosni Bošnjaci je montiran na način da su prikazani samo dijelovi njenih izjava, bez ikakvog šireg konteksta. 

U pomenutom članku su te izjave spojene u jednu cjelinu, što navodi čitatelje da donose zaključke bez potpunih informacija: 

Žao mi je što ovo SNSD nije ranije uradio preko svojih kadrova jer možda bi presuda bila drugačija. Zaboravljamo kako je Orić došao do oslobađajuće, i neka suradnja njegova s komandirima sa srpske strane. Zašto se ne pokrene referendum o samostalnosti Republike Srpske, da to podijelimo više pa da ide svako na svoju stranu. Zašto RS nije Kalifornija, neka uspješna država. Pošto se jako velika diskusija vodila oko toga na društvenim mrežama, i ja sam kritički osvrnula se na izjave gospodina Izetbegovića. Bilo je onako šaljivih dosta komentara kao: “Eto koliko je otac imao povjerenja u njega da je državu u amanet ostavio kao sstranom državniku. Tako da je to onako preovladavalo” – rekla je u jednoj TV emisiji.

Dakle, Marić je u toku emisije, koja je trajala sat i 20 minuta, sa ostalim gostima razgovarala o različitim temama vezanim za političke aktuelnosti u BiH. Neke od njenih izjava u pomenutom snimku predstavljene su na manipulativan način. Tako je, naprimjer, njen komentar o referendumu o nezavisnosti entiteta Republika Srpska značajno skraćen. Marić je na ovu temu rekla:

Sve se gubi zato što mi pričamo o raspadu Bosne. Mi 20, 30 godina gubimo na to. Zašto ne počnemo raditi na stvarima koje možemo raditi, evo dok se Bosna ne raspadne ako je već tako, ali sudeći prema najavama, znači ne može se provesti ni referendum i kad se provede odmah ga se poništi, odmah se drugi onda izbjegava. Zašto se ne pokrene referendum o samostalnosti Republike Srpske, da to podijelimo više pa da ide svako na svoju stranu?

Članak objavljen 16.2.2021. godine, također u rubrici “Vijesti”, negativno govori o Našoj stranci. Nepoznati autor/ica implicira da Bošnjaci ne bi trebali glasati za ovu političku opciju, povezujući čin (ne)glasanja sa dobrobiti tog naroda:

Kojović se istura da preuzme odgovornost jer vjeruje kako ga zapravo niko na odgovornost neće ni pozvati, kako su Bošnjaci mazohisti koji vole da ih se vara, ponižava i povređuje.

(...)

Ali ako Bošnjaci i nakon Mostara, nakon otvorene izdaje i prodaje, nakon zlokobnog cerekanja u lice, nastave podržavati one koji ih vode u destrukciju, onda su Kojović i Naša stranka tačno ono što zaslužuju. Ipak, ostaje nada da su Bošnjaci pametniji, mudriji i samosvjesniji.

Zanimljivo je to što su i potpisani članci u formi političkog komentara na portalu Hayat objavljeni u rubrici “Vijesti”. U njima se podjednako negativno pristupa strankama Četvorke kao i u slučajevima nepotpisanih članaka, uključujući i primjere sadržaja koji graniči sa vrijeđanjem članova ovih stranaka:

TIHO, TIŠE: GDJE JE NESTAO KONAKOVIĆ?

‘PUCAJU PO ŠAVOVIMA’: NISU IZABRALI GRADONAČELNIKA, A PREDLAŽU IVANU MARIĆ I HARISA BAŠIĆA ZA DOGRADONAČELNIKE

TOLIKO IM JE HITNA DA ĆE BITI ODRŽANA SUTRA: ZBOG POGORŠANJA SITUACIJE SA KORONOM U KS VLADA NAJAVILA ZASJEDANJE

JEZIKOM KOJI TI (NE)RAZUMIJEŠ: OZBILJNI POLITIČARI, A U NAJMANJU RUKU PRISTOJNI LJUDI, NE DIRAJU U PORODICE

BH. BLOK NA PRAGU RASPADA? PREPISKE, OPTUŽBE I REAKCIJE PO DRUŠTVENIM MREŽAMA POKAZATELJ SU LOŠE KOMUNIKACIJE

PROBLEMA U KANTONU SARAJEVO SVE VIŠE, VLAST O NJIMA ŠUTI, GRAĐANI TRPE

KAKO JE VLADA KS ZAKASNILA, I OD KADA JE STRAH OD KRITIKE VAŽNIJI OD ŽIVOTA LJUDI

SKANDAL: PODVALJUJU PRIVATNE DOKTORE PORODICE KONAKOVIĆ KAO TURSKE DRŽAVNE STRUČNJAKE, AMBASADA NIJE INFORMIRANA O NJIHOVOM DOLASKU!

KORONA KRIZA POKAZALA SVU NEMOĆ I NEOZBILJNOST FORTINE VLADE

Tako se u članku objavljenom 17.2.2021. godine o Elmedinu Konakoviću, predsjedniku stranke Narod i pravda, kaže:

Osobe lišene osjećaja za časno i moralno, političke hijene, kreatori društveno-političke kaljuže u kojoj pristojan čovjek nema šta da traži? Ako je tako, a jeste, onda imamo dvije opcije: ili će takvi javno biti prokazani i odbačeni kao politička anomalija od civiliziranog društva kakvo jesmo ili barem težimo biti, ili ćemo se kao društvo prepustiti davljenju do guše u toj kaljuži.

Svojevrsni l’enfant terrible bh. politike Elmedin Konaković eklatantan je primjer koji odgovara prethodnom opisu. Lišen sposobnosti da političku borbu vodi jezikom argumenata, a istovremeno obdaren jezikom koji je uvijek korak ispred razuma, pribjegava udarcima ispod pojasa, obračunima ad hominem gdje nerijetko predmetom političke komunikacije postaju porodični odnosi. To ozbiljni političari, a u najmanju ruku pristojni ljudi, jednostavno ne rade.

Još jedan pokazatelj pristrasnosti portala Hayat je i to da se stavovi izneseni u ovim člancima nerijetko podudaraju sa stavovima Stranke demokratske akcije (SDA), što se može uočiti u brojnim saopštenjima SDA, koja se objavljuju  u rubrici “Vijesti” na ovom portalu:

KO SDA SARAJEVO: JAVNOST OČEKUJE DA SE STRANKE ‘ČETVORKE’ JASNO IZJASNE O IZJAVAMA IVANE MARIĆ

KO SDA SARAJEVO: POZIVAMO PREMIJERA FORTU DA PRESTANE PRIJETITI GRAĐANIMA I DA POČNE RADITI

KO SDA SARAJEVO: FORTINA VLADA DOKAZALA NESPOSOBNOST, ODGOVORNOST PREBACUJU NA GRAĐANE

SDA MOSTAR O IMPUTACIJAMA BARALIJE: SVAKO IMA ODGOVORNOST ZA SVOJE POSTUPKE, PA TAKO I NAŠA STRANKA

ŽENE SDA O NAPADIMA NA PROFESORICU IZETBEGOVIĆ: USPJEH I SPOSOBNOST NE MOGU OPROSTITI KOČNIČARI PROGRESA I MEDIJSKA STIHIJA

KLUB SDA SARAJEVO: POZIVAMO OKERIĆA I NIP DELEGACIJU DA SE HITNO VRATE U BIH I POČNU RADITI

KO SDA SARAJEVO: OD VLADE KS OČEKUJEMO DA OTVORI IZOLATORIJ ZA 1.000 COVID PACIJENATA, NABAVI RESPIRATORE, OSIGURA POTREBNE KOLIČINE KISIKA I LIJEKOVA

KLUB ZASTUPNIKA SDA TRAŽI ISPLATU PO 1.000 KM SVIM ZAPOSLENIM U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA KS

KLUB SDA: HITNO OSIGURATI USTAVNOST VLADE KS, RIZIKUJEMO DA NAM ODLUKE POSTANU NEVAŽEĆE

Na portalu Hayat se također kontinuirano prenose i izjave članova SDA. S obzirom na to da pretragom nismo uspjeli pronaći nijedno saopštenje bilo koje druge stranke osim SDA, te da smo uspjeli pronaći samo dva članka (1,2) u kojima se objektivno prenose izjave aktera koji se smatraju “političkim protivnicima” SDA, može se zaključiti da Hayat svoj medijski prostor ustupa isključivo jednoj političkoj opciji.

PROF. IZETBEGOVIĆ NAKON SAOPĆENJA NAŠE STRANKE: KAD VI BUDETE DOBILI PRIBLIŽAN BROJ GLASOVA, ONDA ĆU MOŽDA VAŠE RIJEČI SHVATITI OZBILJNO

S KOJOM SE STRUKOM I STRUČNJACIMA SAVJETOVAO FORTO? PROF. IZETBEGOVIĆ: NIKAD NAS NIJE KONTAKTIRAO, DA LI SE POBRINUO ZA ONE KOJIMA ĆE BITI ZABRANJEN RAD

PROF. DR. SEBIJA IZETBEGOVIĆ GOŠĆA DANAŠNJEG IZDANJA DDBIH

SKAKA ZA HAYAT: VELIKI PROJEKAT PREKINUT JE DOLASKOM NOVE VLADE NA ČELU SA NEUSPJEŠNIM FORTOM

IZETBEGOVIĆ: SDA BRANI GRAĐANSKI PRINCIP, A GRAĐANSKE STRANKE NAPADAJU SDA I NUDE RUKU HDZ-U

ZAHIRAGIĆ O NOVOJ NAREDBI KRIZNOG ŠTABA: KAKAV JE OVO CIRKUS?

ULIČARSKI RJEČNIK ELMEDINA KONAKOVIĆA: JASMINA BIŠČEVIĆ-TOKIĆ STALA U ODBRANU BAKIRA IZETBEGOVIĆA

IZETBEGOVIĆ ZA HAYAT: NEKE STRANKE PRAVE POVIKU NA VUKA, A IZGLEDA DA SE LISICE SPREMAJU DA MESO ODNESU

ZAHIRAGIĆ: KRIZNI ŠTAB KS KAO RAŠTIMANI ORKESTAR, ŠIRI DEPRESIJU MEĐU GRAĐANIMA

HARIS ZAHIRAGIĆ O NOVIM EPIDEMIOLOŠKIM MJERAMA U KS: OVO VIŠE NIJE FACEBOOK, VEĆ CIRKUS VLADA

KABINET PREMIJERA NOVALIĆA: NEKA FORTO PRESTANE PRIČATI I POČNE RADITI SVOJ POSAO

EFENDIĆ: APSURDNO JE ZATVARATI TEŠANJ I ŽIVINICE ZBOG FORTINOG NERADA U SARAJEVU

ZAHIRAGIĆ ZA VIJESTI U 7: SVAKA ODLUKA OVE NEUSTAVNE VLADE KS SE MOŽE OSPORITI

PROF. IZETBEGOVIĆ SE NIJE JOŠ VAKCINISALA: FORTO I MINISTAR ZDRVSTVA KS MORAJU NAUČITI DA SE POLITIKA I ZDRAVLJE GRAĐANA NE SMIJU MIJEŠATI

ZAHIRAGIĆ PORUČIO FORTI DA IMA PODRŠKU SDA UKOLIKO GA OPSTRUIRAJU KOALICIONI PARTNERI

UMJESTO TEMAMA KOJE NE RAZUMIJE, KONAKOVIĆ BI SE TREBAO BAVITI KATASTROFALNIM STANJEM U SARAJEVU

IZETBEGOVIĆ: SALONSKI POLITIČARI, SALONSKI MEDICINARI NE MOGU PREDVODITI

U KCUS-U ŽIVE I RADE PRAVI JUNACI, PROF. IZETBEGOVIĆ ZA HAYAT.BA: MI NISMO TRAŽILI OVAKAV LOCKDOWN, NIŠTA NAS NIJE PITAO NI FORTO, NI KRIZNI ŠTAB

S obzirom na to da se u rubrici “Vijesti”, u kojoj se očekuje objektivno prezentiranje činjenica, učestalo objavljuju potpisani i nepotpisani politički komentari i osvrti koji negativno predstavljaju određenu političku opciju, dok se druga politička opcija predstavlja isključivo u pozitivnom svjetlu, članke portala Hayat na koje smo se osvrnuli u ovoj analizi ocjenjujemo kao pristrasno izvještavanje.

Članak u kojem su izjave Ivane Marić manipulativno izvučene iz konteksta i spojene u jednu cjelinu, kao i video s tim izjavama koji je objavljen na Facebook stranici Ponosni Bošnjaci, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

(Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 10.03.2021

Hayat: ZA IVANU MARIĆ SU BOŠNJACI ‘NEŠTO NOVO’: OVAKO JE’, SKINUTA SA LISTE ZA DOGRADONAČELNICU SARAJEVA, GOVORILA O RAHMETLI ALIJI, NJEGOVOM SINU BAKIRU, PA I NASERU ORIĆU

Ivana Marić, kako se nekada sama prozva “politička analitičarka”, kratko je sanjala o fotelji nije više dogradonačelnice Sarajeva jer ju je “Naša stra...

  • Manipulisanje činjenicama