HINA i Index: Različito predstavljanje istih poruka

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Hrvatska novinska agencija, “Index” i niz drugih medija, na različit način su predstavili saopštenje Islamske zajednice i autorski komentar urednika “Katoličkog tjednika”, iako i jedno i drugo karakteriše homoseksualnost kao “grijeh”, ali i poziva na distanciranje od nasilja. Ipak, u izvještajima navedenih medija stoji kako “Islamska zajednica huška na gay pride”, dok “Katolička crkva poziva na suzdržavanje od nasilja”.

Uoči prve bh. Povorke ponosa, Hrvatska novinska agencija HINA je objavila pristrasan i huškački tekst pod naslovom:

Islamska zajednica pozvala na bojkot homoseksualne parade u Sarajevu, Katolička crkva na suzdržavanje od nasilja

Među prvima koji je prenio članak "Hine" bio je portal “Index”, koji mu je dao drugačiji naslov:

Islamska zajednica huška na gay pride u Sarajevu: "To je teški grijeh”

Članci "Hine" i "Indexa" poslužili su kao izvor za medije poput portala “Tportal”, “Dnevno”, “Radio Ljubuški”, “Cronika”, “Priznajem”, “Bljesak” itd.  

U uvodu članka se navodi kako je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini nazvala “homoseksualnu Povorku ponosa” teškim grijehom, dok je "Katolički tjednik" pozvao na suzdržavanje od nasilja. 

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pozvala je u petak muslimanske vjernike da ne sudjeluju na nedjeljnoj homoseksualnoj Paradi ponosa u Sarajevu nazivajući je teškim grijehom, dok je na portalu Katoličkog tjednika objavljen komentar uz poziv na suzdržavanje od nasilja na tom skupu.

Prije nego počnemo sa analizom ovih tvrdnji, napominjemo da se u uvodnom dijelu provukla još jedna dezinformacija. Naime Povorka ponosa nije “homoseksualna parada” kako je navela “HINA”, niti “gay Pride” kako je u naslovu istaknuo “Index”. O tome smo pisali u analizi “Činjenice o bh. Povorci ponosa” kada smo naveli da je Povorka ponosa protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava, ne samo homoseksualnih, nego i biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba. 

Vratimo se na saopštenje IZ, odnosno komentar Katoličkog tjednika, tj. pogledajmo kako izgledaju dijelovi članka "Hine" koji govore o njima:

Islamska zajednica: U svim džamijama u petak je nakon vjerskog obreda pročitan stav vijeća muftija o najavljenoj prvoj bosanskohercegovačkoj Paradi ponosa koja će se u Sarajevu održati u nedjelju. (...)
Jasno je navedeno kako homoseksualnost smatra "grijehom i razvratom i kao takav zabranjenim". "Shodno tome i povodom najavljenog okupljanja pozivamo vjernike i vjernice da se distanciraju od promocije velikih grijeha. Također, skrećemo pažnju vjernicima da nijednom pojedincu, ma tko bio, nije dopušteno nasilje prema bilo kojem čovjeku zbog njegovog osonog uvjerenja i orijentacije" naveli su u zajedničkoj poruci (hutbi) vjerski službenici u džamijama u petak.

Katolički tjednik: U autorskom komentaru glavni urednik Katoličkog tjednika velečasn Josip Vajdner je ocijenio kako je održavanje homoseksualne parade i promoviranje tih vrijednosti protivno nauku Katoličke Crkve. „Stoga, Katolička Crkva nikada neće moći poduprijeti bilo kakve zahtjeve koji u temelju imaju relativiziranje pa i amnestiranje grijeha. Odatle ne može poduprijeti ni homoseksualnu paradu niti joj naći opravdanje.”
On je zaključio kako je održavanje Parade ponosa u Sarajevu "sramota za ovaj grad", ali je istodobno naglasio "kako bi još jošveća sramota bilo da u, ne daj Bože, neredima zbog iste, netko strada".

Dakle, obje poruke okarakterisale su homoseksualnost kao grijeh, te obje pozivaju na distanciranje od nasilja. Odnosno, poruka Islamske zajednice vjernicima i “autorski komentar glavnog urednika Katoličkog tjednika” - sadrže gotovo identične poruke.  S tim u vezi, nije netačna informacija koja govori da je Katolički tjednik pozvao na suzdržavanje od nasilja, ali je netačna informacija koja govori o tome da Islamska zajednica “huška na Povorku”, odnosno da je saopštenje IZ na bilo koji način drugačije od autorskog komentara kojeg je objavio Katolički tjednik.

Iz tih činjenica zaključujemo da su "HINA", "Index", ali i drugi mediji koji su prenijeli njihove članke - svjesno i ciljano dvije gotovo identične poruke predstavili na različit način.

Dan kasnije, oglasio se i organizacioni odbor bh. Povorke ponosa u formi članka na portalu novinske agencije “PATRIA”:

Reakcija organizatora: Posljednji izvještaji medija o Islamskoj zajednici i Povorci su huškački
Članica Organizacionog odbora prve bosanskohercegovačke Povorke ponosa Lejla Huremović demantirala je da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ‘huška’ građane na sutrašnju povorku u Sarajevu, kako su u subotu objavili mediji iz regiona i zemlje.
Hrvatska informativna novinska agencija (HINA) donijela je tekst pod naslovom ‘Islamska zajednica pozvala na bojkot homoseksualne parade u Sarajevu, Katolička crkva na suzdržanost od nasilja’, dok se u tekstu prikriva informacija da i jedna i druga religijska zajednica upozoravaju vjernike da se, prema religijskim shvatanjima, homoseksualnost smatra grijehom, ali istovremeno i iz Islamske zajednice i Katoličke ckrve građane upozoravaju da bi također bi grijeh i počiniti nasilje nad osobama homoseksualne orjentacije.
Huremović je za Novinska agenciju Patria izjavila da je Islamska zajednica u BiH uputila javno saopćenje u kojem je upozorila građane da nije dopušteno bilo kakvo nasilje tokom Povorke ponosa u nedjelju.
“Jasno je kakav stav generalno religijske zajednice imaju, ali je Islamska zajednica eksplicitno poručila da bilo kakvo nasilje nije dopustivo”, izjavila je Huremović.
“To što su objavili neki mediji u vezi Islamske zajednice i Povorke ponosa je čisto huškanje i ozbiljno mogu ugroziti bezbjednost, te pozivamo medije u regionu da profesionalno i etički izvještavaju”, rekla je Huremović.

S obzirom na način na koji je “HINA” izvijestila o stavovima vjerskih zajednica povodom prve bh. Povorke ponosa, članak ove agencije, ali i sva prenošenja, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama i pristrasno izvještavanje. Zbog činjenice da se ne radi o “homoseksualnoj paradi” niti “gay Pride-u”, sve članke ocjenjujemo i kao dezinformaciju

Također, naslov portala “Index” koji govori da “Islamska zajednica huška na gay pride” - ocjenjujemo i kao lažnu vijest, dok će isti članak na drugim portalima dobiti ocjenu prenošenje lažne vijesti

(Raskrinkavanje)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 12. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me