Hooters ili Hootters? N1 ne vidi razliku

“Hooters” je lanac restorana koji potiče sa Floride, koji se pročuo po tome što u njima hranu poslužuju isključivo djevojke u šortsevima i uskim majicama sa dubokim dekolteima ("hooters" je žargonski termin za ženske grudi). Ovaj “biznis model” danas se širi kroz franšizu koja podrazumijeva cijenu od 75.000 dolara za otvaranje “Hooters” lokala, a pravno lice koje želi otvoriti jedan takav restoran, mora “vrijediti” minimalno 2.5 miliona dolara, kako je navedeno na njihovoj zvaničnoj stranici.

Ocijenjeni članci
N1 Lažna vijest;

Prije nekoliko dana, sličan lokal je otvoren u Sarajevu, o čemu je televizija “N1” izvjestila u svom programu, a zatim i u članku sa sljedećim naslovom:

Hooters - svjetski lanac restorana stigao u Sarajevo

 

U TV prilogu, kao i u članku, rečeno je da je ovo prvi “Hooters” restoran u regionu. Prilog u emisiji “Dan uživo” “N1” televizije počinje sljedećim tvrdnjama:

“Davne 1983. godine otvoren je prvi Hooters bar na Floridi. Danas, tačnije večeras, otvaren je prvi Hooters bar u Sarajevu. Tom prilikom sa nama je Edina Smailbegović”

Međutim, lokal koji je otvoren u Sarajevu nije originalni “Hooters”, što se vidi već iz samog naziva, koji sadrži jedno slovo viška i glasi - “Hootters”. Na web stranici “Hootersa” se, također, najavljuje otvaranje novih lokala iz ove franšize, ali o sarajevskom “Hoottersu” tamo nema riječi. Pored naziva, novi lokal je donekle kopirao i logo “Hootersa”:

Originalni "Hooters"

 

Sarajevski "Hootters"

 

U prilogu emitovanom na N1 se, pored snimka samog lokala u kom je vođen razgovor sa menadžericom “Hoottersa”, tokom priče o novom pub-u emitovao logo stvarnog “Hootersa”, te prilozi iz reklama za ovaj lanac restorana:

Uslijedilo je detaljno predstavljanje novog lokala, a prilog je završio riječima:

 “Ovaj lanac restorana vrijedan je 250 miliona dolara sa 435 restorana u SAD-u i zastupljenog u 24 zemlje svijeta. Hooters bar došao je i u Sarajevo”.

U trenutku pisanja ovog teksta, ove tvrdnje još su vidljive u članku na portalu N1. Promijenjen je samo naslov, koji sada glasi “Hootters stigao u Sarajevo”. Članak su od N1 prenijeli i drugi mediji, ali su ga uklonili nakon što su shvatili da nije u pitanju originalni “Hooters”.

Poređenja radi, o otvaranju novog ugostiteljskog objekta u Sarajevu izvještavao je i portal “Klix”, ali bez tvrdnji da je riječ o “Hooters” franšizi, i sa jasno naglašenom informacijom da je članak sponzoriran, tj. da se radi o plaćenoj reklami.

Kontaktirali smo “N1” televiziju sa upitom za komentar, ali do trenutka objavljivanja ove analize nismo dobili odgovor.

S obzirom da je sarajevski “Hootters girls pub” netačno predstavljen kao originalni “Hooters” restoran, članak na portalu “N1” televizije ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Dodatne informacije

Članak objavljen na portalu N1, koji je obrađen u ovoj analizi, naknadno je uklonjen sa portala, o čemu nas je obavijestio čitalac "Raskrinkavanja".

(Informacija dodata 12.4.2018. u 16:28h.)

(raskrinkavanje.ba)

Analizirano na osnovu sugestije:
Hooters - svjetski lanac restorana stigao u Sarajevo
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 09. 04. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Fauci nije “obmanjivao javnost” o efikasnosti maski

Nekoliko portala je početkom juna objavilo članke sa tvrdnjom da je američk...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Facebook prevare: Lažno obavještenje o deaktivaciji stranice

Facebook stranice sa nazivom Business Terms and Policies lažno se predstavl...

Lažna vijest
Lažna vijest
Lažni porno-snimci i eksplicitne fotografije kao “izvor” klikova

Pojedini portali se služe degutantnim sredstvima da privuku klikove na svoj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me