Hrvatska je ukinula većinu, ali ne sve epidemiološke mjere

Usljed poboljšanja epidemiološke situacije, u Hrvatskoj je nedavno ukinut najveći dio antipandemijskih mjera. Izvještavajući o ovome, veliki broj medija u Bosni i Hercegovini je svoje članke opremio netačnim naslovima u kojima se tvrdi da su ukinute sve mjere.

Čitatelji/ke Raskrinkavanja prijavili/e su nam članak objavljen na portalu Press media 7. aprila 2022. godine s naslovom u kojem se tvrdi da “Hrvatska ukida sve mjere”:

Lijepa vijest za Bosance: Hrvatska ukida sve mjere, više nema zabrane ulaska 

U članku se govori o odluci koju je saopštio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 7. aprila, a koja predviđa značajno ublažavanje dosadašnjih epidemioloških mjera. U članku se prenosi izjava Davora Božinovića, ministra unutrašnjih poslova ove zemlje, koji objašnjava šta odluka podrazumijeva.

 “S obzirom na dobre podatke, Stožer je već sedmicama u zasjedanju i pripremili smo odluke kojima se ukida najveći dio epidemioloških mjera, s time da i dalje ostaje obaveza maski. Dodatni element je dolazak toplijeg vremena, češći boravak na otvorenom i češće provjetravanje.

Posebno bih želio istaknuti ovu odluku o mjeri maski. Osnovna novost je što nju omogućava povoljna epidemiološka situacija, pa se nošenje maski propisuje kao obaveza samo u okolnostima visokog rizika, a u okolnostima nižeg rizika je ona samo preporuka. Obavezno će biti samo u zdravstvenim ustanova, kod zaposlenika i pacijenata i svima koji dolaze u zdravstvene ustanove, kao i u socijalnim ustanovama”, rekao je na početku Davor Božinović, prenosi hrvatski mediji.

Korištenje maski će u najvećoj mjeri ovisiti o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinosti, a ne o nadziranju i sankcijama”, dodao je.

Druga odluka odnosi se na prelazak granice. U odnosu na staru odluku, najvažnija promjena je da više nema zabrane ulaska u Hrvatsku, bez obzira na to iz kojih zemalja se dolazi.

“Više nema zabrane ulasku u Republiku Hrvatsku, bez obzira na to iz koje zemlje dolazite. Osobama koje dolaze iz Europske unije ne trebaju COVID potvrde, dok potvrda treba za ostale državljane”, rekao je Božinović.

Dakle, suprotno naslovu u kom se tvrdi da se ukidaju sve mjere, već u prvoj rečenici u tekstu stoji da ipak neke epidemiološke mjere i dalje ostaju na snazi.

Ovaj članak, s naslovima u kojima se tvrdi da Hrvatska ukida sve mjere, objavili su i  Novi, Cazin (.ba), Info Bugojno, Trend radio, 072 info, In media, Krupljani, Radio Srebrenik, Krajina (.ba), Novi horizonti, Teranet, Novum, Novi Konjic, Mreža, Haber, Depo, Akter (.ba), Izdvojeno, Dijalog, TK portal, The Sarajevo grad, Radio Zos, Cazin (.net), Dijaspora Balkan i AS info.

Značajan broj ovih medija je kao izvor naveo Radio Sarajevo. Na ovom portalu, trenutna verzija članka sadrži naslov u kom se tvrdi da Hrvatska ukida “skoro sve mjere”. Ipak, u objavi na Facebooku, u naslovu stoji da Hrvatska ukida “sve mjere”.

Dan kasnije, 8. aprila,  Avaz i Cazin (.net) objavili su članke o stupanju na snagu ove odluke, opremivši ih naslovima u kojima se također tvrdi da je Hrvatska ukinula sve mjere.

U Hrvatskoj od ponoći ukinute sve mjere, bh. državljani više ne trebaju "razlog" za putovanje

Iz sadržaja samih članaka ipak je jasno da su neke epidemiološke mjere i dalje ostale na snazi, odnosno da nisu sve ukinute, kako se tvrdi u naslovu.

U Hrvatskoj su od ponoći ukinute sve mjere uvedene radi suzbijanje epidemije koronavirusa, osim nošenja maski u zdravstvenim i ustanovama socijalne brige koje pružaju usluge starijim licima.

Iz Nacionalnog štaba civilne zaštite saopćeno je da nema zabrane ulaska u Hrvatsku i da na snazi ostaje odluka o prelasku granice.

Kovid potvrda za ulazak u Hrvatsku i dalje nije potrebna državljanima zemalja članica EU.

 

Šta su činjenice?

 

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je u četvrtak, 7. aprila, donio niz odluka koje se tiču ublažavanja epidemioloških mjera u ovoj zemlji. Tim povodom, održana je i konferencija za medije, a detalji sa konferencije objavljeni su na zvaničnoj stranici Vlade Republike Hrvatske istog dana. 

Ove odluke stupile su na snagu u petak, 8. aprila, u ponoć, te je njima ukinuta većina do tada važećih epidemioloških mjera. Ipak, neke su i dalje ostale na snazi, suprotno tvrdnjama iz naslova analiziranih članaka.

Kada je riječ o nošenju maski, njihovo korištenje i dalje je obavezno za zaposlene i pacijente/kinje u zdravstvenim ustanovama te zaposlene i posjetitelje/ke u ustanovama socijalnog staranja. U drugim okolnostima, njihova upotreba zavisiće o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinca/ke.

Došlo je do ublažavanje mjera i kada je riječ o prelasku hrvatske granice, no one nisu u potpunosti ukinute. Novina je da više nema zabrane ulaska u Hrvatsku, bez obzira na to iz kojih zemalja i zbog kojih razloga se dolazi. Što se tiče osoba koje u Hrvatsku dolaze iz država članica Evropske unije, njima više neće biti potrebne Covid potvrde za ulazak.

Državljani/ke trećih zemalja moći će prelaziti hrvatsku granicu bez dokazivanja razloga zbog kojeg dolaze, ali je obaveza posjedovanja Covid potvrde za njih i dalje ostala na snazi. 

Shodno navedenom, tvrdnju da Hrvatska ukida ili da je ukinula sve mjere ocjenjujemo kao dezinformaciju. Naslovi analiziranih članaka dobijaju i ocjenu klikbejt, budući da se u člancima ova tvrdnja ne pominje.

Iste ocjene dobija i Facebook objava portala Radio Sarajevo.

Napomena

15.4.2022. Facebook objava portala Radio Sarajevo je u međuvremenu izmijenjena i sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

Novi, ZOS radio i Avaz su u međuvremenu izmijenili članake, oni sadrže tačne informacije pa dobijaju ocjenu ispravljeno.

18.4.2022: Portal Akter ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

19.4.2022: Portali Depo i PressMedia su u međuvremenu izmijenili članake, oni sadrže tačne informacije pa dobijaju ocjenu ispravljeno.

20.04.2022: Portal Cazin(.net) je ispravio netačne navode u svojim člancima, pa je člancima dodana i ocjena ispravljeno.

23.05.2022: Portal 072info je ispravio netačne navode u članku, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 14. 04. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 8 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, recept “žene iz Bosne” ne liječi rak

Portalima se već više od sedam godina dijeli recept za pripravak od đumbira...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka
Analiza
Pregled sedmice: Povratak QAnon besmislica i teorije zavjere o 5G mreži

Tokom prethodne sedmice raskrinkali smo brojne “zavjerološke” tvrdnje. Bavi...

Lažna vijest
Povratak teorije zavjere: 5G mreža nije opasna po zdravlje i nije oružje

Besmislene tvrdnje o 5G mreži kao o “oružju” za razbolijevanje i ubijanje l...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me