Hrvatska nije donijela odluku o odlaganju nuklearnog otpada

Lokacija odlaganja radioaktivnog nuklearnog otpada iz elektrane Krško, tema je o kojoj već neko vrijeme pišu mediji, kako iz Hrvatske tako i iz Bosne i Hercegovine. Ovaj put su mediji pogrešno izvijestili o tome da je Hrvatska donijela konačnu odluku o odlaganju nuklearnog otpada.

Posljednju „neslužbenu“ informaciju objavio je hrvatski portal „Express“, koji u svom članku otkriva da je Hrvatska navodno donijela odluku da će se nuklearni otpad odlagati na Trgovskoj gori u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom. Članak je na ovom portalu objavljen 21. jula i u njemu se navodi:

Kako neslužbeno doznajemo, Hrvatska je donijela odluku da ide u gradnju svog odlagališta, na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji, blizu granice s BiH. Iako za pripremu i gradnju odlagališta imamo još samo četiri godine, za sada nije napravljena čak niti studija utjecaja na okoliš, pa je potpuno nejasno kako država planira u tako kratkom roku pripremiti preuzimanje nuklearnog otpada.

Iako je u pitanju „neslužbena“ informacija, brojni mediji su ovu vijest objavili kao konačnu odluku Vlade Hrvatske. Ovo su neki od naslova na portalima koji su prenijeli članak portala “Express”:

Hrvatska odlučila: “Nuklearni otpad šaljemo na granicu s BiH” (TV1, The Bosnia times, Top portal,)

Hrvatska nuklearni otpad šalje na granicu s BiH (Avaz, ATV)

Usvojena odluka: Nuklearni otpad šalje na granicu s BiH! (Vijesti, Bosnaemagazin, 24sata.info)

Pored toga što su prenijeli neprovjerenu informaciju, neki mediji su u svoje članke dodali i ime člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorada Dodika, iako se njegovo imene u tekstu ne pominje. Naime naslov članka na portalu “Slobodna bosna” koji je zapravo identičan onom sa “Express”-a, glasi ovako:

„Hrvatska se zahvalila Dodiku: Usvojena odluka - nuklearni otpad šalje na granicu s BiH!“

Nije jasno kako i zašto se Hrvatska “zahvalila” Dodiku, obzirom da takve tvrdnje možemo pronaći samo u naslovu portala “Slobodna bosna”. 

Tvrdnju da je Hrvatska odlučila da će otpad odlagati blizu granice sa BiH su iz Ministarstva za zaštitu okoline i energetiku Hrvatske demantovali, a što je objavio i portal „Klix“:

"Prema zaključcima sa 12. sjednice Međudržavne komisije za praćenje sprovođenja ugovora između Vlade Hrvatske i Vlade Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi sa ulaganjem, korištenjem i razgradnjom Nuklearne elektrane `Krško`, Koordinacioni odbor će obavijestiti predsjednike hrvatske i slovenske delegacije Međudržavne komisije o tome da li su pronašli moguće rješenje u vezi sa zajedničkim odlaganjem nisko i srednje radioaktivnog nuklearnog otpada", istakli su u Ministarstvu za zaštitu okoline i energetiku Hrvatske.
U ovom ministarstvu su istakli da je naredni sastanak Koordinacionog odbora planiran u augustu 2019. godine, a sjednica Međudržavne komisije, koju će organizovati, slovenska strana u septembru 2019. godine, te da će o daljnjim aktivnostima javnost biti pravovremeno informisana.

Nakon što je objavljen demantij, “Slobodna bosna” objavila je novi članak, u kojem se ovaj put tvrdi da je demantij ministarstva - zapravo potvrda pisanja “Expressa”, iako ministartsvo jasno navodi da tvrdnje objavljene na portalu “Express” nisu tačne. 

HRVATSKO MINISTARSTVO POTVRDILO PISANJE EXPRESSA: "U septembru konačna odluka o lokaciji za nuklearni otpad"!

S obzirom na činjenicu da je vijest o odlaganju nuklearnog otpada demantovana od strane ministarstva, „Express“ će za svoj članak dobiti ocjenu dezinformacija i klikbejt, kao i ostali mediji koji su prenijeli članak. Svi portali koji su prenijeli i demantij ministarstva te time ispravili objavljene netačne navode, su dobili ocjenu demantirano.

Mediji koji u svom naslovu neosnovano pominju ime člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika,  također dobijaju ocjenu dezinformacija i  klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 26. 07. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Teorija zavjere o smrti italijanskog “zavjerologa” Domenica Biscardija

Pojedini korisnici/e Facebooka izrazili/e su sumnju u stvarni uzrok smrti i...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Direktor Pfizera nije rekao da vakcine ne štite

Izjava izvršnog direktora Pfizera manipulativno je predstavljena tako da zv...

Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Montagnierov govor u Milanu pun je netačnosti

Na društvenim mrežama širi se govor francuskog virusologa Luca Montagniera...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Pseudonauka
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me