Hrvatska nije donijela odluku o odlaganju nuklearnog otpada

Lokacija odlaganja radioaktivnog nuklearnog otpada iz elektrane Krško, tema je o kojoj već neko vrijeme pišu mediji, kako iz Hrvatske tako i iz Bosne i Hercegovine. Ovaj put su mediji pogrešno izvijestili o tome da je Hrvatska donijela konačnu odluku o odlaganju nuklearnog otpada.

Posljednju „neslužbenu“ informaciju objavio je hrvatski portal „Express“, koji u svom članku otkriva da je Hrvatska navodno donijela odluku da će se nuklearni otpad odlagati na Trgovskoj gori u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom. Članak je na ovom portalu objavljen 21. jula i u njemu se navodi:

Kako neslužbeno doznajemo, Hrvatska je donijela odluku da ide u gradnju svog odlagališta, na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji, blizu granice s BiH. Iako za pripremu i gradnju odlagališta imamo još samo četiri godine, za sada nije napravljena čak niti studija utjecaja na okoliš, pa je potpuno nejasno kako država planira u tako kratkom roku pripremiti preuzimanje nuklearnog otpada.

Iako je u pitanju „neslužbena“ informacija, brojni mediji su ovu vijest objavili kao konačnu odluku Vlade Hrvatske. Ovo su neki od naslova na portalima koji su prenijeli članak portala “Express”:

Hrvatska odlučila: “Nuklearni otpad šaljemo na granicu s BiH” (TV1, The Bosnia times, Top portal,)

Hrvatska nuklearni otpad šalje na granicu s BiH (Avaz, ATV)

Usvojena odluka: Nuklearni otpad šalje na granicu s BiH! (Vijesti, Bosnaemagazin, 24sata.info)

Pored toga što su prenijeli neprovjerenu informaciju, neki mediji su u svoje članke dodali i ime člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorada Dodika, iako se njegovo imene u tekstu ne pominje. Naime naslov članka na portalu “Slobodna bosna” koji je zapravo identičan onom sa “Express”-a, glasi ovako:

„Hrvatska se zahvalila Dodiku: Usvojena odluka - nuklearni otpad šalje na granicu s BiH!“

Nije jasno kako i zašto se Hrvatska “zahvalila” Dodiku, obzirom da takve tvrdnje možemo pronaći samo u naslovu portala “Slobodna bosna”. 

Tvrdnju da je Hrvatska odlučila da će otpad odlagati blizu granice sa BiH su iz Ministarstva za zaštitu okoline i energetiku Hrvatske demantovali, a što je objavio i portal „Klix“:

"Prema zaključcima sa 12. sjednice Međudržavne komisije za praćenje sprovođenja ugovora između Vlade Hrvatske i Vlade Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi sa ulaganjem, korištenjem i razgradnjom Nuklearne elektrane `Krško`, Koordinacioni odbor će obavijestiti predsjednike hrvatske i slovenske delegacije Međudržavne komisije o tome da li su pronašli moguće rješenje u vezi sa zajedničkim odlaganjem nisko i srednje radioaktivnog nuklearnog otpada", istakli su u Ministarstvu za zaštitu okoline i energetiku Hrvatske.
U ovom ministarstvu su istakli da je naredni sastanak Koordinacionog odbora planiran u augustu 2019. godine, a sjednica Međudržavne komisije, koju će organizovati, slovenska strana u septembru 2019. godine, te da će o daljnjim aktivnostima javnost biti pravovremeno informisana.

Nakon što je objavljen demantij, “Slobodna bosna” objavila je novi članak, u kojem se ovaj put tvrdi da je demantij ministarstva - zapravo potvrda pisanja “Expressa”, iako ministartsvo jasno navodi da tvrdnje objavljene na portalu “Express” nisu tačne. 

HRVATSKO MINISTARSTVO POTVRDILO PISANJE EXPRESSA: "U septembru konačna odluka o lokaciji za nuklearni otpad"!

S obzirom na činjenicu da je vijest o odlaganju nuklearnog otpada demantovana od strane ministarstva, „Express“ će za svoj članak dobiti ocjenu dezinformacija i klikbejt, kao i ostali mediji koji su prenijeli članak. Svi portali koji su prenijeli i demantij ministarstva te time ispravili objavljene netačne navode, su dobili ocjenu demantirano.

Mediji koji u svom naslovu neosnovano pominju ime člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika,  također dobijaju ocjenu dezinformacija i  klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 26. 07. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me