Raskrinkavanje.ba

Huškanjem do klikova: Gorica Dodik nije “tvitnula” da su Bošnjaci izmišljeni

Portal BiH News je “nadogradio” tweet Gorice Dodik, u kojem se izjašnjava kao Srpkinja, izmišljenom izjavom o “izmišljenim Bošnjacima”.

Na portalu BiH News je 24.9.2021. godine objavljen članak pod naslovom:

Gorica Dodik: Ja sam Srpkinja i moja djeca su Srbi, nisam Bosanka. Bošnjaci ne postoje oni su izmišljeni!

U članku se navodi da je Gorica Dodik, kćerka člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, na Twitteru objavila da se izjašnjava kao Srpkinja, a ne kao Bosanka:

Gorica Dodik na svom Tviter nalogu navodi da nije Bosanka, da je Srpkinja, da su joj djeca Srbi i da to niko ne može da joj osporava.

Gorica navodi da niko nema pravo da joj osporava navode, kao i to da ona neće osporavati kako se drugi izjašnjavaju.

Takođe, kćerka Milorada Dodika bila je jasna da to što je razapinju po medijima i portalima ne može uticati na to da je ponosna Srpkinja.

Članak sadrži i screenshot tweeta Gorice Dodik, koji je objavljen 24. septembra.

Ipak, u tweetu, kao i u članku, ne spominje se tvrdnja da “Bošnjaci ne postoje”, odnosno da su “izmišljeni”, kako je navedeno u naslovu članka.


Šta su činjenice?

Članak objavljen na portalu BiH News preuzet je s portala Banjaluka.net, gdje je objavljen 24. septembra. U članku ovog portala također se govori o tweetu Gorice Dodik, ali se ni u naslovu ni u članku ne spominje njena izjava da “Bošnjaci ne postoje”.

Članak portala BiH News podijeljen je na dvije Facebook stranice (1, 2), uz opis “Ponizila sve Bošnjake”.

Iz tweeta Gorice Dodik je jasno da ona nije napisala da Bošnjaci ne postoje ili da su izmišljeni. Pretragom ključnih riječi nismo uspjeli pronaći potvrdu da je ona nekad izgovorila ili napisala te riječi.

Dodavanjem izmišljene tvrdnje tweetu Gorice Dodik, čija je tema osjetljiva, novinarki/ke portala BiH News nastoje povećati čitanost na svojoj web stranici podstičući međunacionalnu napetost. Osim što je neprimjeren, takav vid manipulacije potencijalno je i opasan, uzimajući u obzir trenutne političke tenzije u zemlji.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je Gorica Dodik u tweetu napisala da “Bošnjaci ne postoje” i da su “izmišljeni”, iznesenu u naslovu članka na portalu BiH News, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Naslovu članka dajemo i ocjenu klikbejt, budući da se tvrdnja ne pojavljuje u članku.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 24.09.2021

BiH news: Gorica Dodik: Ja sam Srpkinja i moja djeca su Srbi, nisam Bosanka. Bošnjaci ne postoje oni su izmišljeni!

Gorica Dodik na svom Tviter nalogu navodi da nije Bosanka, da je Srpkinja, da su joj djeca Srbi i da to niko ne može da joj osporava.

  • Klikbejt
  • Lažna vijest