Raskrinkavanje.ba

Hvatanje klikova na izmišljenu informaciju o smrti Senada Hadžifejzovića

Facebook status s izmišljenom informacijom da je preminuo poznati novinar Senad Hadžifejzović poslužio je nekim portalima da naprave “vijest” od toga.

Foto: Pxfuel, https://www.pxfuel.com/en/free-photo-xdzuf

Faruk Drina, kojeg mediji često predstavljaju kao “estradnog menadžera”, objavio je 13.7.2023. status na Facebooku u kojem je podijelio “tužnu vijest” da je preminuo novinar i vlasnik Face TV Senad Hadžifejzović.

Objava je u vrijeme pisanja ove analize imala 71 reakciju, 78 komentara i podijeljena je sedam puta. 

“Tužna vijest” iz statusa je izmišljena, ali je privukla pažnju portala. Iz Face TV reagovali su nedugo nakon što je status objavljen, prvo člankom u kojem su samo prenijeli šta je Drina napisao, a potom i drugim člancima i komentarima. I drugi portali objavljivali su članke o statusu, uglavnom u formi komentara i nerijetko s riječima osude (1, 2, 3, 4). 

Iz većine ovih članaka jasno je da je informacija iz Facebook statusa Faruka Drine izmišljena, no na nekim je portalima ona prenesena bez objašnjenja da nije tačna. Tako je anonimni portal Balkane prenio status u članku koji je opremljen naslovom:

Tužna vijest. Izgleda da nas je napustio Senad Hadžifejzović…: Estradni menadžer objavio da je doajen novinarstva preminuo

U članku se navodi tek sljedeće:

Faruk Dina, estradni menadžer, na svom Facebook profilu objavio da je preminuo Senad Hadžifejzović. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

– Tužna vijest. Izgleda da nas je napustio još jedan doajen novinarstva – poznati novinar, Senad Hadžifejzović (nepotvrđeno-saznanje). Ne mogu da vjerujem. Radovao bih se da je ovo dezinformacija. Ali…! Božije je preće. Vječna pomjat – napisao je Drina.

Portal Senzacija također je objavio članak o Facebook statusu Faruka Drine. Ovaj članak ima isti naslov, ali na kraju piše da se radi o “neslanoj šali” i da je vlasnik Face TV “živ i zdrav”. Podijeljen je na Facebook stranici portala uz status: “Ne mogu da vjerujem… Ali Božije je preče: Estradni menadžer objavio da je doajen novinarstva preminuo”.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je preminuo Senad Hadžifejzović, objavljenu u Facebook statusu Faruka Drine, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tvrdnju da je Drina “objavio da je doajen novinarstva preminuo”, bez objašnjenja da se ne radi o tačnoj informaciji, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Napomena

21.7.2023: Nakon objave ove analize, portal Senzacija ispravio je pogrešne navode u svom članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 13.07.2023

Facebook profili i stranice: TUŽNA VIJEST...

TUŽNA VIJEST...

  • Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama 13.07.2023

Senzacija: Tužna vijest. Izgleda da nas je napustio Senad Hadžifejzović…: Estradni menadžer objavio da je doajen novinarstva preminuo

Faruk Dina, estradni menadžer, na svom Facebook profilu objavio da je preminuo Senad Hadžifejzović. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

  • Manipulisanje činjenicama
  • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 13.07.2023

Balkane (.com): Tužna vijest. Izgleda da nas je napustio Senad Hadžifejzović…: Estradni menadžer objavio da je doajen novinarstva preminuo

Faruk Dina, estradni menadžer, na svom Facebook profilu objavio da je preminuo Senad Hadžifejzović. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

  • Manipulisanje činjenicama