Ibričić i reprezentacija BiH: iznenađenje koje se nikad nije ostvarilo

Senijad Ibričić ne vraća se u reprezentaciju.

Posjeta Senijada Ibričića, nekadašnjeg nogometnog reprezentativca BiH bivšim saigračima i kolegama je u brojnim regionalim medijima postao vijest o njegovom povratku u reprezentaciju. I pored toga što, ispotaviće se, ni on sam nije obaviješten o tome. Ovo su samo neki od više od 10 naslova članaka koji su u konačnici lažna vijest.

ŽUTI POVUKAO ASA IZ RUKAVA: Za meč s Austrijom pozvao otpisanu legendu Hajduka - ovo će biti IZNENAĐENJE!

 NEOČEKIVAN POTEZ Prosinečki za Austriju pozvao Ibričića

Činjenica je, naime, da selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki ipak nije pozvao bivšeg reprezentativca Senijada Ibričića, koji se oprostio od reprezentacije 21. jula 2014. godine, nazad u nacionalni tim. Na osnovu pretrage koju je obavilo “Rakrinkavanje”, portal „Sport.ba“ prvi je objavio ovu vijest 14. novembra ujutro.

Selektor Robert Prosinečki odlučio se na potpuno neočekivan korak - pozvao je Senijada Ibričića za sutrašnji meč Lige nacija. Potvrda ovoga još uvijek se čeka, ali iz dobro obaviještenih izvora saznajemo da je poziv bivšem igraču Hajduka već stigao.

Nakon što je vijest objavljena, nekoliko medija, među njima i „Sport.Avaz“ obavijestilo je javnost da se ipak radi o dezinformaciji, te da je tumačnje pojavljivanja Ibričića u društvu sa Edinom Džekom i Robertom Prosinečkim bilo samo rezultat „slobodnog sudijskog uvjerenja“.

Naime, Ibričić je u ponedjeljak u bečkoj bazi našeg državnog tima posjetio Edina Džeku, a u prolazu se pozdravio i obavio kratki razgovor sa selektorom Prosinečkim, koji mu je u šali, nakon srdačnog pozdrava, rekao:
- Imaš li viška stvari, da ostaneš malo s nama.
To je čuo novinar iz Hrvatske i ozbiljno shvatio šalu selektora Prosinečkog.

Teško je utvrditi da li je u pitanju da nesporazum ili je riječ o „greški“ s namjerom. Činjenica je da ni jedan od članaka ne sadrži informaciju o tome da li su autori pokušali kontaktirati reprezentaciju ili samog Ibričića.

“Avazov” demantij prenio je i portal “Sport” koji je prvobitni izvor dezinformacija, za što je dobio ocjenu demantirano. “Raskrinkavanje” je svim ostalim portalima koji su prenijeli netačnu informaciju, poslalo upit sa tačnim informacijama i pitanjem namjeravaju li objaviti ispravku.

Odgovor smo dobili od portala “Index” koji je objavio novi članak, i za to dobio ocjenu demantirano:

Ibričić se ne vraća u reprezentaciju: Novinar ozbiljno shvatio šalu Prosinečkog

Zbog toga što je riječ o navodu koji je potpuno neutemeljen i očigledno objavljen bez bilo kakve provjere, portali koji nisu objavili ispravku netačnog navoda dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 16. 11. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimak iz New Yorka ne prikazuje ljude koji bježe jer je neko vikao da “idu Rusi”

Društvenim mrežama širi se snimak na kojem ljudi panično trče ulicama New Y...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Izmišljeno “zaprašivanje koronom” kao motiv za političku podršku

Sad već stara teorija zavjere o “zaprašivanju otrovima” kao uzroku pandemij...

Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Nije tačno da je “preminuo predsjednik Ukrajine”

Nekoliko anonimnih portala je u svojim naslovima netačno navelo da je premi...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me