Ibričić i reprezentacija BiH: iznenađenje koje se nikad nije ostvarilo

Senijad Ibričić ne vraća se u reprezentaciju.

Ocijenjeni članci
Sport.ba Demantirano; Net hr Prenošenje lažnih vijesti; Index Demantirano; GOAL Prenošenje lažnih vijesti; SEEbiz Prenošenje lažnih vijesti; Slobodna Bosna Prenošenje lažnih vijesti; Sportske Jutarnji Prenošenje lažnih vijesti; Dnevno.hr Prenošenje lažnih vijesti; Dnevnik.ba Prenošenje lažnih vijesti; Nacional.hr Prenošenje lažnih vijesti; Vijesti RTL Prenošenje lažnih vijesti; FACE TV Prenošenje lažnih vijesti; Tportal Prenošenje lažnih vijesti; Nove-novosti Prenošenje lažnih vijesti;

Posjeta Senijada Ibričića, nekadašnjeg nogometnog reprezentativca BiH bivšim saigračima i kolegama je u brojnim regionalim medijima postao vijest o njegovom povratku u reprezentaciju. I pored toga što, ispotaviće se, ni on sam nije obaviješten o tome. Ovo su samo neki od više od 10 naslova članaka koji su u konačnici lažna vijest.

ŽUTI POVUKAO ASA IZ RUKAVA: Za meč s Austrijom pozvao otpisanu legendu Hajduka - ovo će biti IZNENAĐENJE!

 NEOČEKIVAN POTEZ Prosinečki za Austriju pozvao Ibričića

Činjenica je, naime, da selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki ipak nije pozvao bivšeg reprezentativca Senijada Ibričića, koji se oprostio od reprezentacije 21. jula 2014. godine, nazad u nacionalni tim. Na osnovu pretrage koju je obavilo “Rakrinkavanje”, portal „Sport.ba“ prvi je objavio ovu vijest 14. novembra ujutro.

Selektor Robert Prosinečki odlučio se na potpuno neočekivan korak - pozvao je Senijada Ibričića za sutrašnji meč Lige nacija. Potvrda ovoga još uvijek se čeka, ali iz dobro obaviještenih izvora saznajemo da je poziv bivšem igraču Hajduka već stigao.

Nakon što je vijest objavljena, nekoliko medija, među njima i „Sport.Avaz“ obavijestilo je javnost da se ipak radi o dezinformaciji, te da je tumačnje pojavljivanja Ibričića u društvu sa Edinom Džekom i Robertom Prosinečkim bilo samo rezultat „slobodnog sudijskog uvjerenja“.

Naime, Ibričić je u ponedjeljak u bečkoj bazi našeg državnog tima posjetio Edina Džeku, a u prolazu se pozdravio i obavio kratki razgovor sa selektorom Prosinečkim, koji mu je u šali, nakon srdačnog pozdrava, rekao:
- Imaš li viška stvari, da ostaneš malo s nama.
To je čuo novinar iz Hrvatske i ozbiljno shvatio šalu selektora Prosinečkog.

Teško je utvrditi da li je u pitanju da nesporazum ili je riječ o „greški“ s namjerom. Činjenica je da ni jedan od članaka ne sadrži informaciju o tome da li su autori pokušali kontaktirati reprezentaciju ili samog Ibričića.

“Avazov” demantij prenio je i portal “Sport” koji je prvobitni izvor dezinformacija, za što je dobio ocjenu demantirano. “Raskrinkavanje” je svim ostalim portalima koji su prenijeli netačnu informaciju, poslalo upit sa tačnim informacijama i pitanjem namjeravaju li objaviti ispravku.

Odgovor smo dobili od portala “Index” koji je objavio novi članak, i za to dobio ocjenu demantirano:

Ibričić se ne vraća u reprezentaciju: Novinar ozbiljno shvatio šalu Prosinečkog

Zbog toga što je riječ o navodu koji je potpuno neutemeljen i očigledno objavljen bez bilo kakve provjere, portali koji nisu objavili ispravku netačnog navoda dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 16. 11. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, u Kanadi ne odvode djecu nevakcinisanih roditelja

Na društvenim mrežama kruži neutemeljena tvrdnja da u Kanadi “odvode djecu...

Lažna vijest Teorija zavjere
Dezinformacija
Klikbejt naslovi o Dodikovom “poniženju” u Rusiji

Izvještavajući o odgovoru Ruske Federacije na pismo dva člana Predsjedništv...

Dezinformacija Klikbejt
Lažna vijest
Joe Biden “zaražen koronom” samo u klikbejt naslovu

Portal Slobodna Bosna je u naslovu svog članka ustvrdio da je predsjednik S...

Lažna vijest Klikbejt Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me