Raskrinkavanje.ba

Ickeove neistine o vakcinama reciklirane dok u svijetu počinje imunizacija protiv COVID-19

Poznati teoretičar zavjere David Icke je martu ove godine iznio niz netačnih tvrdnji o vakcinama u kontekstu COVID-19 pandemije. Ove tvrdnje se ponovo dijele na našem govornom području, u vrijeme kada u svijetu počinje vakcinacija protiv ove bolesti.

Na YouTube kanalu Tschetnik Think Tank 12.12.2020. objavljen je video naziva:

Dejvid Ajk razotkrio VAKCINAŠKI LOBI! Vakcinacija je uvod u svetsku diktaturu! David Icke 2020

Video sadrži isječak iz intervjua, preveden na srpski, koji je poznati britanski teoretičar zavjera David Icke dao voditelju Brianu Roseu 18.3.2020, u kojem je govorio o novom koronavirusu. Icke je poznat po brojnim teorijama zavjera koje zagovara, uključujući i tu da svijet vode reptili, u koje spada i britanska kraljevska porodica. Intervju je objavljen 8.4.2020. u emisiji “London Real” na lokalnoj londonskoj televiziji London Live

U intervjuu, Icke govori kako svijetom vlada kult koji želi da napravi tiranijsku tehnokratiju uz pomoć vještačke inteligencije, te da je novi koronavirus instrument koji se koristi za uspostavljanje diktature. Zbog toga što su neke izjave u intervjuu ocijenjene kao potencijalno štetne, te mišljenja da London Live nije pružio publici odgovarajuću zaštitu od tih tvrdnji, televizija je kažnjena od britanskog regulatora za komunikacijske servise, Ofcoma, za povredu kodeksa objavljivanja. Intervju, podijeljen na 21 dio, sada se može naći na stranici Freedom Platform TV. U dijelu broj 10, Icke govori o vakcinama. 

Isječak od osam minuta i deset sekundi, objavljen na YouTube kanalu Tschetnik Think Tank, odnosi se na vakcine i njihovu “ulogu” u zavjeri o novom koronavirusu. Kako su trenutno svjetske vlade u procesu odobravanja i kupovine vakcina za novi koronavirus, odluka da se ovaj isječak postavi na YouTube sa prijevodom na srpski u ovom trenutku ukazuje na namjeru da se populacija obeshrabri da uzme vakcinu. Video je također objavljen na Facebooku, na stranici Srbija, i u grupama Srbsko carstvo uči iz prošlosti, Milan Vidojevic, Ravnogorski četnički pokret, Stop prisilnoj korona vakcinaciji i globalizaciji, Radio Serbona, Srpski narodni front-SNF, Narodna država, Pokret za Pirot, Globalna transformacija svesti, Udruženje za zdrav život i ekologiju svijesti, Radio Serbona (druga grupa), te privatnom profilu Verica Milosavljevic

U vrijeme pisanja ove analize, video je imao 145.336 pregleda i preko 2.000 lajkova na YouTubeu, dok je na Facebooku javno podijeljen na grupama i stranicama 13 puta, sa 3.764 reakcija. 

Izrael i spremna vakcina

U isječku intervjua s prijevodom, Icke implicira da su izraelska i druge vlade znale za virus, te da su započele razvoj vakcine godinama prije pandemije.

Još na samom početku priče sa ovim virusom, pročitao sam izveštaj o ministru izraelske vlade koji je izjavio da su ispred svih u razvijanju vakcine. Pomislio sam da je to interesantno. Ispalo je da od 2016. jedna naučna organizacija u Izraelu, povezana sa vladom, kao i ostale, je koristila koronavirus da testiraju tehnologiju. I iz tog razloga su ispred drugih u razvijanju vakcine. I jedan od naučnika je rekao da je to bila čista sreća što su to izabrali. Da li će neko da im veruje?

Izraelski institut Migal Galilee jeste radio na vakcini za sličnu vrstu koronavirusa od 2016. godine, kako izvještava CBN Israel. Kada je ta informacija obznanjena, na društvenim mrežama se tvrdilo da Izrael već ima spremnu vakcinu. 

Članak Reutersa od 18.3.2020. pojašnjava kako vakcina zapravo nije bila spremna u martu.

Prošlog mjeseca, državni institut za istraživanje Migal Galilee također je najavio proboj u razvoju vakcine za novi koronavirus (rb.gy/3rdzow). Njihov brzi napredak pripisan je prethodnom četverogodišnjem istraživanju usmjerenom na razvoj vakcine učinkovite protiv ptičjeg koronavirusa koji pogađa perad, koja bi se mogla prilagoditi suzbijanju drugih virusa, uključujući COVID-19. U martu je vođa istraživačkog tima pojasnio da se vremenski okvir od 90 dana, spomenut u njihovoj izjavi, odnosi na tačku u kojoj će proizvod biti spreman za ispitivanje na ljudima, a ne za proizvodnju (ovdje).

U vrijeme pisanja ove analize, na web stranici laboratorije Migal Galilee se navodi da je vakcina testirana na kokoškama, bez pomena o testiranju na ljudima. Prema stranici New York Timesa, koja prati razvoj vakcina diljem svijeta, jedina vakcina iz Izraela koja je u procesu razvijanja dolazi sa državnog Instituta za biološka istraživanja i tek je u prvoj od tri faze testiranja. Treća faza testiranja je planirana za proljeće 2021. godine. 

Prema članku Al Jazeere, prve osobe u Izraelu su vakcinisane tek 19.12.2020. godine, vakcinom proizvođača Pfizer i Moderna. Prema stranici Worldometers, u Izraelu je do danas umrlo preko 3.100 osoba.

Obavezna vakcinacija

Kako bi ilustrovao svoju poentu, Icke tvrdi da Danska planira obaveznu vakcinaciju. 

Mi već imamo Dansku koja je objavila da će vakcina protiv koronavirusa biti obavezna. Ako možete da mi date bolju definiciju fašizma od toga, gde vam država kaže šta će ići u vaše telo, onda bih voleo da je čujem.

Kako se navodi u blogu Petrie-Flom centra sa Univerziteta Harvard, Danska je 12.3.2020. usvojila hitni zakon koji je donio određene promjene u epidemijski zakon u Danskoj, koji je na snazi od 1915. godine. Jedna od stavki u novom zakonu ostavlja mogućnost da vlasti mogu propisati obaveznu vakcinaciju za određene skupine:

"PCS. 2. Kada je potrebno spriječiti ili kako bi se suzbilo širenje općenito opasne bolesti u zemlji, ministar zdravstva i starijih osoba može, kako bi se smanjio broj ostalih pacijenata u zdravstvenom sustavu, utvrditi pravila o obveznom cijepljenju za određene rizične skupine s ciljem da se smanji širenje drugih bolesti u populaciji”.

Ovaj zakon, koji je važeći do marta 2021. godine, trebao je biti zamijenjen u novembru ove godine zakonom o epidemiji, koji je takođe predlagao obaveznu vakcinaciju za određene grupe ljudi. Kako se navodi u zakonu:

15. Ministar zdravstva i starijih osoba može, na preporuku Nacionalnog odbora za zdravstvo, utvrditi pravila o cijepljenju određenih skupina osoba kako bi se iskorijenilo ili obuzdalo širenje općenito opasne ili društveno kritične bolesti u slučaju posebno otežavajućih okolnosti s neposrednom opasnošću ili prijetnjom javnom zdravlju.

Međutim, zakon je zbog pritiska javnosti izmijenjen, te se u novom zakonu, usvojenom 18.12.2020. godine ukida mogućnost prisilne vakcinacije bilo koje grupe. 

5. Briše se mogućnost nametanja cijepljenja
Brišu se odredbe o obveznom cijepljenju. Dakle, novim zakonom o epidemiji više neće biti moguće nametnuti cijepljenje protiv epidemijske bolesti ili nametnuti cijepljenje protiv drugih zaraznih bolesti radi osiguravanja kapaciteta u zdravstvenoj zaštiti.

Krajem novembra 2020. danske vlasti predstavile su plan za vakcinaciju u kojem nije bilo spomena o obaveznoj vakcinaciji. Umjesto toga, planirano je da vakcine budu ponuđene ranjivim populacijama prije ostalih. Kako navodi The Local Denmark 27.11.2020:

Ljudi u rizičnim skupinama za ozbiljan oblik bolesti s [korona] virusom će imati prioritet nakon što bude dostupna vakcinacija protiv koronavirusa, potvrdili su dužnosnici.

Na zvaničnoj stranici danskog Nacionalnog odbora za zdravstvo, u saopštenju posljednji put osvježenom 22.12.2020, navedeno je da će građanima vakcinacija biti ponuđena, a obavezna vakcinacija ne spominje se niti u jednoj sekciji. 

Svim Dancima starijim od 18 godina će biti ponuđena vakcinacija. Redoslijed kojim će se javnost vakcinisati ćemo dovršiti kako se vakcine budu odobravale. Među prioritetnim ciljnim skupinama su građani kojima prijeti teška bolest od COVID-19 i osoblje na prvoj crti bojišnice koje je u bliskom kontaktu s njima.

U ovom saopštenju se takođe navodi da Danska u početku neće imati dovoljno vakcina za sve stanovnike. 

U početku nećemo dobiti toliko vakcina da možemo vakcinisati cijelu populaciju - čak i kad bismo to htjeli. Količina vakcina koje ćemo dobiti bit će odlučujući faktor u odluci koje će skupine biti moguće i najprikladnije vakcinisati prvo.

Dakle, posljednje informacije pokazuju da Danci ne namjeravaju učiniti vakcinaciju obaveznom za bilo koju grupu društva. 

Sastav vakcina

Dalje nepovjerenje u vakcine Icke potiče tvrdnjom da sastav vakcina nije poznat. 

Želite da implementirate vakcinu. Šta je u vakcini? Šta je ono što ne znamo, šta god. Mi ne znamo, ali... Aaa, svi ćemo umreti, vakciniši me.

Kako u martu vakcina za novi koronavirus nije bila spremna, njen tačan sastav nije se ni mogao znati. Međutim, uopštene tvrdnje da nije poznato šta se nalazi u vakcinama ili netačne tvrdnje o njihovom sastavu, već su ustaljeni dio antivakcinaškog narativa. Sastavi vakcina koje su u opticaju su poznati i javno dostupni. Naprimjer, američki Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) na svojoj su stranici objavili listu vakcina u SAD-u i njihov sastav. Više o sastavu vakcina na našem jeziku može se pronaći na blogu Vakcine koji se bavi naučnim izvještavanjem o cjepivima. 

Što se tiče sastojaka vakcina za novi koronavirus, i oni su poznati i dostupni javnosti. The New York Times je 17.12.2020. objavio sastojke Pfizerove vakcine za novi koronavirus. 

CITAT TAČNO:  Aktivni sastojak je molekula koja se naziva glasnička RNA ili mRNA, koja sadrži genetske upute za protein koronavirusa zvan šiljak. mRNA upućuje ljudske stanice da proizvode šiljak. To pomaže tijelu da nauči jednu od osobina virusa, tako da će virus biti prepoznat i eliminisan ako pokuša pokrenuti infekciju. 

Pfizerova vakcina sadrži i devet drugih sastojaka: 

Četiri lipida: Tri s vrlo složenim hemijskim nazivima koji tvore masni, zaštitni mjehur oko mRNA i kolesterola 
Saharoza (šećer) 
Četiri soli: kalijev klorid, monobazni kalijev fosfat, osnovni natrijev fosfat dihidrat i natrijev klorid (kuhinjska sol)

Dakle, sastav vakcina je poznat i dostupan javnosti, uključujući i sastav vakcine za novi koronavirus. 

Izraelski naučnici su radili na razvijanju vakcine za koronavirus sličan virusu SARS-CoV-2, no njihova vakcina nije bila spremna u vrijeme kad je Icke dao intervju, niti je spremna danas. Stoga tvrdnju da su u Izraelu znali za pandemiju unaprijed i da su se pripremali za nju, iznesenu bez ikakvog dokaza, ocjenjujemo kao teoriju zavjere

Danski zakon ostavljao je mogućnost obavezne vakcinacije za određene ranjive grupe. Međutim, taj zakon je izmijenjen, a obavezna vakcinacija stanovništva nije najavljena, niti će je, prema planovima vlade, biti. Stoga tvrdnju o takvoj najavi u Danskoj ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama

Sastav vakcina je poznat i javno dostupan, te tvrdnju “ne znamo šta je u vakcinama” ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 12.12.2020

YouTube: Tschetnik Think Tank: Dejvid Ajk razotkrio VAKCINAŠKI LOBI! Vakcinacija je uvod u svetsku diktaturu! David Icke 2020

Dejvid Ajk razotkrio VAKCINAŠKI LOBI! Vakcinacija je uvod u svetsku diktaturu! David Icke 2020

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest