Raskrinkavanje.ba

Imunizacija protiv Covid-19 se ne obustavlja u Ujedinjenom Kraljevstvu

U viralnom videosnimku na društvenim mrežama, “doktorica” u telefonskom razgovoru tvrdi da će sve vakcine uskoro biti “stopirane” u Velikoj Britaniji zbog “novih podataka o njihovoj sigurnosti”. Takvo nešto se, ipak, ne dešava.

Na Facebook profilu Azra Pašić II je 17.1.2022. godine objavljen prevedeni videosnimak u kojem žena telefonom prijavljuje nuspojavu vakcine protiv Covid-19. U opisu objave tvrdi se da je poziv upućen na broj britanskog Nacionalnog zdravstvenog sistema (NHS), te da joj je doktorica odgovorila da će “sve vakcine uskoro biti kompletno stopirane”.

Razlog za navodni prekid imunizacije su “novi podaci o sigurnosti vakcina” koji do sada nisu bili poznati. Objava je izgledala ovako:

Imamo APSOLUTNI HIT‼️Velika Britanija,  djevojka je JUČER nazvala na novi NHS broj telefona 111 van radnog vremena u Chichesteru, UK (prije cca 30 sati) kako bi prijavila neželjenu reakciju na 💉 Javila joj se doktorica koja joj je savjetovala da više ne va345iniše je će, pazite ovo SVE VAKCINE USKORO BITI KOMPLETNO STOPIRANE‼️zbog novih podataka o sigurnosti 💉 koje ranije nisu imali 💥💥💥💥

Iskopah i fb link ove objave:

https://www.facebook.com/chelsea.../videos/471067841090472/

Objava sadrži i link na videosnimak objavljen na Facebook profilu Chelsea Harman, koji više nije dostupan. 

Zahvaljujući arhiviranoj verziji, može se vidjeti opis u originalnoj objavi snimka. Korisnica Chelsea Harman navodi da je četiri sata nakon primanja prve doze vakcine protiv Covid-19 dobila tri izrasline na glavi, dvije veličine graška i jednu veličine zrna grožđa. Potom je nazvala broj 111, putem kojeg se mogu dobiti zdravstveni savjeti u situacijama koje nisu hitne, i sutradan je dobila povratni poziv od doktorice sa drugog broja, koji je prikazan na telefonu sa snimka. 

U objavi je navela da je na Googleu provjerila taj broj i da je našla prijave kako je riječ o prevari. Međutim, navodi da je ponovo nazvala 111 i da joj je potvrđeno da je prethodno razgovarala sa doktoricom. 

Objava na profilu Azra Pašić II je u vrijeme pisanja ove analize imala preko 2.000 interakcija, od čega više od 1.300 dijeljenja na Facebooku. Videosnimak sa identičnim tvrdnjama objavljen je na još četiri Facebook profila (1, 2, 3, 4).
 

Činjenice o “obustavi” imunizacije u Ujedinjenom Kraljevstvu

Suprotno navodima iz opisa videosnimka, kao i tvrdnjama koje je iznijela “doktorica” u telefonskom pozivu, ne postoje namjere o zaustavljanju procesa imunizacije u Ujedinjenom Kraljevstvu. U ovoj zemlji su odobrene Moderna, AstraZeneca, Pfizer/BioNTech i Janssen (Johnson & Johnson) vakcine protiv Covid-19.

Kako navodi poljski fact-checking portal Demagog, koji se također bavio analizom videosnimka, Vladin program imunizacije u Ujedinjenom Kraljevstvu objavljen je 27.11.2020. godine i redovno se ažurira. Među zvaničnim informacijama o imunizaciji ne postoji obavijest o njezinom prekidu. 

Demagog navodi i da je nakon objavljivanja originalnog videosnimka, već 19.1.2022. godine, državni sekretar za zdravlje i socijalnu zaštitu Ujedinjenog Kraljevstva Sajid Javid izjavio da Vladina strategija borbe protiv pandemije podrazumijeva vakcinaciju, uključujući i treću dozu, ali ne i restriktivne mjere od kojih se u velikoj mjeri odustaje. 

Ali najbolji korak koji svi možemo preduzeti je da se vakcinišemo. Zbog vakcina smo stigli dovde (op.a. do ukidanja restriktivnih mjera), a one mogu i spriječiti da se vratimo (restriktivnim mjerama).

Jako sam zahvalan osoblju, volonterima i vojsci, svima koji su omogućili distribuciju vakcina i svima koji su se potrudili da svako dobije vakcinu.

Dakle, molim vas, ako niste primili prvu, drugu ili treću dozu, vrijeme je da to uradite.

Dakle, ne postoje najave o prestanku imunizacije u Ujedinjenom Kraljevstvu. Štaviše, zvaničnici u toj zemlji vrlo jasno pozivaju građane/ke da se vakcinišu ako to već nisu uradili/e.

 

Autentičnost poziva upitna

Ženska osoba s kojom je Harman razgovarala, a za koju tvrdi da je doktorica, izrekla je tokom poziva nekoliko izjava koje se ne bi očekivale od zdravstvenih radnika/ca. Na pitanje da li bi sestra Chelsie Harman, koja ima 22 godine, trebala primiti booster dozu za koju joj se približava rok, “doktorica” je zavapila da to ne radi i rekla da za takvo nešto nema potrebe. 

Demagog navodi da je broj koji se može vidjeti na videosnimku (01234 831500) bio registrovan 2005. godine na doktoricu Hilary Ashton iz bolnice St. Richards u Chichesteru. Na ovaj broj se 2009. mogao zakazati pregled aneurizme trbušne aorte, također u bolnici St. Richards. 

Screenshot: Broj pozivatelja koji se vidi na videosnimku

Međutim, Demagog navodi kako nisu uspjeli utvrditi autentičnost snimka i da li je osoba iz poziva stvarna doktorica. 

Shodno svemu navedenom, tvrdnju da će “sve vakcine” u Ujedinjenom Kraljevstvu uskoro biti “stopirane”, odnosno da će se zaustaviti imunizacija protiv Covid-19, ocjenjujemo kao lažnu vijest
 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke