Raskrinkavanje.ba

InfoMania: “Predizborni” portal promoviše SDP i njegove kandidate

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Portal InfoMania pokrenut je pred početak izborne kampanje. Sudeći po objavljenom sadržaju, nasuprot proklamovanom cilju da bude informativni portal, svrha mu je da promoviše SDP i kandidate iz te stranke.

Anonimni portali koji se pojave pred izbore i služe za promociju stranaka i pojedinih kandidata/kinja nešto su što karakteriše online medijski prostor u Bosni i Hercegovini. Ovakvi slučajevi primijećeni su prethodne dvije izborne godine, tokom kojih je Raskrinkavanje radilo monitoring medijskog izvještavanja u kampanjama. 

U ovom tekstu analiziramo novopokrenuti portal InfoMania, u čijim se člancima i sadržaju podijeljenom na Facebook stranici promoviše Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), kandidat za člana Predsjedništva BiH iz SDP-a Denis Bećirović i kandidat te stranke za Skupštinu Unsko-sanskog kantona Almin Hopovac. 

 

O portalu 

Informacije o InfoManiji na ovom portalu vrlo su oskudne. U podnožju portala nalazi se kratak opis “O nama”, u kojem piše da je “Infomania.ba” udruženje čiji je cilj objektivno i istinito informisanje o bitnim temama u društvu:

Slika: Screenshot s portala InfoMania

Pretragom Zbirnog e-registra udruženja i fondacija u BiH nismo uspjeli pronaći udruženje s nazivom “Infomania.ba”.

Iako nominalno postoji na portalu, rubrika “Impressum” je prazna. Isto važi i za rubrike “O nama” i “Kontakt”. Jedina rubrika ispunjena sadržajem jeste “Pravila privatnosti”. Riječ je, dakle, o potpuno anonimnom portalu. 

Na osnovu podataka Univerzitetskog teleinformatičkog centra (nic.ba), domena portala registrovana je 25.7.2022. godine, što je nešto više od dva mjeseca prije zvaničnog početka izborne kampanje. 

Slika: Podaci o registracije domene portala InfoMania/Izvor: nic.ba

 

Facebook stranica InfoMania

Prema podacima iz opcije "Page transparency" na Facebooku, sadašnji naziv Facebook stranice InfoMania datira od 20.1.2022. Ranije je stranica nosila naziv Dnevna doza Sanskog Mosta, a pokrenuta je 15.6.2015.

Slika: Page transparency podaci za Facebook stranicu InfoMania

U vrijeme pisanja ove analize stranica je imala više od 5.400 pratitelja i pratiteljki. Prve dvije objave su od 6. augusta, a riječ je o profilnoj fotografiji i fotografiji naslovnice. Ostale fotografije iz galerije stranice InfoMania uglavnom prikazuju skupove SDP-a.

Prema podacima servisa Ad Library kompanije Meta, na ovoj Facebook stranici su u vrijeme pisanja analize bila aktivna tri oglasa (1, 2, 3). Oglasi su plaćeni na objavu videosnimka u kojem govori ministar obrazovanja u Vladi USK Almin Hopovac te na dvije objave članaka u kojim se govori o aktivnostima ovog ministra (1, 2).  

Almin Hopovac je kandidat stranke SDP za Kantonalnu skupštinu Unsko-sanskog kantona, prema listi kandidata/kinja na Općim izborima 2022. godine, koju je objavila Centralna izborna komisija BiH.  

Foto: Kandidatske liste Opći Izbori 2022. Izvor: CIK

 

Politički sadržaj posvećen jednoj stranci i njenim kadrovima

Analizirali smo članke objavljene u rubrici “Vijesti” na ovom portalu. Prvi članak u toj rubrici objavljen je 4. augusta, a do 21. septembra objavljeno je ukupno 47 članaka. Datumi objave članaka pokazuju da postoje oscilacije u tempu objavljivanja, pa je, recimo, 6. augusta objavljeno pet članaka, a u periodu od 25. augusta do 2. septembra nije objavljen nijedan.  

U ovoj se rubrici, pored vijesti, mogu pronaći i predizborni članci u kojima se isključivo izvještava o aktivnostima Socijaldemokratske partije BiH i njenih kadrova. 

Devet je takvih članaka ukupno – četiri su objavljena tokom trajanja izborne kampanje i u njima se izvještava o otvaranju kampanje ove stranke, rezultatima anketa portala Klix u korist Denisa Bećirovića, ali i o aktivnostima i izjavama u vezi s održanim skupovima.

(FOTO Galerija) SDP USK pressicom i šetnjom kroz Bihać zvanično otvorio kampanju "Da svane dan" (3.9)

Bećirović ubjedljivo bolji od Izetbegovića na anketi portala Klix.ba; Zabilježio rast u odnosu na anketu iz mjeseca jula (7.9)

U dolini Sane svanuo dan: Bećirović “Želimo BiH pružiti bolju budućnost” (18.9)

Sinoć je u prepunoj Sali Hotela Sanus u Sanskom Mostu, održan skup podrške Denisu Bećiroviću zajedničkom kandidatu za člana Predsjedništva BiH. Da je pobjeda Bećirovića sve izvjesnija pokazuje i velik odaziv građana u gradu na devet rijeka.

Bećirović u Bužimu i Velikoj Kladuši: Ne dozvoljavam prekrajanje istine o prošlosti (19.9)

Ostalih pet članaka objavljeno je u periodu pred početak kampanje. Tri članka su afirmativna u korist SDP-a i Denisa Bećirovića:

Delegacija SDP-a polaganjem cvijeće i učenjem Fatihe odala počast šehidima Izačića (FOTO) (14.8)

Dom zdravlja neće biti nova dvorana Luke (16.8)

Muslić: Dajem bezrezervnu podršku dr. Denisu Bećiroviću! (19.8)

Preostala dva članka, prenesena s drugih portala, napisana su u tonu koji je kritičan prema političkim konkurentima SDP-a:

Kako je Novalić dijelo pare: Cazinjanima u Krajini 2 KM po stanovniku, a Hrvatima u Hercegovini 90 KM po stanovniku (24.8)

SDA-ovac iz Krajine brutalno kritikovao vlastitu stranku: Bože me sačuvaj ovog zla (24.8)

Neravnomjerno objavljivanje pravih vijesti te objavljivanje predizbornog sadržaja koji ide u korist samo jedne političke opcije i njenih kadrova pokazuju da se ne radi o pravom informativnom portalu, već onom koji ne dostiže proklamovani cilj objektivnog izvještavanja o važnim događajima.

 

Promocija Almina Hopovca

Kako je ranije navedeno, Almin Hopovac obnaša javnu funkciju u Vladi Unsko-sanskog Kantona. Izvještavanje o aktivnosti ministra i ministarstva svakako je od značaja za javni interes, no kada se ono intenzivira u periodu pred početak i tokom izborne kampanje, u kojoj je ministar i kandidat na izborima, može se govoriti o političkoj promociji. 

Tom zaključku u prilog ide i činjenica da se na portalu ne nalaze članci koji prate aktivnosti drugih ministara/ica i ministarstava u Vladi USK.  

U cjelokupnom uzorku članaka koji su objavljeni u rubrici "Vijesti" njih sedam bavi se aktivnostima ministra Hopovca u okviru njegove javne funkcije. Dva su objavljena tokom izborne kampanje: 

Ministar Hopovac posjetio NK Jedinstvo: Podrška Vlade u budućnosti neupitna (11.9)

Pedeset studenata iz USK-a dobit će stipendiju u rekordnom iznosu od 300 KM (21.9)

Na portalu su i u periodu pred početak kampanje objavljeni članci u kojima se ističu ministrove aktivnosti:

U mandatu ministra Hopovca donesen Zakon o obrazovanju odraslih kojim se spriječava zloupotreba izdavanja diploma (9.8)

Bihać: Ministar Hopovac otvorio novouređeno sportsko igralište u OŠ Harmani 2  (17.8)

Nema zatvaranja područnih škola u Kulen Vakufu i Orašcu (19.8)

Održan 19. memorijal Alija Izetbegović: Vlada USK na prijedlog Ministarstva obrazovanja izdvojila 30.000 KM (20.8)

Iz ovih primjera može se vidjeti kako se medijskim izvještajima o aktivnostima nekoga ko trenutno obnaša javnu funkciju kamuflira izborna promocija.

 

"Predizborni" portali i ove godine

InfoMania je, dakle, još jedan anonimni, kvaziinformativni portal pokrenut u periodu uoči izbora. Njegov sadržaj, kao i objave i oglasi na istoimenoj Facebook stranici, jasno ukazuje na to da služi promociji jednog političkog subjekta – Socijaldemokratske partije BiH. U sklopu ove promocije, "provlači" se promocija Denisa Bećirovića, kandidata za člana Predsjedništva BiH na ovim izborima, kao i promocija kandidata za Skupštinu Unsko-sanskog kantona Almina Hopovca.

Pojavu novih "informativnih" portala uoči izborne kampanje Raskrinkavanje je uočilo i tokom prethodne dvije izborne godine. O ovom fenomenu pisali smo u analizi objavljenoj u sklopu serijala "Rasvjetljavanje", čiji je cilj da upozori na štetne pojave koje će se vjerovatno ponovo naći u medijskom prostoru u periodu izbora te da posluži kao svojevrsno pomagalo za glasače/ice. Sve tekstove o medijskim manipulacijama u vezi s predstojećim izborima možete čitati u rubrici"Razabiranje". 

 

(Raskrinkavanje.ba)