InfoMania: “Predizborni” portal promoviše SDP i njegove kandidate

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Portal InfoMania pokrenut je pred početak izborne kampanje. Sudeći po objavljenom sadržaju, nasuprot proklamovanom cilju da bude informativni portal, svrha mu je da promoviše SDP i kandidate iz te stranke.

Anonimni portali koji se pojave pred izbore i služe za promociju stranaka i pojedinih kandidata/kinja nešto su što karakteriše online medijski prostor u Bosni i Hercegovini. Ovakvi slučajevi primijećeni su prethodne dvije izborne godine, tokom kojih je Raskrinkavanje radilo monitoring medijskog izvještavanja u kampanjama. 

U ovom tekstu analiziramo novopokrenuti portal InfoMania, u čijim se člancima i sadržaju podijeljenom na Facebook stranici promoviše Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), kandidat za člana Predsjedništva BiH iz SDP-a Denis Bećirović i kandidat te stranke za Skupštinu Unsko-sanskog kantona Almin Hopovac. 

 

O portalu 

Informacije o InfoManiji na ovom portalu vrlo su oskudne. U podnožju portala nalazi se kratak opis “O nama”, u kojem piše da je “Infomania.ba” udruženje čiji je cilj objektivno i istinito informisanje o bitnim temama u društvu:

Slika: Screenshot s portala InfoMania

Pretragom Zbirnog e-registra udruženja i fondacija u BiH nismo uspjeli pronaći udruženje s nazivom “Infomania.ba”.

Iako nominalno postoji na portalu, rubrika “Impressum” je prazna. Isto važi i za rubrike “O nama” i “Kontakt”. Jedina rubrika ispunjena sadržajem jeste “Pravila privatnosti”. Riječ je, dakle, o potpuno anonimnom portalu. 

Na osnovu podataka Univerzitetskog teleinformatičkog centra (nic.ba), domena portala registrovana je 25.7.2022. godine, što je nešto više od dva mjeseca prije zvaničnog početka izborne kampanje. 

Slika: Podaci o registracije domene portala InfoMania/Izvor: nic.ba

 

Facebook stranica InfoMania

Prema podacima iz opcije "Page transparency" na Facebooku, sadašnji naziv Facebook stranice InfoMania datira od 20.1.2022. Ranije je stranica nosila naziv Dnevna doza Sanskog Mosta, a pokrenuta je 15.6.2015.

Slika: Page transparency podaci za Facebook stranicu InfoMania

U vrijeme pisanja ove analize stranica je imala više od 5.400 pratitelja i pratiteljki. Prve dvije objave su od 6. augusta, a riječ je o profilnoj fotografiji i fotografiji naslovnice. Ostale fotografije iz galerije stranice InfoMania uglavnom prikazuju skupove SDP-a.

Prema podacima servisa Ad Library kompanije Meta, na ovoj Facebook stranici su u vrijeme pisanja analize bila aktivna tri oglasa (1, 2, 3). Oglasi su plaćeni na objavu videosnimka u kojem govori ministar obrazovanja u Vladi USK Almin Hopovac te na dvije objave članaka u kojim se govori o aktivnostima ovog ministra (1, 2).  

Almin Hopovac je kandidat stranke SDP za Kantonalnu skupštinu Unsko-sanskog kantona, prema listi kandidata/kinja na Općim izborima 2022. godine, koju je objavila Centralna izborna komisija BiH.  

Foto: Kandidatske liste Opći Izbori 2022. Izvor: CIK

 

Politički sadržaj posvećen jednoj stranci i njenim kadrovima

Analizirali smo članke objavljene u rubrici “Vijesti” na ovom portalu. Prvi članak u toj rubrici objavljen je 4. augusta, a do 21. septembra objavljeno je ukupno 47 članaka. Datumi objave članaka pokazuju da postoje oscilacije u tempu objavljivanja, pa je, recimo, 6. augusta objavljeno pet članaka, a u periodu od 25. augusta do 2. septembra nije objavljen nijedan.  

U ovoj se rubrici, pored vijesti, mogu pronaći i predizborni članci u kojima se isključivo izvještava o aktivnostima Socijaldemokratske partije BiH i njenih kadrova. 

Devet je takvih članaka ukupno – četiri su objavljena tokom trajanja izborne kampanje i u njima se izvještava o otvaranju kampanje ove stranke, rezultatima anketa portala Klix u korist Denisa Bećirovića, ali i o aktivnostima i izjavama u vezi s održanim skupovima.

(FOTO Galerija) SDP USK pressicom i šetnjom kroz Bihać zvanično otvorio kampanju "Da svane dan" (3.9)

Bećirović ubjedljivo bolji od Izetbegovića na anketi portala Klix.ba; Zabilježio rast u odnosu na anketu iz mjeseca jula (7.9)

U dolini Sane svanuo dan: Bećirović “Želimo BiH pružiti bolju budućnost” (18.9)

Sinoć je u prepunoj Sali Hotela Sanus u Sanskom Mostu, održan skup podrške Denisu Bećiroviću zajedničkom kandidatu za člana Predsjedništva BiH. Da je pobjeda Bećirovića sve izvjesnija pokazuje i velik odaziv građana u gradu na devet rijeka.

Bećirović u Bužimu i Velikoj Kladuši: Ne dozvoljavam prekrajanje istine o prošlosti (19.9)

Ostalih pet članaka objavljeno je u periodu pred početak kampanje. Tri članka su afirmativna u korist SDP-a i Denisa Bećirovića:

Delegacija SDP-a polaganjem cvijeće i učenjem Fatihe odala počast šehidima Izačića (FOTO) (14.8)

Dom zdravlja neće biti nova dvorana Luke (16.8)

Muslić: Dajem bezrezervnu podršku dr. Denisu Bećiroviću! (19.8)

Preostala dva članka, prenesena s drugih portala, napisana su u tonu koji je kritičan prema političkim konkurentima SDP-a:

Kako je Novalić dijelo pare: Cazinjanima u Krajini 2 KM po stanovniku, a Hrvatima u Hercegovini 90 KM po stanovniku (24.8)

SDA-ovac iz Krajine brutalno kritikovao vlastitu stranku: Bože me sačuvaj ovog zla (24.8)

Neravnomjerno objavljivanje pravih vijesti te objavljivanje predizbornog sadržaja koji ide u korist samo jedne političke opcije i njenih kadrova pokazuju da se ne radi o pravom informativnom portalu, već onom koji ne dostiže proklamovani cilj objektivnog izvještavanja o važnim događajima.

 

Promocija Almina Hopovca

Kako je ranije navedeno, Almin Hopovac obnaša javnu funkciju u Vladi Unsko-sanskog Kantona. Izvještavanje o aktivnosti ministra i ministarstva svakako je od značaja za javni interes, no kada se ono intenzivira u periodu pred početak i tokom izborne kampanje, u kojoj je ministar i kandidat na izborima, može se govoriti o političkoj promociji. 

Tom zaključku u prilog ide i činjenica da se na portalu ne nalaze članci koji prate aktivnosti drugih ministara/ica i ministarstava u Vladi USK.  

U cjelokupnom uzorku članaka koji su objavljeni u rubrici "Vijesti" njih sedam bavi se aktivnostima ministra Hopovca u okviru njegove javne funkcije. Dva su objavljena tokom izborne kampanje: 

Ministar Hopovac posjetio NK Jedinstvo: Podrška Vlade u budućnosti neupitna (11.9)

Pedeset studenata iz USK-a dobit će stipendiju u rekordnom iznosu od 300 KM (21.9)

Na portalu su i u periodu pred početak kampanje objavljeni članci u kojima se ističu ministrove aktivnosti:

U mandatu ministra Hopovca donesen Zakon o obrazovanju odraslih kojim se spriječava zloupotreba izdavanja diploma (9.8)

Bihać: Ministar Hopovac otvorio novouređeno sportsko igralište u OŠ Harmani 2  (17.8)

Nema zatvaranja područnih škola u Kulen Vakufu i Orašcu (19.8)

Održan 19. memorijal Alija Izetbegović: Vlada USK na prijedlog Ministarstva obrazovanja izdvojila 30.000 KM (20.8)

Iz ovih primjera može se vidjeti kako se medijskim izvještajima o aktivnostima nekoga ko trenutno obnaša javnu funkciju kamuflira izborna promocija.

 

"Predizborni" portali i ove godine

InfoMania je, dakle, još jedan anonimni, kvaziinformativni portal pokrenut u periodu uoči izbora. Njegov sadržaj, kao i objave i oglasi na istoimenoj Facebook stranici, jasno ukazuje na to da služi promociji jednog političkog subjekta – Socijaldemokratske partije BiH. U sklopu ove promocije, "provlači" se promocija Denisa Bećirovića, kandidata za člana Predsjedništva BiH na ovim izborima, kao i promocija kandidata za Skupštinu Unsko-sanskog kantona Almina Hopovca.

Pojavu novih "informativnih" portala uoči izborne kampanje Raskrinkavanje je uočilo i tokom prethodne dvije izborne godine. O ovom fenomenu pisali smo u analizi objavljenoj u sklopu serijala "Rasvjetljavanje", čiji je cilj da upozori na štetne pojave koje će se vjerovatno ponovo naći u medijskom prostoru u periodu izbora te da posluži kao svojevrsno pomagalo za glasače/ice. Sve tekstove o medijskim manipulacijama u vezi s predstojećim izborima možete čitati u rubrici"Razabiranje". 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 24. 09. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Dan državnosti BiH na Sputniku: Dezinformacije i negiranje

Dan nakon obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na portalu Spu...

Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me