Raskrinkavanje.ba

„Infoportal.club“ ili recikliranje horora

Predmet ove analize je pet članka koji su objavljeni na portalu „Infoportal.club“. Četiri se tiču saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom, dok peti članak govori o izmišljenom ubistvu. Sve “vijesti” su stare između jedne i četiri godine.

Tema prvog članka obuhvaćenog analizom je teška saobraćajna nesreća sa uistinu tragičnim ishodom: jedna mrtva i dvije teško povrijeđene osobe.

„(UZNEMIRUJUĆI FOTO) STAKLO I KRV NA PANČEVAČKOM PUTU: Užas na mestu sudara gdje je poznati glumac …

Na Pančevačkom putu ostali su tragovi stakla i krvi, a vatrogasna služba morala je da interveniše pri izvlačenju tela mrtvog vozača i povređenih iz automobila.
U teškoj saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila na Pančevačkom putu nedaleko od restorana “Mali Raj”, poginula je osoba koja je upravljala automobilom “punto” dok su njegova saputnica i vozač “forda” u teškom stanju.” 

Nesreća o kojoj je riječ se uistinu dogodila prije dvije i po godine, 23. februara 2016. U nesreći o kojoj se izvještavalo u vrijeme kada se dogodila, nije učestvovao nijedan „glumac“. Štaviše, ovaj sitni detalj, dodat u naslovu vijesti koju je objavio „Infoportal.club“ asocira na praksu „Omiljenog portala“, koji je u međuvremenu ugašen, ali je praktikovao kao svoj skoro temeljni „žanr“ izmišljanje pogibija javnih ličnosti u saobraćajnim nesrećama.

Vijest staru dvije i po godine „Infoportal.club“ objavio je prije sedam dana, a zbog izmišljanja glumca u naslovu, članak dobija ocjenu dezinformacija, kao i klikbejt.

Drugi članak takođe govori o saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Srbiji trećeg oktobra 2016. godine, dok ju je „Infoportal.club“ reciklirao prije tri sedmice, prenoseći članak sa „Doznajemo.com“.

TVRDNJA: „OBJAVLJENO KO JE POGINUO U JUČERAŠNJEM STRAVIČNOM SUDARU: Majka još ne zna da je…“

Članak je prenesen sa svim strašnim detaljima nesreće.

Začuo se strašan prasak, a na licu mjesta je potpuno uništen automobil, koji je od siline udara sletio s puta na nekoliko metara od kamiona. I teretnjaku je uništena kabina i prednji desni dio. – Golf je samo skrenuo iz svoje trake i udario u kamion. Bilo je strašno. Jedva smo se zaustavili, bili smo u koloni iza nesreće. Neko je pozvao policiju i Hitnu pomoć, ali ljudima u autu nije bilo pomoći. Smrskani automobil ih je potpuno zatvorio nije moglo da se priđe. Tek su vatrogasci, koji su ubrzo stigli, mogli da izvade povrijeđenu ženu i tijela nesretnika – izjavio je jedan od očevidaca koji je teško podnio prizor na putu.

U ovoj, također teškoj saobraćajnoj nesreći, smrtno su stradale četiri osobe, među kojima i jedno dijete, dok je jedna osoba preživjela i zadobila teške povrede. Riječ je o porodici iz Bosne i Hercegovine koja se vraćala sa svadbe u Srbiji. O nesreći je u medijima u BiH i Srbiji izvještavano naširoko u vrijeme kada se dogodila - u oktobru 2016. godine.

Kao izvor članka naveden je portal “Doznajemo”, gdje je objavljen 4.10.2016. godine sa naslovom „OBJAVLJENO KO JE POGINUO U JUČERAŠNJEM STRAVIČNOM SUDARU: Majka u teškom stanju. U martu 2018. godine, isti članak je reciklirao i blog “Alternativa”, sa identičnim naslovom u kojem je konstatacija da je majka u teškom stanju, zamijenjena riječima “majka još ne zna da je…”, koji ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju jer se tekst objavljen 2018. godine nije odnosio ni na kakav “jučerašnji sudar”.

Treći članak se bavi nesrećom koja se dogodila u avgustu 2015. godine u kojoj je poginula jedna osoba.

TEŠKA TRAGEDIJA: Rastužiće vas kada vidite ko je stradao u saobraćajnoj nesreći!

– Kuća mu je na sto metara, tu u Grdovićima. Sutra je trebao da slavi rođendan. Strašno. Jutros je u Arilju muk. Čuli smo crne vijesti ranom zorom, šokirani smo – kaže mještanka Arilja.
Po njenoj priči Ostojić i Đunisijević su bili dobri prijatelji. Te kobne večeri vraćali kući sa nekog veselja.

Priča je prenesena sa portala “Blic”, ali ne u integralnom obliku. Nedostaje dio koji je zapravo  vijest.

TEŠKA NESREĆA Stradao dan pred rođendan u udesu kod Arilja

U teškoj saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u subotu oko jedan čas, na magistralnom puti Ivanjica Požega u mestu Arilje, život je izgubio Miroslav Ostojić (35) dok je teške telesne povrede zadobio suvozač Dejan Đunisijević (20).

U saobraćajnoj nesreći je smrtno je smrtno stradao Miroslav Ostojić, dan prije svog rođendana, što je portal “Infoportal.club” iskoristio za još jedan klikbejt.

Da li je ponestalo članaka o saobraćajnim nesrećeama u regiji ili su “autori” sa “Infoportala” odlučili da stranicu “začine” vijestima sa drugih kontinenata, nije baš jasno, ali treća skoro identična vijest dolazi iz Južne Amerike. I naravno, “glavni lik” je pjevač - ili, kako u tekstu stoji, “pevać”.

„Stravična nesreća, jedan od najpoznatijih pjevača poginuo!

Pevać i tekstopisac Martín Elías poginuo je u petak, u saobraćajnoj nesreći. Elias je imao 26 godina.
Nesreća se dogodila tokom jutarnjih časova, dok je Martin bio na putu za Valledupar, na severu Kolumbije. Noć pre je učestvovao na muzičkom festivalu.

Martin Elias, jedan od najpopularnijih kolumbijskih pjevača mlađe generacije, uistinu je poginuo u saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila 14. aprila 2014. godine. „Infoportal” je i ovu vijest reciklirao prije tri sedmice, i dobio ocjenu klikbejt.

Da nisu samo saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom u fokusu “Infoportala.club” pokazao je članak o “ubijenom pjevaču” koji prenosimo u cjelosti.

U Sarajevu ubijen popularni pjevač

Nesretan slučaj desio se u Sarajevu, gdje pjevač već godinama živi.
Kako saznaje ovaj list, pjevač je ubijen zbog dugova i zbog porodičnih problema.
Pogledajte snimak sa lica mjesta:

U šizofreničnom članku se tvrdi da je “popularni pjevač, nesretnim slučajem, ubijen zbog dugova i porodičnih problema”. Ova čista izmišljotina je “potkrijepljena snimkom sa lica mjesta”. Video u članku je preuzet sa You Tube kanala televizije “Hayat” i nema nikakve veze sa tekstom, a prikazuje privođenje osumnjičenih za ubistvo jedne osobe koje se desilo prvog februara 2017. godine u Sarajevu. Ocjena za ovaj članak je lažna vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 28.07.2018

Infoportal.club: (UZNEMIRUJUĆI FOTO) STAKLO I KRV NA PANČEVAČKOM PUTU: Užas na mestu sudara gdje je poznati glumac …

Na Pančevačkom putu ostali su tragovi stakla i krvi, a vatrogasna služba morala je da interveniše pri izvlačenju tela mrtvog vozača i povređenih iz au...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 18.07.2018

Infoportal.club: OBJAVLJENO KO JE POGINUO U JUČERAŠNJEM STRAVIČNOM SUDARU: Majka još ne zna da je…

Četvoro ljudi poginulo je u teškoj saobraćajnoj nesreći na zaobilaznom putu oko Loznice kod Banje Koviljače, nedaleko od graničnog prelaza Trbušnica u...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 17.07.2018

Infoportal.club: Stravična nesreća, jedan od najpoznatijih pjevača poginuo!

Pevać i tekstopisac Martín Elías poginuo je u petak, u saobraćajnoj nesreći. Elias je imao 26 godina.

  • Klikbejt
Klikbejt 11.07.2018

Infoportal.club: TEŠKA TRAGEDIJA: Rastužiće vas kada vidite ko je stradao u saobraćajnoj nesreći!

– Kuća mu je na sto metara, tu u Grdovićima. Sutra je trebao da slavi rođendan. Strašno. Jutros je u Arilju muk. Čuli smo crne vijesti ranom zorom, šo...

  • Klikbejt
Lažna vijest 12.07.2018

Infoportal.club: U Sarajevu ubijen popularni pjevač

Nesretan slučaj desio se u Sarajevu, gdje pjevač već godinama živi.

  • Lažna vijest