Raskrinkavanje.ba

Informerovo plašenje čitatelja/ki trećim svjetskim ratom

Portal Informer je u januaru i februaru u više navrata objavljivao manipulativne, senzacionalističke i netačne naslove o eskalaciji rata u Ukrajini i direktnom sukobu Zapada i Rusije.

Foto: freepik, user17605885

Izvještavajući o ratu u Ukrajini i povezanim temama, portal Informer je tokom januara i februara objavljivao manipulativne i senzacionalističke naslove o konfrontaciji zapadnih zemalja i Rusije, nerijetko formulisane kao najave ili vijesti o otvorenom ratu između Rusije i zemalja EU i NATO-a.

Ovaj portal je 30. januara 2024. godine objavio članak opremljen naslovom:

Počelo je! Evropa objavila Putinu rat do istrebljenja! Šokantno saopštenje Borelja zaprepastilo svet, kuda sve ovo vodi?!

U članku se prenose stavovi šefa evropske diplomatije Josepha Borela, izneseni u kolumni objavljenoj u francuskom L’OBS-u. Iz članka je jasno da Borel govori o nastavku pružanja pomoći Ukrajini u vidu naoružanja te da smatra da bi u ovom trenutku “pomirenje Rusije i Ukrajine” bilo pogrešno. Ovo je daleko od tvrdnje iz naslova članka da je “Evropa objavila rat Putinu”, koja u kombinacija sa formulacijom “počelo je” navodi na zaključak da su se zemlje EU direktno uključile u rat.

 - Ponovo se pojavljuje iskušenje za pomirenje. Ove ideje su bile pogrešne 2022. godine i ostale su pogrešne i danas. Ne smemo dozvoliti da oni oblikuju našu politiku prema Ukrajini - napisao je evropski zvaničnik.

On je pozvao da se Kijevu obezbede sredstva neophodna za vraćanje teritorija, uključujući rakete dugog dometa i druge moderne sisteme naoružanja. Borelj je naveo i potrebu jačanja protivvazdušne odbrane Ukrajine.

Sadržaj ovog članka iščitan je u videu objavljenom 30. januara 2024. na YouTube nalogu Udarne vesti, uz sličan klikbejt-naslov:

PAKAO! SVET U NEVERICI! Evropa objavila Putinu rat ...! Šokantno saopštenje Borelja zaprepastilo …

Istog dana Informer je još jedan članak opremio naslovom u kome se govori o uključivanju drugih država u rat protiv Rusije. Ovog se puta tvrdi da će “Ameri udariti na Rusiju” i pominje se treći svjetski rat.

Treći svetski rat! Ameri više ne kriju, ovako će udariti po Rusiji! Ukrajina mora da odigra glavnu ulogu, a onda…

U tekstu se prenose mišljenja američkog analitičara Iana Bremmera o budućem toku rata u Ukrajini, koja je iznio u kolumni za Time. Kako se navodi u samom tekstu Informera, Bremmer pominje mogućnost da bi ukrajinski napadi na teritoriji Rusije mogli izazvati odgovor Moskve i direktnu umiješanost NATO saveza, ali i navodi da ni NATO, ni Rusija nisu zainteresovani za eskalaciju situacije.

On napominje da je rizik ukrajinskog rukovodstva diktiran strahom od moguće obustave pomoći sa Zapada. Međutim, Bremer upozorava da provokacije Ukrajine “nose rizik od odmazde Rusije, što može dovesti do direktnijeg uključivanja NATO u sukob”.

Stručnjak ipak zaključuje da ni NATO ni Rusija nisu zainteresovani za eskalaciju situacije.

Iako je u članku riječ o analizi i prognozama, u naslovu su predstavljene kao najava uključivanja Amerike u rat i, posljedično, trećeg svjetskog rata.

Informer je i u februaru nastavio širenje straha manipulativnim naslovima o sukobu Zapada i Rusije. Tako je 1. februara 2024. godine ovaj portal objavio članak opremljen naslovom:

Au! Stravičan udar na Rusiju! Krenule Nemačka, Poljska, Holandija... Moskva na nogama, kako će Putin odgovoriti na ovo?!

U članku se izvještava da je “Holandija s Njemačkom i Poljskom potpisala deklaraciju o planovima za stvaranje vojnog koridora” kojim se olakšava i pojednostavljuje procedura prelaska granice za vojno osoblje i opremu. U članku se prenose izjave nizozemske ministarke odbrane Kajse Ollongren na temu sporazuma te podsjeća na raniju izjavu šefa logističke komande NATO saveza koji je predložio da se razmotri mogućnost da se vojsci Alijanse dozvoli da se slobodno kreće po bloku u slučaju vojnog sukoba sa Rusijom.

- Potreban nam je „vojni Šengen“ za brže i efikasnije kretanje vojnog osoblja i opreme. Ovo će učiniti Evropu jačom. Napravili smo važan korak - Poljska, Nemačka i Holandija potpisale su deklaraciju o stvaranju vojnog koridora - napisala je Olongren.

U oktobru 2023. šef logističke komande NATO-a, general Aleksandar Solfrank, predložio je da se razmotri mogućnost da se vojsci alijanse dozvoli da se slobodno kreće po bloku u slučaju vojnog sukoba sa Rusijom. Prema Tajmsu, NATO bi mogao da objavi stvaranje „vojnog Šengena“ pre jula. Kremlj je ovu ideju nazvao povećanjem napetosti.

Informer je 15. februara 2024. godine senzacionalističkim naslovom opremio još jedan članak u kome se prenosi sadržaj saopštenja operativne komande Oružanih snaga Poljske zbog “aktivnosti ruske avijacije”.

Kritično! NATO digao avione zbog ruskog napada! Bombarderi počeli da gađaju, odmah reagovala operativna komanda!

U članku se, pak, navodi:

Operativna komanda Oružanih snaga Poljske tvrdi da su zbog „aktivnosti ruske avijacije” poljski vojni avioni poleteli u nebo.

 "Obaveštavamo vas da postoji pojačana aktivnost dalekometne avijacije Ruske Federacije , koja je povezana sa namerom da izvrši raketne napade na teritoriju Ukrajine“, saopštile su poljske oružane snage.

„Upozoravamo da su poljski i saveznički avioni aktivirani, što može biti povezano sa povećanim nivoom buke, posebno u jugoistočnom delu zemlje“, navodi se u poruci.

Dakle, iz samog je članka jasno da nije riječ ni o kakvoj kritičnoj situaciji, kako se to implicira naslovom. Sličan naslov pronašli smo i na YouTube kanalu Udarne vesti.

ALARMANTNO! NATO digao avione zbog ruskog napada! Bombarderi počeli da gađaju, odmah reagovala

U svim navedenim slučajevima naslovi članaka ne odgovaraju njihovom sadržaju. Napisani senzacionalistički i s očitom namjerom da izazovu strah, ovakvi naslovi nemaju nikakvu informativnu vrijednost i služe samo za privlačenje klikova. Shodno navedenom, analiziranim naslovima članaka i YouTube objava dajemo ocjenu klikbejt.

Napomena:

23.2.2024. Portal Informer je izmijenio članke, oni sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 15.02.2024

Informer: Kritično! NATO digao avione zbog ruskog napada! Bombarderi počeli da gađaju, odmah reagovala operativna komanda!

Operativna komanda Oružanih snaga Poljske tvrdi da su zbog „aktivnosti ruske avijacije” poljski vojni avioni poleteli u nebo.

  • Klikbejt
  • Ispravljeno
Klikbejt 01.02.2024

Informer: Au! Stravičan udar na Rusiju! Krenule Nemačka, Poljska, Holandija... Moskva na nogama, kako će Putin odgovoriti na ovo?!

Holandija je potpisala deklaraciju sa Nemačkom i Poljskom o planovima za stvaranje vojnog koridora, izvestila je šefica Ministarstva odbrane Holandije...

  • Klikbejt
  • Ispravljeno
Klikbejt 30.01.2024

Informer: Treći svetski rat! Ameri više ne kriju, ovako će udariti po Rusiji! Ukrajina mora da odigra glavnu ulogu, a onda...

Strah ukrajinskog rukovodstva od poraza podstiče ga na sve rizičnije odluke, uključujući napade na objekte unutar Rusije, što može izazvati žestok od...

  • Klikbejt
  • Ispravljeno
Klikbejt 30.01.2024

Informer: Počelo je! Evropa objavila Putinu rat do istrebljenja! Šokantno saopštenje Borelja zaprepastilo svet, kuda sve ovo vodi?!

Pomirenje između Rusije i Ukrajine i prekid neprijateljstava bili bi greška, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borel u članku za francuski L'Obs...

  • Klikbejt
  • Ispravljeno