Raskrinkavanje.ba

„Infosrpska“: Dezinformacije pod lupom

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Mediji u Republici Srpskoj nastavljaju sa kreiranjem teorija zavjere, ovaj put o izbornom procesu u BiH.

U tekstu pod naslovom „Pod lupom Soroša“, portal „Infosrpska“ objavio je 18. augusta ove godine članak koji se fokusira na nevladinu organizaciju „Pod lupom“ koja se bavi posmatranjem izbornog procesa u Bosni i Hercegovini. Povod je bio njihov posljednji izvještaj prezentovan na konferenciji za štampu u Banja Luci. Prenosimo taj dio teksta u originalnom obliku sa svim interpunkcijskim manjkavostima.

Tako je ovih dana na press konferenciji u Banjoj Luci koalicija ” Pod lupom”prezentovala nalaze dugoročnog posmatranja ,u prve tri sedmice izvještavanja posmatrača (od 23.7. do 13.8.), te izrazila zabrinutost zbog broja uočenih izbornih nepravilnosti.
O čemu se tu radi?! Pošto sve ankete recimo u Republici Srpskoj pokazuju da Milorad Dodik i njegova stranka sa koalicionim partnerima te kandidatom  za predsjednika Republike Srpske Željkom Cvijanović pobjedjuju ,onda se u javni prostor BiH hitno uključuje famozna koalicija ” Pod lupom” koja već sada, po zadatku zapadnih, odnosno Soroševih mentora koje podržavaju ostaci bivše vlasti u SAD , pokušava da unese sumnju u regularnost izbora, preko svojih organizacija , navodeći navodno neke nepravilnosti pred izbore ,nevino, prvo u manjim mjestima , da  bi se to onda razbuktalo  u centrima.“

 „Pod lupom“ je zaista prezentovala izvještaj o izbornim nepravilnostima uočenim u periodu od 23. jula do 13. augusta. Riječ je o skoro pa suhoparnom izvještaju, utemeljenom na činjenicama, u kojem se nijedna politička partija ne spominje izrijekom. Zbog transparentnosti, prenosimo ključne nalaze izvještaja.

Prema nalazima dugoročnih posmatrača/ica Koalicije ‘’Pod lupom’’ i u trećoj sedmici izvještavanja izborne nepravilnosti i kršenja Izbornog zakona BiH se nastavljaju. Do sada je zabilježeno 135 slučajeva preuranjene, zakonom zabranjene kampanje i plaćenog oglašavanja u svakoj trećoj općini u BiH. To ukazuje na ovu masovnu pojavu i povećan broj kršenja Izbornog zakona u ovom segmentu u odnosu na Opće izbore 2014. i Lokalne 2016.. Evidentirano je 18 različitih političkih subjekata koji su počeli sa prijevremenom plaćenom kampanjom. Primijećena je i zloupotreba javnih resursa u cilju kampanje kao što je intenziviranje javnih radova i zapošljavanje u javnom sektoru (...)
Sumnja se u ažurnost biračkih spisakova u tri općine: Ključ, Bosanska Krupa i Ravno. U Općini Ključ Centar za birački spisak uopće ne radi i tu je odgovornost preuzela Općinska izborna komisija Ključ. U Općini Ravno postoji sumnja da je određeni broj mrtvih lica na biračkom spisku, a iz Centra za birački spisak navode činjenicu da se veliki broj stanovnika odselio te da nemaju podatke o umrlim (...)
Sve lokalne izborne komisije rade u punom sastavu. Međutim, uočeno je da 10 lokalnih izbornih komisija ne poštuje odredbe Izbornog zakona BiH o ravnopravnosti spolova a 14 nema adekvatne uslove za rad koji se ogledaju u, kako navode, neadekvatnim prostorijama za rad, lošoj opremi i nedostatku finansijskih sredstava (...)

Uočeno je da 4 lokalne izborne komisije nisu uputile poziv političkim subjektima za žrijebanje članova biračkih odbora do 08.8., a 21 lokalna izborna komisija nije dodijelila pozicije političkim subjektima u biračkim odborima čime su prekršile rok za ove aktivnosti. Međutim, neke od njih navode da su dobile suglasnost CIK-a za prolongiranje žrijebanja.“

U stvarnosti u kojoj boravi redakcija „Inforsrpska“, uloga i mjesto koalicije „Pod lupom“ u bosanskohercegovačkom društvu izgleda ovako (ponovo navodimo citat sa originalnom interpunkcijom):

Koalicija   za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”, u BiH osnovana je 2014.godine  s navodnim ciljem provodjenja projekta  gradjanskog nestranačkog posmatranja opštih izbora u BiH iza čega se krije mašinerija za izmišljanje navodnih nepravilnosti u izbornom ciklusu .
Novac za ovaj projekat , koga su osmislile pojedine strane službe,  dodjeljen je od strane USAIDA još 2014 godine u vrijeme vladavine Obame i gospodje Klinton.Iza odluka  o formiranju ovakvih  projekata stoji , a ko bi drugi nego Soroš.
Svakako je zanimljivo reći da se novac poreskih obveznika SAD troši na osnovu odluka bivših američkih vlasti i da on i sada ide ka takvim organizacijama poput ove ” Pod lupom” , bez znanja aktuelnog predsjednika SAD Donalda Trampa. Takve budžete su pravile Demokrate , i to najvatreniji protivnici Donalda Trampa.“

Dva su navoda tačna u ovoj tvrdnji. Prvi da je „Pod lupom“ osnovana kao koalicija organizacija civilnog društva 2014. i da je jedan od donatora USAID, organizacija koju je 1961. osnovao američki Kongres usvajajući Foreign Assistance Act. USAID, međutim, vrlo tijesno sarađuje sa State Departmentom, odnosno američkim ekvivalentom ministarstva vanjskih poslova, koje je danas čvrsto u rukama republikanaca, odnosno sastavni dio administracije na čijem se čelu nalazi Donald Trump. Drugim riječima, tvrdnja da zvanične američke institucije ne predstavljaju volju sadašnje – ili bilo koje američke administracije, jednostavno nije istina. Također, tvrdnja da se “Pod lupom”, ili bilo ko drugi, iz USAID fonda financira “bez znanja aktuelnog predsjednika SAD Donalda Trampa”, apsolutno je neutemeljena.

Kada je, pak, riječ o donatorima „Pod lupom“, to je lako provjerljivo, jednostavnim uvidom u internet prezentaciju koalicije: na listi donatora pored USAID-a su ambasade Velike Britanije, Norveške, Holandije, te Delegacija Europske unije u BiH. Očito je da su svi donatori koalicije "Pod lupom” direkno države i njihove institucije. Tako se na listi donatora ove organizacije ne nalazi ni jedan privatni donator, pa ni George Soros niti bilo koja fondacija povezana sa njim, unaoč tvrdnjama portala “Infosrpska”.

Ipak, „Inforspska“ ne staje na tome. U sljedećem pasusu, zavjera se produbljuje te se bosanskohercegovačkom civilnom društvu i Sorosu pridružuju se američka Demokratska stranka.

Ti isti američki Demokrati su još 2016. godine, radeći za svog kandidata Hilari Klinton, plašili region Donaldom Trampom.A kad je Tramp pobjedio onda su pali u depresiju.Sada pokušavaju da se liječe na Balkanu , nastavljajući posao još žilave bivše američke administracije i politički propale porodice Klinton.
Prilikom nedavne posjete premijerke Republike Srpske i kandidata za predsjednika  RS Željke Cvijanović  Americi u par susreta je i sama lično upozorena i na ovakve organizacije koje finansira USAID odlukom stare američke administracije ,odnosno Soroš , a koji novac poreskih obveznika troše po svijetu bez znanja Trampa.
Nije li pokušaj uvodjenja vanrednog stanja u izborni ciklus osveta Miloradu Dodiku zato što je jedini iz ovog dijela Evrope uz madjarskog predsjednika Orbana otvoreno u kampanji podržao Trampa i pozvao Srbe u SAD da glasaju za njega?

Za to je, od strane stare američke administracije koju su predvodile Demokrate i kažnjen uvodjenjem sankcija .

Prvo, Milorad Dodik nikad nije pozvao Srbe koji žive u Sjedinjenim Državama da glasaju za Donalda Trumpa. Barem ne javno. Do sada je jedino pozivao građane Bosne i Hercegovine srpske nacionalnosti koji žive u Austriji da glasaju za krajnju desničarsku Slobodarsku partiju, koja otvoreno flertuje sa neonacizmom, kako na parlamentarnim izborima 2015. godine, tako i na predsjedničkim izborima održanim u decembru 2016.

Kada je, pak, riječ o boravku Željke Cvijanović, ona je u Washingtonu u julu ove godine boravila povodom stogodišnjice podizanja srpske zastave na Bijelu kuću. Ona se susrela i sa dvije zvaničnice Bijele kuće, Kellyanne Conway i Sarah Huckabee Sanders, ali na osnovu javno dostupnih podataka može se sa sigurnošću reći da je to bio neformalan sastanak, prilikom promocije knjige republikanske konzervativne komentatorke Jeanine Pirro u predvorju Trump International Hotela. O sadržaju bilo kakvih zvaničnih razgovora ništa nije rekla ni sama Cvijanović u razgovoru za RTRS, izuzmemo li niz opštih mjesta o „popravljanju odnosa“ i „boljoj saradnji“.

Za #uvođenje vanrednog stanja“ pred izbore u ovom članku nije iznesen niti jedan dokaz. 

Članak su, također, pozivajući se na portal „Infosrpska“, prenijeli RTRS, Novinska agencijha SRNA, Alternativna televizija Banja Luka, te portal „Iskra“.

Zbog kombinacije provjerivih činjenica i netačnih tvrdnji, članak dobija ocjenu dezinformacija. Zbog neutemeljenih tvrdnji o američkim demokratama, Georgeu Sorosu, bh. nevladinoj organizaciji i njenom finansiranju, a koje nisu u međusobnoj ili uzročno-posljedičnoj vezi onako kako se tvrdi, članak će dobiti i ocjenu teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 18.08.2018

Infosrpska: “POD LUPOM” SOROŠA

Nije li pokušaj uvođenja vanrednog stanja u izborni ciklus osveta Miloradu Dodiku zato što je jedini iz ovog dijela Evrope uz mađarskog predsjednika O...

  • Teorija zavjere
  • Dezinformacija
Teorija zavjere 18.08.2018

RTRS: "'Pod lupom' Soroša" - pokušaji unošenja sumnje u regularnost izbora

S obzirom na to da sve ankete u Republici Srpskoj pokazuju da Milorad Dodik, Željka Cvijanović i koalicija SNSD-DNS-SP pobjeđuju na predstojećim izbor...

  • Teorija zavjere
  • Dezinformacija
Teorija zavjere 18.08.2018

Srna: "'POD LUPOM' SOROŠA" - POKUŠAJI UNOŠENjA SUMNjE U REGULARNOST IZBORA

SARAJEVO, 18. AVGUSTA /SRNA/ - S obzirom na to da sve ankete u Republici Srpskoj pokazuju da Milorad Dodik, Željka Cvijanović i koalicija SNSD-DNS-SP...

  • Teorija zavjere
  • Dezinformacija
Teorija zavjere 18.08.2018

Iskra: УОЧАВАЊЕ „НЕПРАВИЛНОСТИ“: „‘Под лупом’ Сороша“ – покушаји уношења сумње у регуларност избора

С обзиром на то да све анкете у Републици Српској показују да Милорад Додик, Жељка Цвијановић и коалиција СНСД-ДНС-СП побјеђују на предстојећим избори...

  • Teorija zavjere
  • Dezinformacija
Teorija zavjere 18.08.2018

Alternativna televizija: 'Pod lupom' Soroša" - pokušaji unošenja sumnje u regularnost izbora

S obzirom na to da sve ankete u Republici Srpskoj pokazuju da Milorad Dodik, Željka Cvijanović i koalicija SNSD-DNS-SP pobjeđuju na predstojećim izbor...

  • Teorija zavjere
  • Dezinformacija