Infosrpska i RTRS: Nove lažne vijesti, ovog puta o Stanivukoviću

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

„Infosrpska“ je nedavno objavila još jednu teoriju zavjere koju je zatim prenio i javni servis RS.

Ocijenjeni članci
Infosrpska Lažna vijest;

Iako sama ideja o “zakonu o zabrani zastrašivanja” djeluje neuvjerljivo jer se radi o materiji već regulisanoj krivičnim zakonima, blago populistička najava Draška Stanivukovića da će u zakonodavnu proceduru uputiti upravo takav zakon poslužila je portalu „Infosrpska“ za novu teoriju zavjere.

„MLADI TAJKUN STANIVUKOVIĆ KUPIO PREDLOG ZAKON O ZASTRAŠIVANJU“

U članku su, uz Stanivukovića, na “nišan” uzeti i drugi ljudi - „Infosrpska“ tvrdi da je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a, Draško Stanivuković za izradu najavljenog nacrta zakona o zabrani zastrašivanja, angažovao beogradskog advokata Božu Prelevića, uz “saučesništvo” Aleksandre Jerkov (poslanica Demokratske stranke u Narodnoj Skupštini Srbije) i Dunje Mijatović (povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava).

Članak prenosimo u cjelosti:

Pošto su mu izgleda “zlili stravu” mladi tajkun sa ambicijom lidera PDP-a, vratio se iz Srbije bez straha u Banja Luku i najavio Nacrt zakona o zabrani zastrašivanja koje mu za dobre pare priprema beogradski advokat Božo Prelević.
Sve to uz navijačku podršku poslanice DS-a u Srbiji Aleksandre Jerkov a pobočno i komesara za ljudska  prava Savjeta Evrope, sarajke Dunje Mijatović koja bi rado da 'disciplunuje' njoj mrsku Republiku Srpsku.
Uz put banjalučki tajkun je Preleviću priznao da  boluje od straha svojstvenog za sve tajkune – šta će biti sa njegovim enormnim bogatstvom koje se tanji, jer nije znao da je politika tako skupa rabota a već trpi porodične kritike.

Raskrinkavanje je kontaktiralo osobe koje se spominju u tekstu sa upitom za komentar o navodima iz teksta “Infosrpske”. Iz kabineta Dunje Mijatović smo dobili odgovor da je informacija lažna, te da povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava “ne zna osobe spomenute u članku i nije bila u kontaktu s njima“. Identičan odgovor dobili smo i od Bože Prelevića:

„Nije tačan nijedan navod ovog teksta. Niti poznajem gospodina Stanivukovića, niti radim bilo koji zakon, niti sam imao priliku da upoznam gospođicu Dunju Mijatović, niti sam u poslednje tri godine video poslanicu Jerkov. Sve u svemu, očigledna laž. Ne znam uopšte ni kakav bi to bio zakon o ili protiv zastrašivanja. Očigledno da je istina žrtva nepisanog zakona jačeg o zaglupljivanju građana.“

Do trenutka zaključivanja ovog članka od Aleksandre Jerkov nismo dobili odgovor, no nedvosmisleni demant dvoje od troje spomenutih je više nego dovoljan za zaključak da se radi o knjiškom primjeru lažne vijesti.

Kao i u brojnim ranijim slučajevima, ovaj je portal objavio članak koji čak ni formom ne podsjeća na legitiman medijski izvještaj, te se sastoji od niza ničim potvrđenih tvrdnji i ličnih napada na osobe kritične prema vladajućim strankama u Republici Srpskoj. Bez obzira na sve to, javni servis Republike Srpske, RTRS, ga je i ovog puta prenio i predstavio kao legitimnu vijest.

S obzirom na to da je riječ o izmišljenim tvrdnjama, koje su pritom i demantovane, članak ocjenjujemo kao lažnu vijest, dok mediji koji su članak prenijeli, dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Tijana Cvjetićanin Objavljeno: 01. 03. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vakcine ne izazivaju “poremećaje”. Virusi izazivaju ozbiljne bolesti.

Facebookom se već neko vrijeme dijeli video snimak javnog govora Marije Sto...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Upozorenje o opasnosti za Hajdučka vrata pretvoreno u lažnu vijest i klikbejt

Hipotetska “vijest iz budućnosti” o rušenju spomenika prirode Hajdučka vrat...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Demantirano
Dezinformacija
Šta je stvarno rekao Aljoša Čampara o anonimnoj prijavi protiv Osmana Mehmedagića Osmice?

Članak na portalu N1 manipulativno je predstavio izjavu Aljoše Čampare o to...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me