Raskrinkavanje.ba

Intervju s Gretom Thunberg o “ekološkom ratovanju” je “deepfake”

Humoristični “deepfake”, napravljen tako da izgleda kao da ekološka aktivistkinja Greta Thunberg promoviše upotrebu “veganskih bombi” i “biorazgradivih projektila” u programu BBC-a, dijeli se bez navoda da video nije autentičan.

Foto: European Parliament

Na Facebooku se od 24. oktobra 2023. godine dijeli kratki videosnimak u kojem ekološka aktivistkinja Greta Thunberg navodno govori o “veganskih bombama” i “biorazgradivim projektilima”, i promoviše svoju knjigu “Veganski ratovi” u programu BBC-a. Videosnimak nije preveden na naš jezik, ali se dijelio uz statuse u kojima se prepričava i komentariše ono što je Thunberg navodno rekla. 

Foto: Screenshot objave

Foto: Screenshot Facebook objave

Greta u videu navodno govori o “ekološki osviještenom” ratovanju. 

Rat je uvijek loš, pogotovo za planetu. Ako želimo da nastavimo ratovati kao ekološki svjesni ljudi, moramo preći na održive tenkove i oružje... Postoje mnogi novi koncepti za borbene avione sa pogonom na baterije, koji mogu da nose mnogo više projektila, biorazgradivih projektila, naravno. Nešto što doslovno svako može uraditi je, naprimjer, blokirati ceste ka baštama i farmama kako biljke ne bi bile pregažene ovim teškim tenkovima. Ručne bombe, vrlo važno, ako koristite ručne bombe, molim vas, koristite veganske bombe. Nijedna životinja ne bi trebala dati svoj život za sav ovaj haos i razaranje. One imaju posebnu naljepnicu pa ne možete da ih ne vidite na pijaci, bombi ili gdje god ih kupujete. O svemu ovome i ostalom pisala sam u svojoj novoj knjizi ‘Veganski ratovi’”.

Snimak su dijelili uglavnom korisnici/e Facebooka na svojim profilima (1, 2, 3, 4), ali i korisnici/e platforme X 1 ,2.

Šta su činjenice?

Osim logotipa BBC-a, na snimku je vidljiv i handle “@snicklink”. Pretraga handlea pokazala je da je riječ o Instagram nalogu Snicklink, na kojem je 23. oktobra 2023. godine objavljen snimak navodnog gostovanja Grete Thunberg na BBC-u. U opisu ovog Instagram naloga navedeno je da je riječ o “komičaru zavjere” (njem. Verschwörungs-Comedian).

Pretraga riječi “Greta Thunberg vegan grenades” pokazuje da je nekoliko fact-checking organizacija u svijetu provjeravalo navode da je njen intervju na BBC-u autentičan. Reuters u analizi objavljenoj 30. oktobra 2023. godine navodi da su iz BBC-a potvrdili da je snimak “deepfake”, odnosno da je kreiran uz pomoć vještačke inteligencije. 

Glasnogovornik BBC-a rekao je: “Možemo potvrditi da je video lažan. Pozivamo sve da provjere linkove i URL-ove kako bi bili sigurni da dobivaju vijesti iz pouzdanog izvora.”

Snimak koji je iskorišten za ovaj “deepfake” je intervju koji je Thunberg dala za BBC u novembru 2022. godine. Kako Reuters navodi, prilikom tog gostovanja govorila je o klimatskoj anksioznosti, prelasku na veganstvo i njenoj knjizi “The Climate Book”.

Netačne navode da je video autentičan provjeravali su i PolitiFact i Fact Check. O snimku je pisala i naša partnerska organizacija Raskrinkavanje iz Crne Gore.

“Deepfake” je mašinski generisana slika ili klip u kojem se akterima mijenjaju lice, tijelo ili glas, čineći tako da oni rade ili govore stvari koje nikada nisu uradili ili rekli, objašnjeno je na stranici Instituta Poynter. O “deepfake” slikama i snimcima koje je Raskrinkavanje analiziralo tokom 2023. godine možete čitati više na linku ovdje.

Shodno navedenim činjenicama, najraniju objavu u kojoj je “deepfake” s Gretom Thunberg  predstavljen kao pravi intervju u kojem govori o “veganskim bombama” ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave identičnog snimka ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

 

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 24.10.2023

Facebook profili i stranice: Zarad očuvanja Planete , molim vas da koristite veganske ručne bombe

Ludnica Zarad očuvanja Planete , molim vas da koristite veganske ručne bombe ,biorazgradive granate i rakete , specijalno obeležene u prodavnicama ....

  • Lažna vijest