Ipak nećete umrijeti ako čupate dlake iz nosa

Senzacionalni naslov koji najavljuje smrt ukoliko počupate dlake iz nosa nije tačan.

U posljednjih nekoliko dana po domaćim i regionalnim web portalima se pojavila vijest o “trouglu smrti” u čijem centru se nalazi - nos. Portal “Ekskluziva” je prenio ovaj članak sa srbijanskog portala “Republika”, zajedno sa dramatičnim naslovom:   

AKO POČUPATE DLAKE IZ NOSA UMRIJEĆETE!

Nakon ovog suludog naslova uslijedio je tekst koji “objašnjava” da se te dlake nalaze u “trouglu smrti”, pa to područje moramo “tretirati s oprezom”.

Na licu se nalazi ono što stručnjaci nazivaju "trougao smrti", to je trougao između nosa i usta, mjesto koje treba da se tretira sa oprezom, a ukoliko to ne radite posljedice mogu da budu smrtonosne.
(...)
Vene koje odvode krv iz nosa pomijeraju se unazad i povezuju se sa venama u mozgu, što može biti katastrofalno. Uklanjanjem ovih dlačica povećava se šansa za razvojem meningitisa ili drugim riječima smrtonosne moždane infekcije.

Izraz “trougao smrti” je skovao dr. Mehmet Oz, poznato lice američke TV emisije “The Dr. Oz Show”, kako bi opisao ono što u stručnoj literaturi opisuju kao “opasna područja na licu” ili “opasni trougao na licu”.

Zašto se to područje naziva opasnim? Zbog spleta krvnih sudova u pozadini gornje usne, donjeg dijela nosa i okolnog područja, infekcija rane opasnom bakterijom sa tog dijela lica može se brzo proširiti prema na kavernoznom sinusu i prema mozgu, te može imati smrtne posljedice ukoliko se ne liječi na vrijeme.

O smrtnim slučajeva nema mnogo informacija i većina ih je zabilježena krajem 19. i početkom 20. vijeka u medicinskom članku iz 1937. godine “Infekcije opasnih područja na licu”. Neki od opisanih smrtnih slučajeva iz tog perioda uzrokovani su čačkanjem bubuljice, a liječeni oblogama, sedativima i pijavicama. Iako je smrtnost moguća i danas u nekim dijelovima svijeta, sa raširenom upotrebom antibiotika i boljim higijenskim navikama, takve infekcije se rijetko dešavaju.

Dr. Ozu nije strano zastrašivanje publike, pa je ovaj kardiolog, zbog iznošenja stavova koji često nemaju utemeljenja u nauci, postao je predmet kritika naučne zajednice. Zbog afirmativnih stavova o tabletama za mršanje, nazivajući ih “magičnim” pilulama u svojoj emisiji, pozvan je da svjedoči pred američkim kongresom o opasnosti pilula za mršavljenje. Na pitanje da li vjeruje da postoji “magična pilula” za mršanje, odgovorio je ne.

Dakle, nećete umrijeti ako počupate dlake iz nosa. Ipak, to ne treba raditi jer one imaju svoju svrhu i njihovim uklanjanjem se povećava rizik od infekcije gornjih disajnih puteva, što se u članku i navodi.

Ova oblast je osjetljiva na infekcije, posebno kada se čupaju dlake iz nosa.
Unutar nosa, postoji širok spektar dlaka. One se nazivaju treplje ili čvornaste dlake.
Sve te dlačice nalaze se tu kako bi štitile nos od klica.

Upozorenje da se ne čupaju dlake iz nosa je korisno. Reći u naslovu članka da ćete umrijeti ukoliko počupate te dlačice je klikbejt i dezinformacija.  

Napomena

07.06.2021: Portal Ekskluziva je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa je u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena i ocjena ispravljeno. 

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 21. 07. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me