Raskrinkavanje.ba

Iskrivljena izjava i izmišljena replika

Šta i gdje je francuski predsjednik Emmanuel Macron stvarno rekao o Africi i šta su portali "pokupili" sa društvenih mreža?

Od decembra 2019. godine, društvenim mrežama na našem govornom području kruži objava o navodnoj izjavi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, u kojoj se tvrdi sljedeće:

Prilikom posjete Africi francuski predsjednik Makron, na univerzitetu u Konakriju u svom obraćanju je rekao:

"U zajednicama koje neplanirano rađaju 7-8mero djece koliko god milijardi investirate nema progresa. To je civilizacijsko pitanje, Afrika je bogata ali zaostala..."

Kako se navodi u tekstu, jedini koji se odvažio da odgovori Macronu je neimenovani “profesor sa Ahmedu-ding univerziteta”. S obzirom na to da je navedeno da je profesor Macronu navodno odgovorio “kada je završio ‘veliki’ predsjednik”, tekst implicira da se odgovor desio u isto vrijeme i na istom mjestu kada i Macronov govor.

Kada je zavrsio "veliki" predsjednik jedini se odvaži da mu odgovori profesor sa Ahmedu-ding univerziteta:

" Afrikancima ne treba civilizacija razvrata. U Vasoj exelencijo predsjednice civilizaciji je normalno da muskarac spava sa muskarcem, žena sa ženom, da mlade djevojčice idu od kreveta do kreveta, gazeći djevičanstvo i svoju čast i takve kasnije (ako) rađaju potomstvo u kojem je sve neljudsko dozvoljeno i pohvalno, normalno je da supružnici, pa i predsjednici imaju više ljubavnica i ljubavnika, žena čak vodi ljubav i sa svojim psom. Normalno je da žena nastavnica zavede učenika i odvede ga u krevet, a po godinama može majka da mu bude, normalno je da brutalno zlostavljaju roditelje i da ih otjeraju u staračke domove a onda i zaborave.

Afrikancima ne treba civilizacija koju donose takvi kao vi, Afrika je najbogatiji kontinent, njen gorući problem je Vaša zemlja i slične koje su poslije monstruozne višestoljetne pljačke ostavile vazalske institucije; banke i kompanije koje brutalno pljačkaju i odlivaju bogastva u Pariz i druge gradove.

Sav očaj Afrike dolazi iz Francuske i sličnih zemalja koje vješto nalaze izdajnike među nama da vama služe. Afrika se mora osloboditi Vas, kao sto se oslobodila Azija svojih kolonijalnih ugnjetavača. Francuska nije naše rješenje, Francuska je nas najveći problem!"

Ova objava je u formi statusa objavljena 8.12.2019. na Facebook stranici Info Bugojno

Istog dana je objavljena i na Facebook stranicama Predaje BiH Daija i N-UM, a dan poslije i na stranici Jelašani. Isti tekst se našao i 1.12.2020. na stranici SFR Jugoslavia, ali i 8.12.2020. na stranici Bošnjačka TV Novi pazar

Osim na Facebooku, u formi članka je objavljen na portalu Glas Bosanski 9.12.2020. 

 

Šta je tačno i gdje Macron izjavio?

Članak o navodnoj izjavi predsjednika Macrona i odgovoru “profesora sa Ahmedu-ding univerziteta” prvi put je objavljen 25.9.2017. na francuskom jeziku na portalu Algeriepatriotique. Na engleskom jeziku je članak prvi put objavljen na portalu How Africa 2.10.2017, a ova verzija se dijelila i na Facebooku u formi statusa. 

U originalnom tekstu se navodi i ime navodnog profesora, koje glasi Amadou Duono, te se navodi da je u pitanju profesor sociologije na Univerzitetu Ahmadou-Dieng u gradu Conakry, u zapadnoafričkoj državi Gvineja. 

No u članku se ne navodi ni mjesto ni vrijeme navodne Macronove izjave. Također, u originalnim objavama se ne navodi ni kada ni kojim putem je uslijedio navodni odgovor. Jedino što u originalnom članku stoji je to da je Macron nešto “izjavio” te da mu je profesor “odgovorio” - bez pominjanja ikakvih specifikacija ili izvora.

Tvrdnja da je profesor Macronu navodno odgovorio “kada je završio ‘veliki’ predsjednik”, čime se implicira da se i jedno i drugo desilo na istom mjestu - pojavila se tek u verzijama ove priče na našem govornom području.

U verziji na našem govornom području se navodi i da je Macron citiranu izjavu dao na univerzitetu u Conakryju u Gvineji, što je tvrdnja koja nije postojala u originalnim člancima. U originalnim člancima je samo navedeno da je profesor, koji je navodno uputio odgovor Macronu, profesor sa Univerziteta Ahmadou-Dieng u Conakryju. Zbog činjenice da su autori verzije priče na našem govornom području pogrešno naveli da je odgovor uslijedio na istom mjestu odmah nakon izjave, posljedično je dodana i tvrdnja da se Macronov govor desio na univerzitetu na kojem je zaposlen profesor. 

Međutim, Google pretraga pojmova “univerzitet u Konakriju” i “Macron” na engleskom jeziku ne daje nijedan rezultat koji bi potvrdio da je Macron ikada posjetio univerzitet u ovom gvinejskom gradu.

Macronova izjava o afričkim porodicama sa “sedmero do osmero djece”, zbog kojih “nema progresa” bez obzira na milijarde u investicijama, sa druge strane jeste autentična i dio je njegovog odgovora novinaru na G20 samitu u Hamburgu, koji je održan od 7. do 8. jula 2017. Na pitanje novinara iz Obale Slonovače o tome zašto nema “Maršalovog Plana” pomoći za Afriku, kako navodi Vox i kako se može vidjeti na snimku, Macron je rekao sljedeće:

Izazov Afrike potpuno je drugačiji, mnogo je dublji, civilizacijski je, danas. Koji su problemi u Africi? Neuspjele države, složene demokratske tranzicije, demografska tranzicija, što je jedan od glavnih izazova s kojima se Afrika suočava, potom, to su putevi višestruke trgovine, koji također trebaju odgovore u pogledu sigurnosti i regionalne koordinacije, trgovine drogom, trgovine oružjem, trgovine ljudima, trgovine u kulturnim dobrima i nasilnom fundamentalizmu, islamistički terorizam, sve to danas pomiješano stvara poteškoće u Africi. U isto vrijeme imamo zemlje koje su izuzetno uspješne, s izvanrednom stopom rasta, zbog kojih ljudi kažu da je Afrika zemlja prilika. Dakle, ako želimo koherentan odgovor za Afriku i afričke probleme, trebali bismo razviti niz politika koje su prilično sofisticiranije od jednostavnog Marshallovog plana i nagomilanih milijardi.

Macronov odgovor je dosta duži od citirane dvije kratke rečenice i traje traje oko tri minute, a u jednom trenutku, pri kraju, Macron kaže:

"Marshallov plan koji želite za Afriku, to je također plan koji će provoditi afričke vlade i regionalne organizacije. To je pristup rigoroznijeg upravljanja, borbe protiv korupcije, borbe za dobro upravljanje, uspješne demografske tranzicije. 

Kada neke države danas još imaju sedmero do osmero djece po ženi; možete odlučiti potrošiti milijarde eura, nećete ništa stabilizirati. Dakle, plan transformacije, na neki način, koji bismo trebali provoditi zajedno, uzimajući u obzir afričke specifičnosti i, zajedno s afričkim šefovima država, plan je koji bi trebao uzeti u obzir naše vlastite obaveze u svim područjima koja sam već spomenuo, trebao bi ujediniti javni i privatni sektor i trebao bi se događati na mnogo regionalniji način, a potom nacionalni sve dok to traje; sistem je taj koji je tamo zakočen, to je ono što bismo trebali raditi svugdje gdje smo uključeni."

Na društvenim mrežama se nakon toga pojavio snimak “izrezanog” odgovora koji je Macron dao novinaru, a koji možete pogledati ovdje. Snimak je izrezan tako da su spojene dvije izjave koje su kontroverzne bez konteksta.

Izazov Afrike, potpuno je drugačiji, mnogo je dublji, civilizacijski je, danas. Koji su problemi u Africi? Neuspjele države, složene demokratske tranzicije, demografska tranzicija, što je jedan od glavnih izazova s kojima se Afrika suočava

(...)

Kada neke države danas još imaju sedmero do osmero djece po ženi; možete odlučiti potrošiti milijarde eura, nećete ništa stabilizirati.

Ovako montirana izjava izazvala je burne reakcije i osude na društvenim mrežama, navodi se u članku portala Politico od 11.7.2017.

Ali brojni komentatori na društvenim mrežama su propustili širi kontekst Macronovih komentara: viralni video ne prikazuje cijeli Macronov odgovor. U svojoj trominutnoj diskusiji na temu, Macron je iznio razlike između postratnog programa obnove, kao što je bio Maršalov plan, i savremenih pristupa razvoju koji su regionalno specifični i na nivou država. Macron je pozvao na stvaranje partnerstava i istakao je izazove kao što su krijumčarenje, korupcija, slabe države i demografska tranzicija.

Iako je, dakle, netačno da je Macron ikada govorio na Univerzitetu u Conakryju, kako se tvrdi u objavama na našem govornom području, dijelovi izjave koji su predstavljeni manipulativno i bez konteksta su autentični. Međutim, ne postoji nikakav trag niti izvor koji bi ukazao na to da je bilo ko, pa i profesor Amadou Duono, Macronu nakon navedene izjave odgovorio. S obzirom na to da je bio u pitanju međunarodni događaj na kojem su bile prisutne mnogobrojne kamere, koje su snimile i pitanje novinara iz Obale Slonovače i Macronov odgovor, da je bilo ko zaista odgovorio Macronu, taj događaj bi morao biti snimljen, a snimak javno dostupan. 

 

Postoji li profesor Amadou Duono i njegov odgovor?

Univerzitet Amadou Dieng u Conakryju, Gvineji, zaista postoji, a u pitanju je privatni univerzitet koji postoji od 2007. godine. 

Međutim, Google scholar pretraga ne daje nikakve rezultate za ime Amadou Duono, te pretraga termina “Amadou Duono sociolog” na engleskom jeziku samo daje rezultate vezane za ovu vijest. Na društvenim mrežama postoji nekoliko profila sa ovim imenom, međutim, nijedan od njih ne izgleda kao da pripada univerzitetskom profesoru iz Conakryja. 

Ukoliko ovaj gvinejski sociolog zaista postoji, teško je povjerovati da se na internetu ne može pronaći nikakva druga informacija o njemu, osim objava na društvenim mrežama i članaka nekredibilnih izvora koji govore o njegovom navodnom odgovoru Macronu, za koji ne postoji nijedan dokaz.

Na kraju, vrijedi spomenuti da se u navodnom odgovoru “profesora” spominje nekoliko stvari koje su faktično netačne. Naprimjer, “profesor” tvrdi kako je u zapadnoj civilizaciji normalno da “žena čak vodi ljubav i sa svojim psom”. Bestijalnost je u Francuskoj oficijelno zakonom zabranjena od 9.3.2004. te, ukoliko se počini, može rezultirati kaznom do dvije godine zatvora i 30.000 eura. Također, tvrdnja kako je u Francuskoj ili bilo drugdje na Zapadu normalno da ljudi “brutalno zlostavljaju roditelje”, nije tačna jer takve stvari, isto kao i bestijalnost, ne samo da nisu norma u Francuskoj nego nisu norma nigdje drugo i, ukoliko se dese, postoje odgovarajući zakonski mehanizmi za njihovo sankcionisanje. 

Raskrinkavanje je ranije pisalo o fiktivnom pismu Macronu koje se dijelilo na društvenim mrežama, a više o tome pročitajte u analizi na linku ispod.

Dakle, dijelovi Macronove izjave su autentični, ali su izvučeni iz konteksta te selektivno i manipulativno predstavljeni, iako on nikada nije izgovorio izjavu u obliku koja mu se pripisuje u objavama koje analiziramo. Shodno tome, sve objave dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama. Također, objave dobijaju i ocjenu dezinformacija zbog dijela izjave koji Macron nikada nije izgovorio, ali mu je pridodat, te činjenice da Macron ovaj govor nije održao na univerzitetu u Conakryju, već na G20 samitu u Hamburgu.

Što se tiče navodnog “profesora koji mu je odgovorio”, jedino što je sigurno tačno jeste činjenica da se nikakav odgovor na Macronovu izjavu nije desio u Hamburgu nakon što je izjava izgovorena, a kako se tvrdi u objavama na našem govornom području. Shodno tome, tvrdnja da “kada je završio ‘veliki’ predsjednik, jedini koji se odvažio da mu odgovori je profesor sa Ahmedu-ding univerziteta” - prvi put objavljena na stranici Info Bugojno, dobija ocjenu lažna vijest. Istu ocjenu dobija i portal Glas Javnosti koji je tvrdnju prvi put objavio u medijskom prostoru u formi članka, dok sva prenošenja tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti

Napomena: 

13.12.2021: Netačne tvrdnje o izjavi predsjednika Francuske Emmanuela Macrona i navodnom odgovoru “profesora Amadou Duona” ponovo su viralne na društvenim mrežama. Tokom tri poslednja mjeseca 2021. godine Raskrinkavanje je pronašlo više od trideset objava ovih tvrdnji na različitim Facebook profilima, stranicama i grupama. Shodno činjenicama navedenim u analizi, sve ove objave dobijaju ocjene manipulisanje činjenicama, dezinformacija i prenošenje lažnih vijesti.

12.4.2022: Na društvenim mrežama su početkom 2022. godine ponovno aktuelizovane manipulativne tvrdnje o izjavi predsjednika Francuske Emmanuela Macrona o Africi i Francuskoj i navodnom odgovoru “profesora Amadou Duona”. Raskrinkavanje je u prva četiri mjeseca 2022. pronašlo više od 25 objava u kojima se ove tvrdnje navode (1, 2, 3, 4). Sve nove objave istih tvrdnji dobijaju ocjene manipulisanje činjenicama, dezinformacija i prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 07.12.2020

Facebook profili i stranice: U zajednicama koje neplanirano rađaju 7-8mero djece koliko god milijardi investirate nema progresa.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 09.12.2020

Glas Bosanski: Najveći problem Afrike su Francuska i slične zemlje

Prilikom posjete Africi francuski predsjednik Makron, na univerzitetu u Konakriju u svom obraćanju je rekao:

 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 19.03.2022

Facebook profili i stranice: SANDžAČKI LAV: Govor Emmanuela Macrona

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 17.03.2022

Facebook profili i stranice: Televizija Zemun - Citadela: Govor Emmanuela Macrona

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 15.03.2022

Facebook profili i stranice: Politika je Qrva: Govor Emmanuela Macrona

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 19.03.2022

Facebook profili i stranice: Radio Lipovac Brčko: Govor Emmanuela Macrona

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija