Raskrinkavanje.ba

Island nije “zabranio” vakcine protiv Covid-19

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Island ukinuo ili zabranio vakcine protiv Covid-19.

Foto: Freepikviktor_hladchenko

Na stranici Svijet oko nas 1. decembra 2023. godine objavljen je članak u kome se tvrdi da je Vlada Islanda zabranila mRNA vakcine protiv Covid-19.

Island zabranjuje mRNA vakcine dok broj iznenadnih smrti raste

Vlada Islanda je preduzela odlučnu akciju i zabranila mRNA vakcine protiv Covid-a u ovij ostrvskoj državi, jer se širom sveta i dalje povećava broj smrtnih slučajeva, moždanih udara, krvnih ugrušaka, iznenadnih srčanih zastoja i drugi „neobjašnjivi“ zdravstveni problemi.

 Članak se poziva na objavu Sashe Latypove, navodno istraživačke novinarke. Ona je, kako stoji u članku, u oktobru u Reykjaviku govorila na konferenciji čija je tema bio “negativan uticaj mRNA injekcija protiv Covida na javno zdravlje”.

Navodi se da je “obavještenje o zabrani” na Islandu objavljeno u “dnevnom listu Morgunbladid”. Jedna rečenica iz članka tog dnevnog lista predstavljena je kao “dokaz” za tvrdnju o zabrani vakcina protiv Covid-19. 

Sledeće nedelje građani će moći da se vakcinišu protiv gripa u Domu zdravlja, ali ne i protiv virusa Covid-a.

Svijet oko nas navodi da ova “vijest” dolazi “nakon što je Island, kao i mnoge druge nacije, pretrpio velike stope viška smrtnosti uzrokovanih neočekivanim iznenadnim smrtima” koje se u članku dovode u vezu sa vakcinama. Na kraju se zaključuje da je Island prva zemlja koja je “priznala problem iznenadne smrti i preduzela mere”.

Skoro isti članak dan kasnije objavio je portal Epoha. Ove tvrdnje pronašli smo i u članku portala Nulta tačka objavljenom 3. decembra.

Island ukinuo ponudu vakcina protiv COVID-a nakon porasta u broju IZNENADNIH SMRTI

Vlada Islanda najavila je trenutno povlačenje svih vakcina protiv Covid-a 19, pošto se javni zdravstveni sistem ove ostrvske države bori sa ogromnim porastom iznenadnih smrti i povreda povezanih sa vakcinacijom.

Vlada je ovu vest objavila u saopštenju islandskim dnevnim novinama Morgunbladid prošle nedelje.

Prema vladinom saopštenju, virus Covid-19 je sada „kao i svaki drugi grip“ i nakon niza iznenadnih smrti i povreda, građani više neće moći da primaju vakcinu protiv Covida.

Jesu li mRNA vakcine protiv Covid-19 zabranjene na Islandu?

Tvrdnje o zabrani mRNA vakcina na Islandu dijelile su se i na drugim jezicima, ponekad u člancima identičnim onim na našem govornom području (1, 2, 3). Njima su se već bavile strane platforme za provjeru činjenica Reuters, Lead Stories, USA Today, PolitiFact i AFP Fact Check.

Reuters u analizi navodi da “obavještenje” o zabrani nije moguće pronaći na web stranici Uprave za zdravstvo Islanda te da “nema pouzdanih nezavisnih medijskih izvještaja koji podupiru ovu tvrdnju”. Ova agencija kontaktirala je Guðrún Aspelund, glavnu epidemiologinju Islandske uprave za zdravstvo, koja je rekla da Island nije zabranio vakcine protiv infekcije Covid-19 i da "nema skoka iznenadnih smrti”. U Reutersovoj analizi navodi se:

Island trenutno koristi novu ažuriranu vakcinu Comirnaty XBB.1.5/Pfizer, rekla je Aspelund, dodajući da se vakcinacija protiv Covid-19 za jesen/zimu 2023. “preporučuje osobama s medicinskim indikacijama, uključujući sve osobe od 60 i više godina, osobe od pet i više godina koje imaju postojeće bolesti ili preporuku doktora, kao i zdravstvene radnike.”

Aspelund je ovo potvrdila i za USA Today. Ona je rekla da trenutno nema planova za vakcinaciju cjelokupne populacije. Navela je i da je Island smanjio kupovinu vakcina, da nema nestašice i da, ukoliko “drugim grupama bude trebala vakcinacija, to je izvodivo.” Kjartan Hreinn Njalsson, pomoćnik direktora za zdravstvo, za AFP Fact Check takođe je rekao da, ako zdrave odrasle osobe budu trebale vakcinaciju, ona bi trebala biti izvodljiva.

Na stranici Uprave za zdravstvo Islanda 2. oktobra objavljeno je saopštenje u kome se navodi da će vakcinacija protiv Covid-19 biti dostupna od toga datuma. Navodi se da vakcinaciju protiv Covid-19 sprovode domovi zdravlja, starački domovi, bolnice i neke apoteke na području glavnog grada. 

Shodno navedenom, tvrdnju da je Island ukinuo ili zabranio vakcine protiv Covid-19, objavljenu na stranici Svijet oko nas, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostala pojavljivanja dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 01.12.2023

Svijet oko nas: Island zabranjuje mRNA vakcine dok broj iznenadnih smrti raste

Vlada Islanda je preduzela odlučnu akciju i zabranila mRNA vakcine protiv Covid-a u ovij ostrvskoj državi, jer se širom sveta i dalje povećava broj s...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 02.12.2023

Epoha: Island zabranjuje mRNA Covid injekcije dok broj iznenadnih smrti vrtoglavo raste

Vlada Islanda poduzela je odlučnu akciju i zabranila cijepljenje protiv Covida na otoku dok broj smrtnih slučajeva, moždanih udara, krvnih ugrušaka, i...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.12.2023

Nulta tačka: Island ukinuo ponudu vakcina protiv COVID-a nakon porasta u broju IZNENADNIH SMRTI

  • Prenošenje lažnih vijesti