Ispovijest Suzane Mančić o gubitku sina kao mamac za klikove

Nekoliko portala objavilo je dijelove intervjua koji je Suzana Mančić, srbijanska voditeljica, dala početkom godine. U tom intervjuu govorila je o prijašnjem iskustvu gubitka sina, što su neki portali u naslovima manipulativno predstavili kao skorašnji događaj.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na portalu Ekskluziv 14.8.2023. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

Ogromna tragedija u domu voditeljke: Preminuo sin Suzane Mančić, bol je neizmerna FOTO

Naslovi sa sličnim formulacijama korišteni su u člancima još 14 portala: Najbolja narodna muzika, MZ Lukavica, USK vijesti, Dobar dan, Kreacije, Današnje, Pozitiv media, Magazin dan, Savjeti za deset, Balkan life today, Vaš glas, Nova danas, Nezavisni portal i Dizajn i dom

Do vremena objave ove analize portali USK vijesti, Dobar dan, Kreacije, Današnje, Pozitiv media, Magazin dan, Savjeti za deset, Balkan life today, Vaš glas, Nova danas, Nezavisni portal i Dizajn i dom uklonili su prvobitno objavljene članke.

U člancima se navodi da je Mančić u izjavi za medije pričala o teškim periodima u životu i da je, između ostalog, navela i da joj je sin preminuo.

Ovi članci zapravo su dijelovi intervjua koji je Mančić dala za portal Blic.

Naime, na portalu Blic 20.01.2023. godine objavljen je članak u kojem je Suzana Mančić, srbijanska voditeljica, govorila o svom životu. Članak je objavljen pod naslovom “"Izgubila sam sina posle dva sata": Suzana Mančić emotivno progovorila o teškim životnim momentima, a onda rekla da ju je SRAMOTA koju je doživela razarala (VIDEO)”. Iz naslova je jasno da je riječ o događaju iz prošlosti. 

U videosnimku intervjua koji je objavljen u članku, Mančić je govorila o tome da je u šestom mjesecu trudnoće rodila sina koji je ubrzo preminuo. Ona nije precizirala u kom periodu njenog života se to desilo. Ipak, mediji već godinama izvještavaju o njenom gubitku sina.

Njena ispovijest o gubitku sina reaktuelizovana je u medijima u avgustu 2023. godine kako pokazuje i Google pretraga

Portal Ekskluziv, kao i ostalih 14 pomenutih portala, u naslovima svojih članaka nisu precizirali da je riječ o prisjećanju Suzane Mančić na težak životni period. U samim člancima ipak je jasno navedeno da je riječ o događaju iz prošlosti.

Dakle, naslovi analiziranih članaka navode čitatelje/ke na zaključak da će u člancima čitati o skorašnjem događaju. U samim člancima jasno je da se taj događaj desio nekad u prošlosti. Dodatno, svi analizirani naslovi članaka obećavaju i “fotografije”, ali u samim člancima su objavljene samo portretske fotografije Mančić.

Shodno navedenim činjenicama, naslove u kojima se tvrdi da je preminuo sin Suzane Mančić, bez napomene da se ne radi o aktuelnom događaju, ocjenjujemo kao klibejt.
 

Napomena

28.8.2023. godine redakcija portala MZ Lukavica dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji je sada dopunjen u skladu sa tačnim navodima, te je ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 23. 08. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama
Rašireni mit: “Simpsoni” nisu predvidjeli prošle događaje

Kompilacija “predviđanja budućnosti” u animiranoj seriji “Simpsoni”, objavl...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave političara i teorije zavjere o požarima na Havajima

Proteklu sedmicu na Raskrinkavanju obilježile su dezinformacije o boji taks...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me