Istinita izjava sa lažnim potpisom

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Lažne vijesti dolaze u raznim oblicima: nekada je izmišljeno sve, događaj, akteri i izjave, a nekada se pak na istinu „nakalemi“ poluistina ili laž koja u potpunosti mijenja smisao medijskog teksta. U slučaju kojim se bavi ova analiza riječ je o knjiškom primjeru ovog drugog.

Ocijenjeni članci
Sarajevo Grad Lažna vijest; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Sarajevo Grad Lažna vijest; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Globalno Lažna vijest; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Globalno Lažna vijest; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt;

Kao malo šta, ovaj članak pokazuje u kojoj mjeri je tržište online medija ne samo u BiH nego i u regionu neregulisano. Ne postoji sud koji ovo ne bi okarakterisao kao klevetu. Kao što ne postoji način da se odgovorni za ovakvo izvrtanje stvarnosti identifikuju ili osude. Na više različitih portala, u različitim vremenskim intervalima, članak je objavljen pod naslovom:

„IZETBEGOVIĆ PRODAO DRŽAVU: RJEŠENJE ZA BIH SU TRI ENTITETA I DVA DISTRIKTA – MORAMO SE PODIJELITI!“

Riječ je o lažnoj vijesti. Izjavu, naime, nije dao Bakir Izetbegović, nego Božo Ljubić i to početkom 2015. godine kao predsjednik „Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS)“. Ukratko, riječ je o članku koji je kopiran, ali je umjesto Bože Ljubića dodato ime Bakira Izetbegovića, predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA). Izvorni naslov iz „Slobodne Dalmacije“ koja je članak objavila 26. februara 2015. godine, glasio je: „Ljubić: Rješenje za BiH mogla bi biti tri entiteta i dva distrikta“.

Dio tvrdnje iz naslova je identičan, s tim da su lažni mediji u novoj verziji članka bukvalno izmislili i dodali još dvije tvrdnje u naslov „IZETBEGOVIĆ PRODAO DŽAVU“ i „MORAMO SE PODIJELITI!“ , koje nisu potkrijepljene činjenicama i nemaju nikakav osnov u tekstu.

Početak članka koji je predmet naše analize glasi ovako:

„Bosna i Hercegovina morala bi biti organizacijski i teritorijalno preustrojena kao simetrična federacija u odnosu na njena tri konstitutivna naroda, a rješenje za to bila bi uspostava pet teritorijalnih jednica, ocijenio je Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke Demokratske Akcije (SDA).“

A ovo je početak članka objavljenog na portalu „Slobodna Dalmacija“:

„Bosna i Hercegovina morala bi biti organizacijski i teritorijalno preustrojena kao simetrična federacija u odnosu na njena tri konstitutivna naroda, a rješenje za to bila bi uspostava pet teritorijalnih jednica, ocijenio je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS).“

Riječ je o identičnom članku, sa „uredničkom intervencijom“ koja od njega čini lažnu vijest.

„Uoči sjednice SDA, koji bi u srijedu trebao definirati smjernice politike u BiH u idućem razdoblju, Izetbegović je, u intervjuu kojega je u četvrtak objavio sarajevski tjednik 'Dani', kazao da se očekuje usvajanje deklaracije čiji je sastavni dio i prijedlog preustroja BiH kao države.“

„Uoči sjednice sabora HNS-a, koji bi u nedjelju trebao definirati smjernice hrvatske politike u BiH u idućem razdoblju, Ljubić je, u intervjuu kojega je u četvrtak objavio sarajevski tjednik 'Dani', kazao da se očekuje usvajanje deklaracije čiji je sastavni dio i prijedlog preustroja BiH kao države.“

Ovakvo izvrtanje činjenica ne može biti objašnjeno samo utrkom za klikove, odnosno veći dio marketinškog kolača. Ustvari, možda i može, ali šteta koju proizvode lažni mediji ostavlja trajne posljedice u javnosti. Takav je slučaj i sa ovim člankom. U već duboko polarizovanom društvu izmišljanje ovakvih izjava samo dodatno produbljuje i učvršćuje podjele, izaziva sukobe i podriva povjerenje u medije.

Najstariji ovakav članak pronašli smo na portalu “Sarajevograd.click” gdje je on objavljen u avgustu 2016.

Najstarije dijeljenje na Facebooku zabilježili smo na stranici “Speed news” također iz avgusta 2016. na kojoj članak više ne postoji.

Portal “Sarajevo grad” ponovo je objavio isti članak nekoliko mjeseci kasnije - ali na drugom portalu. Naime postoji više kopija navedenog portala, a jedna od njih je i “Sarajevograd.info”, na kojem je članak objavljen i u oktobru 2016. godine. Zanimljiva činjenica je da je članak ovog portala pročitalo 100.000 osoba. U 2017. godini članak je objavila stranica “Balkanska čuda”, a ni tamo članak više ne postoji.

Isti članak je na portalu “Globalno” objavljen dva puta. S obzirom na to da su na ovom portalu sakrivene sve informacije o tome kada je članak objavljen - tu informaciju nismo uspjeli pronaći. Pomoću alata “Foto forensics” odgonetnuli smo kada je fotografija članka postavljena na pomenuti portal, a to je 21. mart  2018. godine.

Ista fotogrtafija sa istim datumom, iskorišten je i za drugi članak - koji je u potpunosti identičan prvom. Jedina razlika je broj “2” na kraju linka.

Zbog izmišljenih tvrdnji i činjenice da je izjava pripisana drugoj osobi, sve članke u ovoj analizi  ocjenjujemo kao klikbejt, manipulacija činjenicama i lažna vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 30. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Fotografija masovnih demonstracija u bivšem Sovjetskom Savezu predstavljena kao prizor sa nedavnog protesta u Beču

Fotografija sa protesta u Moskvi, snimljena prije 30 godina, netačno je pre...

Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Lažna vijest
“Medicinske sestre” sa protesta u Australiji šire netačne tvrdnje o vakcinisanima u toj zemlji

Videosnimci u kojima navodno bivše medicinske sestre iz Australije iznose m...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me