Raskrinkavanje.ba

"Istraživačko novinarstvo" portala "Deblokada": Govor mržnje i Facebook voajerizam

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Novinarka sarajevske televizije O Kanal našla se na meti portala "Deblokada" zbog činjenice da dolazi iz Istočnog Sarajeva. Ne našavaši nijedan drugi osnov za napad na ličnost, “Deblokada” je za njega iskoristila aktivnosti njenih prijatelja na društvenim mrežama.

Na portalu Deblokada je 29. decembra 2019. godine objavljen članak naslovljen:

„ZAPOSLENA U ŠEHERU! Pogledajte velikosrpsko društvo novinarke Milice Jovović iz Istočnog Sarajeva“

Baveći se dešavanjima u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz decembra 2019. godine i opozicionim političarem iz tog entiteta, Draškom Stanivukovićem, novinar Deblokade je naišao na televizijski intervju s njim iz novembra 2019. godine, i odlučio se pozabaviti novinarkom Milicom Jovović, koja je intervju radila za tadašnju TV1. Anonimni portal je u ovom članku pokušao diskreditovati novinarku O Kanala tako što je “prekopao” fotografije i statuse njenih Facebook prijatelja.  

Umjesto analize njenog rada, članak se fokusira na njeno porijeklo i mjesto življenja:

Otkuda Milica Jovović u ovom mediju? Iz Istočnog Sarajeva. Ne samo da Milica geografski pripada otetom dijelu predratnog Sarajeva, već je skoro cijelo njeno okruženje, društvo i simbolika velikosrpsko. Često i zločinačko-četničko. Donosimo dokaze o tom okruženju iz kojeg Milica dolazi u Sarajevo na radno mjesto na kojem bi moglo biti zaposleno neko dijete boraca Armije i MUP-a BiH.

U nedostatku bilo kakve “velikosrpske simbolike” na Facebook profilu same Milice Jovović, Deblokada je njen profil na društvenoj mreži iskorisitila kako bi potražila „dokaze o velikosrpskom okruženju“, koji su zapravo serija screenshotova postova njenih Facebook prijatelja. Isti su predstavljeni kao argumenti da novinarka ne zaslužuje radno mjesto u “šeheru”:

Iako su mučni i iritirajući, ovdje moramo donijeti slikovne prikaze društva Milice Jovović iz Istočnog Sarajeva. Napominjemo da je ambijent kojem ona pripada gotovo u potpunosti jednoličan i bez multietničnosti i šarolikosti. Tako Milici bliske osobe provociraju nanu Fatu Orlović sa velikosrpskom zastavom u njenom dvorištu. Neki daju podršku ratnim zločincima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, a drugi se fotografiraju pored spomenika Draži Mihailoviću. Čak jedan Milicin blizak prijatelj predlaže paljenje džamija.

Članak su prenijeli Glas naroda i BH vijesti istog dana i naveli Deblokadu kao izvor.  

Zajednička stvar svim postovima u Deblokadinom članku je da se tuđa mišljenja ili postupci predstavljaju kao nešto što bi trebalo biti pokazatelj karaktera ili sistema vrijednosti Milice Jovović, naprosto zbog činjenice da su te osobe i ona povezani na jednoj društvenoj mreži. 

Iako neki od postova u članku imaju negativan sadržaj, uključujući i podršku osobama osuđenim za ratne zločine, Deblokada - i pored očite riješenosti da Jovović prikaže kao osobu blisku nacionalističkoj ideologiji - nije uspjela naći direktnu vezu između sadržaja tih postova i Milice Jovović. Činjenica da su autori postova njeni Facebook prijatelji je stoga iskorištena kao argument protiv same Jovović , što predstavlja manipulaciju činjenicama kako bi se uništio ugled osobe koja se pokušava diskreditovati. 

Jovović je za  Raskrinkavanje rekla da je niko sa ovog portala nije kontaktirao, niti joj pružio priliku za bilo kakav komentar prije objavljivanja članka. 

Ovaj lični napad je također iskorišten da se diskredituje medij koji je zaposlio novinarku. Članak optužuje ključne ljude O Kanala da su “dali posao u Sarajevu” nekome čiji Facebook prijatelji podržavaju secesionizam:

Prijatelj Milice Jovović, koju su u Sarajevu zaposlili Vildana Selimbegović i Himzo Selimović, vidi Republiku srpsku kao samostalnu i izdvojenu. Tu je i amblem zločinačke Vojske Republike srpske. Strahinja Nešković živi u Višegradu. 

U maniru klasičnog napada na ličnost, članak diskredituje novinarku O Kanala na osnovu pretpostavljenog porijekla i sredine u kojoj živi, tako što selektivno bira Facebook postove njenih prijatelja koji “potvrđuju” prvobitnu tezu da Milica Jovović dolazi iz “velikosrpske” sredine bez “multietničnosti i šarolikosti”, te nije zaslužila posao u, valjda, šarolikom “šeheru”.

Izuzetak u toj seriji tuđih postova je posljednji post u članku, u kojem se Jovović „prijavila“ putem Facebooka u lokalnom kafiću, čija stranica kaže da se nalazi u „Srpskom Sarajevu“.

Kada je slobodna, Milica Jovović vrijeme provodi tamo gdje i živi, u Srpskom Sarajevu.

Baš kao i u slučaju tendencioznog odabira postova samo onih Facebook prijatelja Milice Jovović koji se uklapaju u narativ o “velikosrpskoj simbolici i okruženju”, neimenovani autor/ka sa portala Deblokada je odabrao/la i ovaj post kako bi novinarku O kanala pošto-poto povezao/la sa sintagmom “Srpsko Sarajevo”. 

Ovaj postupak nije ništa manje besmislen od prikazivanja tuđih postova kao “dokaza” o karakteru ili stavovima Milice Jovović. Naprotiv. 

Naime, izbor lokacije stranice na Facebooku je ograničen nazivima mjesta koje administrator/ka može odabrati u rubrici “lokacija”. Kada se u polje “ulična adresa” unese ulica i broj na kom se nalazi kafić “Contra Bar”, opcija “Istočno Sarajevo” uopšte nije ponuđena. Činjenica da se umjesto nje pojavljuje “Srpsko Sarajevo” svakako nije odgovornost Milice Jovović, već društvene mreže koja u svojim predefinisanim opcijama nudi naziv naseljenog mjesta koji je promijenjen prije skoro 15 godina. 

Portal Deblokada je, međutim, pokušao stvoriti upravo takav utisak načinom na koji je prikazao njen navodno sporni “check in”.  

Anonimni autori/ke su se sličnim postupkom poslužili i u ostalim “screenshotovima”, kao i u ilustraciji samog teksta, koja naporedo prikazuje Milicu Jovović, Dragoljuba Mihailovića i žensku osobu koja nosi kapu sa četničkom kokardom. 

Uz takav vizuelni “kolaž”, manipulativan naslov i objavu na Facebooku, portal Deblokada je postigao ono što je bila očita namjera teksta - da novinarku O Kanala prikaže kao osobu koja je povezana sa četničkom ideologijom. 

Ovakva oprema teksta je, štaviše, uspjela navesti mnoge na zaključak da se na obje slike nalazi Milica Jovović - tj. da je ona ta koja je “stavila kokardu” - što se vidi iz niza agresivnih i nerijetko vulgarnih komentara na Deblokadin članak.  

Budući da ni novinarka O Kanala nije odgovorna za postove svojih Facebook prijatelja, članak dobija ocjenu manipulacija činjenicama. Deblokadin članak, kao i objave u kojima je prenijet, dobijaju i ocjenu pristrasno izvještavanje jer je njegov jedini cilj bio diskreditacija ličnosti “dokazima” koji nemaju nikakve veze sa njenim profesionalnim angažmanom - pri čemu osobi koja je predstavljena u negativnom svjetlu nije pružena ni prilika da takve navode komentariše prije objave.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 29.12.2019

Deblokada: ZAPOSLENA U ŠEHERU! Pogledajte velikosrpsko društvo novinarke Milice Jovović iz Istočnog Sarajeva

Na dan burne sjednice Narodne skupštine Republike srpske objavili smo tekst o Drašku Stanivukoviću. Tada smo pitali zašto je on popularan u Federaciji...

  • Manipulisanje činjenicama
  • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 29.12.2019

Glas naroda BiH: Pogledajte velikosrpsko društvo novinarke Milice Jovović iz Istočnog Sarajeva

Na dan burne sjednice Narodne skupštine Republike srpske objavili smo tekst o Drašku Stanivukoviću. Tada smo pitali zašto je on popularan u Federaciji...

  • Manipulisanje činjenicama
  • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 29.12.2019

BH Vijesti: ZAPOSLENA U ŠEHERU! Pogledajte Velikosrpsko Društvo Novinarke Milice Jovović Iz Istočnog Sarajeva

Na dan burne sjednice Narodne skupštine Republike srpske objavili smo tekst o Drašku Stanivukoviću. Tada smo pitali zašto je on popularan u Federaciji...

  • Manipulisanje činjenicama
  • Pristrasno izvještavanje