Raskrinkavanje.ba

Iz legitimne vijesti u morbidni klikbejt

Jedna pogrešna riječ u naslovu od legitimne vijesti može – namjerno ili ne – napraviti morbidni klikbejt, kao što je slučaj sa ovim člankom.

Tema članka je nestanak djevojčice Nore Kuoirin (15) iz Velike Britanije, koja je pronađena mrtva u džungli u Maleziji deset dana nakon nestanka. Sporno u ovom konkretnom članku je što tvrdnja iz naslova daje opis pronađene djevojčice koji se razlikuje od onog u tekstu.

DJEVOJČICA PRONAĐENA GOLA SA GLAVOM U RUKAMA: RIJEČI NJENIH RODITELJA NE MOGU DA SE IZDRŽE

Tvrdnja da je djevojčica pronađena sa glavom u rukama može biti shvaćena na samo jedan način: da je djevojčici odsječena glava i stavljena u ruke. Tekst međutim navodi da je pronađena u ležećem položaju sa sa glavom naslonjenom na ruke:

Sa druge strane, planinar koji je pronašao njeno tijelo, rekao je kako je 'Nora izgledala kao da je spavala, sa glavom koja se odmarala u rukama'.
Kako je rekao, njeno tijelo bilo je na vidnom mestu, nije bilo sakriveno niti prekriveno nečim.
- Iako je izgledala kao da spava, odmah smo znali da je mrtva. Tijelo nije bilo zavučeno, ali mjesto na kojem je pronađena teško je naći - dodao je planinar.

Iz citata iz samog teksta ovog članka jasno je da je greška njegovog autora/ice za rezultat imala doslovno pretvaranje legitimne vijesi u morbidni klikbejt.

S obzirom da naslov u znatnoj mjeri razlikuje od teksta, „Hayat“ i „Espreso“ zbog ovakvog naslova za ovaj članak dobijaju ocjenu klikbejt.

Napomena: 22.01.2021.

Nakon objave naše analize, portal Espreso promijenio je naslov članka koji sada glasi "ISPRAVKA: Telo devojčice (15) NIJE PRONAĐENO S GLAVOM U RUKAMA, samo je izgledala kao da spava" zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 14.08.2019

Espreso.rs: DEVOJČICA (15) JE PRONAĐENA GOLA SA GLAVOM U RUKAMA! Reči njenih RODITELJA ne mogu da se IZDRŽE!

Ima mnogo nejasnoće u slučaju smrti devojčice, koja je nestala 4. avgusta iz smeštaja u kojem je bila sa roditeljima!

  • Klikbejt
  • Ispravljeno
Klikbejt 14.08.2019

Hayat: DJEVOJČICA PRONAĐENA GOLA SA GLAVOM U RUKAMA: RIJEČI NJENIH RODITELJA NE MOGU DA SE IZDRŽE

Roditelji djevojčice Nore Kuoirin (15) iz Velike Britanije, koja je pronađena mrtva u džungli u Maleziji 10 dana nakon nestanka, još uvijek ne znaju u...

  • Klikbejt