Izetbegović nije obećao “milion radnih mjesta”

Portal “Slavorum” prenio je izvještaj sa Kongresa SDA koji je objavila N1 televizija, te pritom izmislio izjavu Bakira Izetbegovića o tome da “obećava milion radnih mjesta za 6 mjeseci”.

 Na portalu “Slavorum” objavljen je 14. septembra članak sa naslovom koji tvrdi da je Bakir Izetbegović obećao “milion radnih mjesta za 6 mjeseci”:

Bakir Izetbegovic-Ono sto sam obeco 100 hiljada radnih mjesta sam uspio ostvarit.A sad obecavam milion radnih mjesta za 6 mjeseci

Iz prvih rečenica članka zaključujemo da se radi o izvještaju sa održanog Kongresa SDA. U uvodu se navodi izjava Bakira Izetbegovića o tome da je ispunjeno prethodno obećanje o 100.000 radnih mjesta:

Moje obećanje o 100.000 radnih mjesta ispunili smo u jednom mandatu”, poručio je danas tokom svog obraćanja na Kongresu SDA lider ove stranke Bakir Izetbegović.
“Saradnja SDA i HDZ donijela je Bosni i Hercegovini reformsku agendu ali postoje stvari koje HDZ promoviše ali koje se kose sa evropskim načelima. Potrebno je potpisati i ugovor sa IZ, kao što to imaju Katolička i Pravoslavna crkva”, kazao je Izetbegović i dodao:

Članak je zapravo originalno objavljen na portalu N1 televizije pod naslovom “Izetbegović: Obećanje o 100.000 radnih mjesta ispunili smo u jednom mandatu” koji ne sadrži nikakavu dezinformaciju ili manipulaciju. 

Portal “Slavorum” odlučio je prenijeti članak sa portala N1 televizije, te u naslovu dodati potpuno izmišljenu izjavu koju Izetbegović nije izgovorio, dok se pritom lažna izjava ne nalazi u samom tekstu članka. Iz tog razloga članak portala “Slavorum” ocjenjujemo kao lažnu vijest i klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 20. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Svjetska zdravstvena organizacija nije “upozorila” da bebe vakcinisanih majki imaju srčane probleme

Portal Provjeri manipulativno je doveo u vezu saopštenje Svjetske zdravstve...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti
Vojnik na viralnoj slici ne nosi magarca jer je “zona minirana”

Na društvenim mrežama dijeli se slika vojnika koji nosi magarca na leđima....

Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Analiza
Pregled sedmice: Lažne vijesti iz Ukrajine, opasne tvrdnje o “lijekovima” i bizarne teorije o udaljenosti Sunca

U prethodnoj sedmici Raskrinkavanje se bavilo medijskim izvještavanjem o in...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me