Izetbegović nije obećao “milion radnih mjesta”

Portal “Slavorum” prenio je izvještaj sa Kongresa SDA koji je objavila N1 televizija, te pritom izmislio izjavu Bakira Izetbegovića o tome da “obećava milion radnih mjesta za 6 mjeseci”.

Ocijenjeni članci
Slavorum Lažna vijest; Klikbejt;

 Na portalu “Slavorum” objavljen je 14. septembra članak sa naslovom koji tvrdi da je Bakir Izetbegović obećao “milion radnih mjesta za 6 mjeseci”:

Bakir Izetbegovic-Ono sto sam obeco 100 hiljada radnih mjesta sam uspio ostvarit.A sad obecavam milion radnih mjesta za 6 mjeseci

Iz prvih rečenica članka zaključujemo da se radi o izvještaju sa održanog Kongresa SDA. U uvodu se navodi izjava Bakira Izetbegovića o tome da je ispunjeno prethodno obećanje o 100.000 radnih mjesta:

Moje obećanje o 100.000 radnih mjesta ispunili smo u jednom mandatu”, poručio je danas tokom svog obraćanja na Kongresu SDA lider ove stranke Bakir Izetbegović.
“Saradnja SDA i HDZ donijela je Bosni i Hercegovini reformsku agendu ali postoje stvari koje HDZ promoviše ali koje se kose sa evropskim načelima. Potrebno je potpisati i ugovor sa IZ, kao što to imaju Katolička i Pravoslavna crkva”, kazao je Izetbegović i dodao:

Članak je zapravo originalno objavljen na portalu N1 televizije pod naslovom “Izetbegović: Obećanje o 100.000 radnih mjesta ispunili smo u jednom mandatu” koji ne sadrži nikakavu dezinformaciju ili manipulaciju. 

Portal “Slavorum” odlučio je prenijeti članak sa portala N1 televizije, te u naslovu dodati potpuno izmišljenu izjavu koju Izetbegović nije izgovorio, dok se pritom lažna izjava ne nalazi u samom tekstu članka. Iz tog razloga članak portala “Slavorum” ocjenjujemo kao lažnu vijest i klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 20. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Klikbejt naslovi, teorije zavjere i protein šiljka

U sedmici iza nas pisali/e smo o manipulativnim klikbejt naslovima pojedini...

Lažna vijest
Ivermektin nije lijek za Covid-19, ali ne izaziva sterilitet kod muškaraca

Antiparazitik Ivermektin ne liječi Covid-19, iako ga antivakcinacijski akti...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Ispravljeno
Lažna vijest
Dezinformacije lažnog franjevca: Alexis Bugnolo o vakcinama protiv Covid-19

Više od 15.000 interakcija na društvenim mrežama zabilježio je članak u koj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me