Izetbegović nije obećao “milion radnih mjesta”

Portal “Slavorum” prenio je izvještaj sa Kongresa SDA koji je objavila N1 televizija, te pritom izmislio izjavu Bakira Izetbegovića o tome da “obećava milion radnih mjesta za 6 mjeseci”.

Ocijenjeni članci
Slavorum Lažna vijest; Klikbejt;

 Na portalu “Slavorum” objavljen je 14. septembra članak sa naslovom koji tvrdi da je Bakir Izetbegović obećao “milion radnih mjesta za 6 mjeseci”:

Bakir Izetbegovic-Ono sto sam obeco 100 hiljada radnih mjesta sam uspio ostvarit.A sad obecavam milion radnih mjesta za 6 mjeseci

Iz prvih rečenica članka zaključujemo da se radi o izvještaju sa održanog Kongresa SDA. U uvodu se navodi izjava Bakira Izetbegovića o tome da je ispunjeno prethodno obećanje o 100.000 radnih mjesta:

Moje obećanje o 100.000 radnih mjesta ispunili smo u jednom mandatu”, poručio je danas tokom svog obraćanja na Kongresu SDA lider ove stranke Bakir Izetbegović.
“Saradnja SDA i HDZ donijela je Bosni i Hercegovini reformsku agendu ali postoje stvari koje HDZ promoviše ali koje se kose sa evropskim načelima. Potrebno je potpisati i ugovor sa IZ, kao što to imaju Katolička i Pravoslavna crkva”, kazao je Izetbegović i dodao:

Članak je zapravo originalno objavljen na portalu N1 televizije pod naslovom “Izetbegović: Obećanje o 100.000 radnih mjesta ispunili smo u jednom mandatu” koji ne sadrži nikakavu dezinformaciju ili manipulaciju. 

Portal “Slavorum” odlučio je prenijeti članak sa portala N1 televizije, te u naslovu dodati potpuno izmišljenu izjavu koju Izetbegović nije izgovorio, dok se pritom lažna izjava ne nalazi u samom tekstu članka. Iz tog razloga članak portala “Slavorum” ocjenjujemo kao lažnu vijest i klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 20. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Ruski lijek za gripu i “lijek za korona virus”

Iako se u naslovima “Sputnika” i drugih portala govori o tome da je “sprema...

Dezinformacija Klikbejt
Dezinformacija
Amerika nije “intervenisala u Crnoj Gori” - niti je tako nešto najavila

Ambasada SAD u Crnoj Gori nedavno se oglasila saopštenjem povodom događaja...

Dezinformacija Klikbejt
Klikbejt
14.000 ljudi u SAD jeste umrlo od sezonske gripe

U naslovu članka objavljenog u tabloidu “Alo”, nagoviješteno je da postoji...

Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me