Izetbegovićeva sporna izjava

Novinska agencija Tanjug.Tačno objavila je članak u kojem se tvrdi da je Bakir Izetbegović rekao kako će BiH priznati Kosovo. Tvrdnja je izvučena iz konteksta te je od nje napravljena medijska senzacija.

Ocijenjeni članci
Tanjug Lažna vijest; Kurir Prenošenje lažnih vijesti; Informer Prenošenje lažnih vijesti; Politika Prenošenje lažnih vijesti; Radio Televizija Srbije Prenošenje lažnih vijesti; B 92 Prenošenje lažnih vijesti; Blic Prenošenje lažnih vijesti;

„Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nezadovoljan je položajem Sandžaka i tvrdi da će Bosna i Hercegovina priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, što je, kaže, i dosad trebalo da učini“.

Ova tvrdnja iznesena je nakon što su brojni mediji objavili dijelove intervjua Bakira Izetbegovića za Deutsche Welle u kojem je bošnjački član Predsjedništva BiH, između ostalog, govorio i o Kosovu.

Nakon Tanjugove objave, “vijest” su prenijeli brojni mediji iz Srbije, ali i bh. entiteta Republika Srpska, nakon čega je uslijedila lavina reakcija, uključujući i reakcije visokih zvaničnika poput Milorada Dodika i Aleksandra Vučića. Iz kabineta Bakira Izetbegovića vrlo brzo je došao demant vijesti koju je objavio Tanjug. U saopćenju se navodi da je izjava izvučena iz konteksta.

Saopćenje kabineta Bakira Izetbegovića:

"Dijelove intervjua kojeg je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović dao njemačkom Deutsche Welleu novinska agencija Tanjug prenijela je netačno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu suštinu izjave. Tako prenesena informacija izazvala je seriju neprimjerenih i predimenzioniranih reakcija. Uredništvo Tanjuga je iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine upozoreno da informacija koju su prenijeli ne odgovara istini, u šta se lako uvjeriti pregledavanjem videointervjua koji je dostupan cjelokupnoj javnosti. Umjesto da isprave očiglednu lažnu vijest koju su plasirali, iz Tanjuga su nastavili da obmanjuju javnost, izvrću činjenice i plasiraju nove neistine. Time je postalo jasno da Tanjug nije slučajno pogriješio, nego da iza svega stoji nečija namjera da se naruše odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije te baci sjenka i kreira loša atmosfera uoči posjete Predsjedništva Bosne i Hercegovine Beogradu."

Dan kasnije, Tanjug je odgovorio Izetbegoviću:

“Izetbegović, naime, ne demantuje današnjim saopštenjem ništa od onog što je rekao, a Tanjug preneo, pa ni svoj politički stav o nezavisnosti Kosova, već pokušava da negativan odjek svoje političke poruke preusmeri na Tanjug i na taj način obezbedi neku vrstu amnestije za sopstveni politički faul.”

Time šta je zaista rekao Izetbegović, prva se pozabavila televizija N1. U članku „Citat koji je narušio odnose Srbije i BiH” navedena je izvorna izjava Bakira Izetbegovića, čiji sadržaj očito ne odgovara onom koji je objavljen na Tanjugu:

"Za priznanje Republike Kosovo, i ne samo to nego i za vizni režim, potreban je konsenzus u BiH. A bez 'trojke' ne možete rješavati međunarodne odnose. Što se mene tiče, Kosovo je do sada trebalo biti priznato. Evo sada će se naljutiti moje kolege. Ali, svi naši pokušaji do sada, samo su naštetili odnosima unutar BiH, i ništa nisu pomogli Kosovu".

Kao što je vidljivo iz analize, Tanjug je za ovu vijest dobio ocjenu "lažna vijest". Razlog tome je što Bakir Izetbegović nije na pitanje da li će BiH priznati nezavisnost Kosova odgovorio kratkim odgovorm "da" kako je to Tanjug naveo. Tačan odgovor glasio ne "nadam se da da".

Jasno je da je za ovakvu odluku nadležno predsjedništvo BiH te da se odluka donosi koncezusom, što je Izetbegović i naglasio u samom intervju. 

Zanimljiva je činjenica da je i Dragan Čović rekao skoro identičnu stvar vezanu za priznavanje nezavisnosti Kosova. Međutim, izjava Dragana Čovića za medije izgleda nije bila dovoljno interesantna poput one koja je došla od Bakira Izetbegovića. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 01. 12. 2017 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, u Kanadi ne odvode djecu nevakcinisanih roditelja

Na društvenim mrežama kruži neutemeljena tvrdnja da u Kanadi “odvode djecu...

Lažna vijest Teorija zavjere
Dezinformacija
Klikbejt naslovi o Dodikovom “poniženju” u Rusiji

Izvještavajući o odgovoru Ruske Federacije na pismo dva člana Predsjedništv...

Dezinformacija Klikbejt
Lažna vijest
Joe Biden “zaražen koronom” samo u klikbejt naslovu

Portal Slobodna Bosna je u naslovu svog članka ustvrdio da je predsjednik S...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me