Raskrinkavanje.ba

Izjava ruskog političara kao povod za klikbejt naslove o “savezu” Kine i Rusije

Tvrdnja da će Kina ući u savez sa Rusijom objavljena je u naslovima nekoliko portala. Ipak, nema naznaka da će ove dvije države u skorije vrijeme napraviti taj korak.  

Portal Novosti je 28.3.2021 objavio članak sa naslovom:

KINA ĆE UĆI U SAVEZ SA RUSIJOM: Senator Puškov otkrio sve o najnovijim pritiscima Amerike na Peking

Tvrdnja iz naslova članka se bazira na komentaru koji je ruski senator Aleksej Puškov dao povodom izjave Antonyja Blinkena, državnog sekretara SAD-a, o odnosima između te zemlje i Kine. U članku se navodi:

Ranije je Blinken na pitanje da li je Kina "najveći protivnik Sjedinjenih Država" odgovorio da postoje aspekti konfrontacije u konkurentskim odnosima dve zemlje. On je dodao da će Vašington graditi odnose sa Kinom iz pozicije sile.

- Blinken neće uplašiti Peking, već će postati još oprezniji i poguraće ih ka savezu sa Moskvom - rekao je Puškov.

Senator je dodao da tim u Vašingtonu razmišlja "u starim kategorijama 20. veka", jer, prema njegovom mišljenju, Sjedinjene Države neće moći da se nose sa "sve moćnijom Kinom".

Članak su prenijeli i drugi mediji, od kojih je prenošenje na portalu Web Tribune bilo najviralnije. Članak Web Tribunea, koji je u vrijeme pisanja ove analize na Facebooku imao 15.346 interakcija, 1.361 komentar i koji je podijeljen 597 puta, je objavljen sa sljedećim naslovom:

Uskoro najopasnija vojna sila svih vremena: Kina će ući u vojni savez sa Rusijom

Pored ova dva portala, isti članak sa naslovima u kojima se tvrdi kako će “Kina ući u vojni savez sa Rusijom” su objavili i portali Balkan Uzivo, Objektiv, i Vaseljenska.

Video u kojem narator čita ovaj članak se može pronaći na YouTube kanalima Vesti i Balkan Live, pod naslovom:

KINA ĆE UĆI U SAVEZ SA RUSIJOM! USKORO ĆE BITI FORMIRANA NAJMOĆNIJA SILA SVIH VREMENA

Portali Pravda, Intermagazin i Republika u naslovima svojih članaka ne spominju eksplicitno Rusiju i Kinu, već tvrde da se “formira najmoćnija sila svih vremena”. No, članci su popraćeni slikama predsjednika Rusije i Kine (Pravda), ili pripadnika vojske Narodne Republike Kine (Intermagazin, Republika). Na primjer, naslov članka na portalu Pravda je sljedeći:

SAVEZ OD KOG AMERIKA DRHTI! Formira se najmoćnija sila svih vremena 

Portal Vidovdan je, u svom naslovu, tvrdnju o formiranju saveza pripisao senatoru Puškovu:

Puškov: KINA ĆE UĆI U SAVEZ SA RUSIJOM 

Šta su činjenice?

CNN-ova novinarka, Dana Bash, je 25.3.2021 uradila intervju sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom. Transkript intervjua je dostupan na zvaničnoj stranici State Departmenta, dok je snimak intervjua dostupan na web stranici CNN-a. Njeno pitanje i cjelovita izjava Blinkena o odnosima između SAD i Kine glase:

DANA BASH: Hvala vam puno, gospodine Sekretare, što ste mi se pridružili. Želim započeti sa govorom koji ste održali ove sedmice. Kinu ste naveli na prvom mjestu među vojnim i nevojnim prijetnjama Sjedinjenim Državama. To dolazi, naravno, nakon što ste se prošle sedmice sukobili sa kineskim zvaničnicima u Anchorageu. Kina predstavlja izazov SAD-u na poljima cyber-sigurnosti, ekonomije i sa svojom vojskom, te čini ono što ste nazvali genocidom nad Ujgurima. Pa smatrate li Kinu najvećim protivnikom Sjedinjenih Država?

SEKRETAR BLINKEN: Dana, ne bih to pojednostavljivao i sveo na jednu etiketu. U odnosima postoje jasni i sve više suparnički aspekti. Sigurno postoje i takmičarski. Ipak postoje i [aspekti] saradnje. No, ono što im je zajedničko je potreba da se Kini pristupi sa pozicije snage, bilo da se radi o suparničkim, konkurentskim, ili [aspektima] saradnje. I to je veliki dio razloga što sam bio u Aziji prošle sedmice, u Japanu i Koreji, i veliki dio razloga što sam ove sedmice ovdje u Evropi, u NATO-u i EU. Bitno je da budemo sigurni da kada pristupimo Kini, jedan od najvećih izvora naše snage - naši savezi, naša partnerstva - kada pristupimo izazovima koje Kina predstavlja zajedno, da ćemo biti mnogo učinkovitiji noseći se sa njima. 

Izvor članka koji je objavljen u Novostima bio je članak ruske novinske agencije RIA Novosti od 28.3.2021. Međutim, u naslovu članka objavljenog na sajtu RIA Novosti ne spominje se nikakav savez između Rusije i Kine:

Puškov otkrio koja je prijetnja po SAD ukoliko bude pristupala odnosima sa Kinom sa pozicije snage

Aleksej Puškov je senator koji predstavlja federalnu jedinicu Perm u gornjem domu parlamenta Ruske Federacije od septembra 2016. godine. 

Puškov je u objavi na Twitteru od 28.3.2021. napisao da Blinkenove izjave neće uplašiti zvanični Peking, te da takva retorika može “pogurati Kinu u savez sa Rusijom”.

Blinken neće uplašiti Peking izjavom da namjerava graditi odnose s Kinom "iz pozicije snage", već će ga samo još više alarmirati i pogurati ka savezu s Moskvom. Niti Sjedinjene Države nemaju snage da se nose sa sve moćnijom Kinom. Novi tim u Washingtonu razmišlja u starim kategorijama 20. stoljeća.

Ovakvo iznošenje ličnog mišljenja Puškova na Twitteru nije službena najava saveza između dvije države, kako se to predstavlja u naslovima članake koje analiziramo.

Riječ “snaga” (rus. sila) iz članka koji su objavile RIA Novosti, prevedena kao “sila” u članku Novosti. Naime, Blinken je u intervjuu za CNN rekao da SAD trebaju pristupiti odnosima sa Kinom “sa pozicije snage”. Puškov je u svojoj objavi na Twitteru citirao Blinkena i upotrijebio riječ “sila”, što znači snaga, a ista riječ je upotrijebljena i u članku RIA Novosti na ruskom jeziku. Ipak, ova riječ nije prevedena kao “snaga” u članku portala Novosti na našem jeziku. U njemu se navodi da je Blinken rekao kako će “Vašington graditi odnose sa Kinom iz pozicije sile”, što je značajna razlika kada se govori o diplomatskim odnosima.

Šta su o mogućem savezu Kine i Rusije govorili državni zvaničnici i eksperti?

Potencijalni geopolitički scenario zbližavanja Kine i Rusije ne predstavlja nikakvo novo i neobično predviđanje. Naime, Reuters je 3.2.2021. pisao o ovome:

Tod Wolters, vrhovni zapovjednik savezničkih snaga NATO-a u Evropi, ili SACEUR, rekao je novinarima da sve veća saradnja "zaista sugerira pojavu partnerstva iz pogodnosti".

Osim ovoga, ministri vanjskih poslove Rusije i Kine su 23.3.2021 zajedno osudili sankcije koje su neke zapadne zemlje uvele protiv Rusije i Kine. Ova osuda je došla dan nakon što su EU, Velika Britanija, SAD i Kanada stavili neke visoke kineske zvaničnike na crnu listu zbog kršenja prava pripadnika etničke zajednice Ujgura. Kako piše BBC 23.3.2021, Kina negira ove optužbe i tvrdi da su sporni kampovi za Ujgure u toj zemlji objekti za “reedukaciju” i da se koriste u svrhu borbe protiv terorizma. Također, Kina je odgovorila vlastitim sankcijama protiv evropskih zvaničnika. BBC navodi da su ruski zvaničnici bliski predsjedniku Vladimiru Putinu od ranije pod sankcijama Zapada zbog aneksije Krima, konflikta na istoku Ukrajine, navodnog ruskog miješanja u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine, te napada nervnim agensima na bivšeg špijuna Sergeja Skripala i opozicionara Alexeja Navalnog. Zvanični Kremlj negira ove optužbe. 

No, iako Rusija i Kina imaju određene zajedničke interese, one su daleko od stupanja u zvanični savez. The Moscow Times je 2.12.2020. pisao o tome kako se interesi Rusije i Kine ne podudaraju uvijek:

Dugi niz godina Putin i visoki ruski zvaničnici - kao i kinesko rukovodstvo - uvijek su jasno izjavljivali da nikakav savez s Kinom nije bio na dnevnom redu. Moskva i Peking dobro znaju da se njihovi interesi ne podudaraju uvijek. Kina, na primjer, ne priznaje Abhaziju ili Južnu Osetiju kao nezavisne države i službeno smatra Krim dijelom Ukrajine. Rusija, sa svoje strane, ne priznaje kineske pretenzije na Južnokinesko more i kloni se teritorijalnih sporova Kine. Nijedna strana ne želi riskirati da se uvuče u veliki sukob oko interesa svog partnera.

Na događaju koji je 22.10.2020 organizovao Valdai Discussion Club, moskovski think-tank, ruski predjsednik Vladimir Putin je bio upitan da li je moguće zamisliti vojni savez između Kine i Rusije. Njegov odgovor je bio:

Moguće je bilo šta zamisliti. Oduvijek smo vjerovali da su naši odnosi dostigli takav nivo suradnje i povjerenja da to nije potrebno, ali je teoretski sigurno zamislivo.

(...)

Ovdje postoje i vrlo osjetljiva pitanja. Neću sada javno govoriti o njima, ali naši kineski prijatelji su ih svjesni. Nesumnjivo, saradnja Rusije i Kine pojačava odbrambeni potencijal Kineske narodne vojske, što je u interesu Rusije, kao i Kine. Vrijeme će pokazati kako ćemo ići dalje odavde. Do sada sebi nismo postavili taj cilj. Ali, u principu, ni to nećemo isključiti. Pa ćemo vidjeti.

U decembru 2020., ruski ambasador u Pekingu, Andrej Denisov, je izjavio kako su neki pogrešno interpretirali Putinovu izjavu, te kako nije izgledno da će doći do formalnog saveza između dvije države. South China Morning Post prenosi njegove riječi:

Mislim da su primjedbe predsjednika Putina implicirale da je naša saradnja prevazišla tradicionalni savez i da bi se mogli povući daljnji potezi ako je potrebno, ali odnos je već dovoljno dobar.

(...)

Kina i Rusija se protive blokovskom mentalitetu” rekao je Denisov putem prevodioca. „Kina i Rusija nisu stvorile blok i naše dvije države su autonomni igrači na međunarodnoj platformi, održavajući veliki nivo autonomije, što je također u skladu s logikom multilateralizma koji smo promovisali”.

Slične poruke dolaze i sa kineske strane. Kako 2.3.2021. piše South China Morning Post, ministarstvo odbrane Kine je odbacilo špekulacije da bi moglo doći do vojnog saveza između ove dvije države:

Dvije strane pridržavaju se principa nesvrstanosti, nekonfrontacije i ne-targetiranja trećih zemalja, koji se u potpunosti razlikuje od vojnog saveza nekih zemalja.

Kineski stručnjaci za sigurnost su također mišljenja kako do formalnog saveza neće doći. South China Morning Post 2.3.2021. prenosi komentare Ni Lexionga, profesora političkih nauka i prava na univerzitetu u Šangaju:

Vojni stručnjak baziran u Šangaju, Ni Lexiong, rekao je da je za Kinu "tabu" i samo sugeriranje stvaranja vojnog saveza s Rusijom.

"Danas samo zemlje koje namjeravaju voditi rat najavljuju planove za vojne saveze," rekao je Ni. „Dovodite se u neizlaznu poziciju kada to radite, onemogućavajući bilo kakav prostor za pregovore. To nije u interesu Kine."

Na osnovu svega iznesenog u ovoj analizi, možemo zaključiti da niti najviši zvaničnici Kine i Rusije, niti stručnjaci dobro upoznati sa vojnim prilikama u ove dvije države, ne misle da će doći do formalnog saveza. Mišljenje ruskog senatora da će eventualna eskalacija u odnosima između SAD i Kine “pogurati Kinu ka savezu sa Moskvom” je u naslovima članaka koje smo analizirali predstavljeno kao službena najava saveza između Rusije i Kine. Međutim, službenih najava da će ove dvije države formirati savez nije bilo. 

Naslovima članaka u kojima se tvrdi da će Kina ući u savez s Rusijom dajemo ocjene klikbejt i dezinformacija

Naslovima članaka u kojima se navodi da će se ovakav savez formirati, ali bez eksplicitnog pominjanja Kine i Rusije, dajemo ocjenu klikbejt.

Tvrdnji da je državni sekretar Blinken rekao da će “Vašington graditi odnose sa Kinom iz pozicije sile” dajemo ocjenu greška.

Napomena 21.4.2021.

Članci portala Novosti, Republika i Objektiv su u međuvremenu izmijenjeni tako da sadrže tačne informacije, te dobijaju i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 28.03.2021

Novosti: KINA ĆE UĆI U SAVEZ SA RUSIJOM: Senator Puškov otkrio sve o najnovijim pritiscima Amerike na Peking

SENATOR Aleksej Puškov prokomentarisao je izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o konfrontaciji Vašingtona sa Pekingom, piše RIA Novos...

 • Klikbejt
 • Greška
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 29.03.2021

Webtribune: Uskoro najopasnija vojna sila svih vremena: Kina će ući u vojni savez sa Rusijom

Senator Aleksej Puškov prokomentarisao je izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o konfrontaciji Vašingtona sa Pekingom, piše RIA Novos...

 • Klikbejt
 • Greška
 • Dezinformacija
Klikbejt 29.03.2021

Balkan uživo (.org): KINA ĆE UĆI U SAVEZ SA RUSIJOM: Puškov otkrio sve o najnovijim pritiscima Amerike na Peking

Senator Aleksej Puškov prokomentarisao je izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o konfrontaciji Vašingtona sa Pekingom, piše RIA Novos...

 • Klikbejt
 • Greška
 • Dezinformacija
Klikbejt 28.03.2021

Objektiv.rs: Kina će ući u SAVEZ sa Rusijom: Senator Puškov otkrio sve o najnovijim pritiscima Amerike na Peking

Ranije je EU na spisak sankcija stavila četvoricu kineskih državljan

 • Klikbejt
 • Greška
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 30.03.2021

Pravda: SAVEZ OD KOG AMERIKA DRHTI! Formira se najmoćnija sila svih vremena

Senator Aleksej Puškov prokomentarisao je izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o konfrontaciji Vašingtona sa Pekingom, piše RIA Novos...

 • Klikbejt
 • Greška
Klikbejt 30.03.2021

Intermagazin: USKORO ĆE BITI FORMIRANA NAJMOĆNIJA SILA SVIH VREMENA

Senator Aleksej Puškov prokomentarisao je izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o konfrontaciji Vašingtona sa Pekingom, piše RIA Novos...

 • Klikbejt
 • Greška
Klikbejt 30.03.2021

Republika.rs: SAVEZ OD KOG AMERIKA DRHTI! Formira se najmoćnija sila svih vremena

Senator Aleksej Puškov prokomentarisao je izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o konfrontaciji Vašingtona sa Pekingom, piše RIA Novos...

 • Klikbejt
 • Greška
 • Ispravljeno
Klikbejt 29.03.2021

Vaseljenska: KINA će ući u savez sa Rusijom: Puškov otkriva sve o najnovijim američkim pritiscima na Peking

Senator Aleksej Puškov komentirao je izjavu američkog državnog tajnika Anthonyja Blinkena o sukobu Washingtona i Pekinga, piše RIA Novosti.

 • Klikbejt
 • Greška
 • Dezinformacija