Izjava stara mjesec predstavljena kao aktuelna: VTP potvrde se ne uvode u FBiH

Mnogi domaći mediji objavili su netačnu tvrdnju da se VTP pravilo uvodi u Federaciji BiH od 20. decembra, pozivajući se na mjesec dana staru izjavu.

Na mnogobrojnim domaćim portalima, 19.12.2021. godine objavljeni su članci u kojima se tvrdi da se u Federaciji BiH od 20. decembra uvodi pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio (VTP)”, odnosno da će svi zaposlenici/ce u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama, morati ispunjavati jedan od ova tri uslova pri dolasku na radno mjesto. 

Većina medija je svoje članke opremila naslovom “U FBiH od sutra obavezne VTP potvrde”. U člancima od 19. decembra navodi se da ovo pravilo stupa na snagu “sutra”, a kao izvor i dokaz za tu tvrdnju priložena je izjava pomoćnice federalnog ministra zdravstva Marine Bere:

U Federaciji Bosne i Hercegovine od sutra uvode se nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio” (VTP).

To znači da će svi građani, zaposleni u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama, morati imati ispunjen jedan od ova tri uslova pri dolasku na radno mjesto.

Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera rekla je odlučeno je da se od 20. decembra uvede VTP potvrde, odnosno "vakcinisan, testiran, prebolio”.

"To je već postala praksa u drugim zemljama, a mi imamo dovoljno vakcina da broj vakciniranih možemo u kratkom roku povećati", rekla je Bera.

Ona je istakla da su naložili kantonima da u narednom periodu osiguraju uslove.

Kao izvor ove tvrdnje, mediji su naveli BHRT, javni servis Bosne i Hercegovine. Međutim, navedene tvrdnje nisu više dostupne na njihovoj web stranici. Danas je članak sa ovim tvrdnjama dostupan na 30 portala.


Šta su činjenice?

Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva, koja je u navedenim člancima predstavljena kao izvor informacije, nije davala izjave za medije u vezi sa VTP pravilom niti 19. decembra, niti prethodnih dana.

Vlada FBiH je, naime, 18.11.2021, na 291. sjednici, donijela odluku o uvođenju pravila “vakcinisan-testiran-prebolio (VTP)” za zaposlenike/ce u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama, navodi se u članku portala Radio Slobodna Evropa. Pravilo je trebalo stupiti na snagu 20. decembra.

Izjava Marine Bere, koja je citirana u člancima u decembru, zapravo je nastala u novembru, nakon navedene sjednice Vlade FBiH. Članak sa njenom izjavom objavljen je 18.11 i na stranici Vlade. Tada su i mnogi mediji prenijeli njenu izjavu u kojoj uvođenje VTP pravila najavljuje za 20. decembar.

Ipak, na sjednici Vlade održanoj 2. decembra donesen je zaključak kojim je preporučeno vladama kantona da u skladu sa epidemiološkom situacijom u kantonima uvode VTP pravilo, a prethodna odluka je stavljena van snage. Na zvaničnoj stranici Vlade navodi se:

Vlada FBiH je danas donijela zaključak kojim je preporučila vladama kantona da u skladu sa epidemiološkom situacijom u kantonima uvode VTP pravilo, te je u skladu s tim stavljen van snage dio važećih naredbi koji se odnosio na uvođenje ovog pravila u određene ustanove od 20. decembra u FBiH. 

Vladama kantona, odnosno kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva, naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba FMZ-a. 

Krizni štab FMZ-a je zadužen da, prije isteka roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi dostavi prijedlog novih.

Nakon što je u medijima 19.12.2021. objavljena tvrdnja da se od 20. decembra uvodi pravilo VTP na teritoriji Federacije BiH, Vlada FBiH objavila je demanti. Saopšteno je, između ostalog, da je navedena izjava Marine Bere data u novembru 2021, prije nego je Vlada FBiH stavila odluku o uvođenju VTP pravila na cijeloj teritoriji FBiH van snage:

Povodom netačnih informacija koje su se danas pojavile u medijima da se u Federaciji BiH uvode nove mjere i da su od sutra obavezne VTP potvrde, a radi istinitog i tačnog informisanja javnosti, objavljujemo demant.
(...)
Naime, u medijima se danas pojavila vijest da se od sutra, 20.12.2021. godine, u Federaciji BiH uvodi VPT pravilo te izjava pomoćnice ministra Marine Bere, što može unijeti nemir u javnost. Navedena izjava je data prije mjesec dana, 18.11.2021. godine, i to na press konferenciji nakon donošenja naredbe o uvođenju VPT pravila. Naglašavamo, da je ta mjera ukinuta 2.12.2021. godine, te zaključkom Vlade Federacije BiH data preporukama kantonima da u skladu sa epidemiološkom situacijom na području kantona  i procjeni rizika, uvedu Pravilo VPT za područje kantona i o istom izvijeste Krizni štab FMZ-a, a o čemu je pomoćnica Bera također istog dana informirala javnost. 

Stoga, dematiramo sve sadržaje koje za izvor današnje informacije koriste izjavu pomoćnice ministra zdravstva Marine Bare datu prije mjesec dana u potpuno drugom kontekstu.

Naglašavamo, da su aktuelne mjere u Federaciji BiH, one koje je na prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada Federacije BiH usvojila na svojoj 295. sjednici, održanoj 16.12.2021. godine, te da su usvojene naredbe i preporuke Kriznog štaba FMZ-a na snazi 14 dana.

Nakon što je Vlada FBiH objavila demanti, neki mediji, koji su objavili netačnu informaciju, naknadno su uklonili svoje članke, neki su ih ažurirali, a neki od njih objavili su Vladin demanti u novom, odvojenom članku. 

Novi, Neon TV, RTRS i Nezavisne su, recimo, svoje prvobitne članke izbrisali (1, 2, 3, 4). 

S druge strane, Raport, Dnevni avaz i Mahalla su svoje prvobitne članke (1, 2, 3) ažurirali i u njih uvrstili demanti.

Slobodna Bosna, Vijesti i Source neki su od onih koji su objavili demanti Vlade u novim člancima na svojim web stranicama (1, 2, 3). Međutim, iako je na ovim portalima objavljena i tačna informacija u vidu novog članka, stara netačna tvrdnja je i dalje dostupna u članku koji nije ažuriran (1, 2, 3). Netačna tvrdnja je još uvijek dostupna i u člancima 30 portala. 

Osim što je većina medija koja je inicijalno objavila netačnu informaciju kao izvor navela BHRT,  neki od njih su i u ispravkama koje su uslijedile naveli da je BHRT taj koji je prvi objavio netačne tvrdnje. 

Na web stranici BHRT-a trenutno su dostupna dva članka u vezi sa VTP potvrdama, objavljena 19.12.2021. godine (1,2). Prvi članak objavljen je u prijepodnevnim satima. Trenutno su na njemu dostupne informacije o preporukama koje je Vlada FBiH izdala kantonima u vezi sa VTP potvrdama. Zanimljivo je što se u ovom članku, objavljenom 19. decembra, “podsjeća” na odluku Vlade od 2. decembra, kako se trenutno i navodi u tekstu, dok je više od 50 medija u to vrijeme tog dana, kao i nakon toga, objavljivalo da pravilo stupa na snagu “sutra”. Arhiva ovog linka ipak nije dostupna te nije jasno da li je prvobitno imao drugačiji sadržaj, koji je u međuvremenu izmijenjen. 

U drugom članku, objavljenom na portalu BHRT-a tog dana u popodnevnim satima, prenesen je demanti Vlade FBiH u vezi sa uvođenjem VTP pravila.

Stoga sve članke objavljene 19.12. u kojima se tvrdi da FBiH “od sutra” uvodi VTP pravilo, a koji su i dalje dostupni, ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. Nijedan portal nije dobio ocjenu lažna vijest zbog nemogućnosti materijalnog dokazivanja stvarnog izvora tvrdnje.

Napomena

27.12.2021.Nakon objave naše analize, portali Source, Akter, Alo online, Info Bijeljina, Slobodna Bosna, Srpska info, BL portal i Centralna ispravili su netačne navode iz svojih članaka, stoga im dajemo i ocjenu ispravljeno.

28.9.2021.Nakon objave ove analize, portal Senzacija ispravio je netačne tvrdnje iz svog članka, stoga im dajemo i ocjenu ispravljeno.

11.1.2022.Nakon objave ove analize, portal Zvornički ispravio je netačne tvrdnje iz svog članka, stoga im dajemo i ocjenu ispravljeno.

14.1.2022. Nakon objave ove analize, portal Glas Srpske  ispravio je netačne tvrdnje iz svog članka, stoga im dajemo i ocjenu ispravljeno.
 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 25. 12. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me