Raskrinkavanje.ba

Izjava stara mjesec predstavljena kao aktuelna: VTP potvrde se ne uvode u FBiH

Mnogi domaći mediji objavili su netačnu tvrdnju da se VTP pravilo uvodi u Federaciji BiH od 20. decembra, pozivajući se na mjesec dana staru izjavu.

Na mnogobrojnim domaćim portalima, 19.12.2021. godine objavljeni su članci u kojima se tvrdi da se u Federaciji BiH od 20. decembra uvodi pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio (VTP)”, odnosno da će svi zaposlenici/ce u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama, morati ispunjavati jedan od ova tri uslova pri dolasku na radno mjesto. 

Većina medija je svoje članke opremila naslovom “U FBiH od sutra obavezne VTP potvrde”. U člancima od 19. decembra navodi se da ovo pravilo stupa na snagu “sutra”, a kao izvor i dokaz za tu tvrdnju priložena je izjava pomoćnice federalnog ministra zdravstva Marine Bere:

U Federaciji Bosne i Hercegovine od sutra uvode se nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio” (VTP).

To znači da će svi građani, zaposleni u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama, morati imati ispunjen jedan od ova tri uslova pri dolasku na radno mjesto.

Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera rekla je odlučeno je da se od 20. decembra uvede VTP potvrde, odnosno "vakcinisan, testiran, prebolio”.

"To je već postala praksa u drugim zemljama, a mi imamo dovoljno vakcina da broj vakciniranih možemo u kratkom roku povećati", rekla je Bera.

Ona je istakla da su naložili kantonima da u narednom periodu osiguraju uslove.

Kao izvor ove tvrdnje, mediji su naveli BHRT, javni servis Bosne i Hercegovine. Međutim, navedene tvrdnje nisu više dostupne na njihovoj web stranici. Danas je članak sa ovim tvrdnjama dostupan na 30 portala.


Šta su činjenice?

Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva, koja je u navedenim člancima predstavljena kao izvor informacije, nije davala izjave za medije u vezi sa VTP pravilom niti 19. decembra, niti prethodnih dana.

Vlada FBiH je, naime, 18.11.2021, na 291. sjednici, donijela odluku o uvođenju pravila “vakcinisan-testiran-prebolio (VTP)” za zaposlenike/ce u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama, navodi se u članku portala Radio Slobodna Evropa. Pravilo je trebalo stupiti na snagu 20. decembra.

Izjava Marine Bere, koja je citirana u člancima u decembru, zapravo je nastala u novembru, nakon navedene sjednice Vlade FBiH. Članak sa njenom izjavom objavljen je 18.11 i na stranici Vlade. Tada su i mnogi mediji prenijeli njenu izjavu u kojoj uvođenje VTP pravila najavljuje za 20. decembar.

Ipak, na sjednici Vlade održanoj 2. decembra donesen je zaključak kojim je preporučeno vladama kantona da u skladu sa epidemiološkom situacijom u kantonima uvode VTP pravilo, a prethodna odluka je stavljena van snage. Na zvaničnoj stranici Vlade navodi se:

Vlada FBiH je danas donijela zaključak kojim je preporučila vladama kantona da u skladu sa epidemiološkom situacijom u kantonima uvode VTP pravilo, te je u skladu s tim stavljen van snage dio važećih naredbi koji se odnosio na uvođenje ovog pravila u određene ustanove od 20. decembra u FBiH. 

Vladama kantona, odnosno kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva, naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba FMZ-a. 

Krizni štab FMZ-a je zadužen da, prije isteka roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi dostavi prijedlog novih.

Nakon što je u medijima 19.12.2021. objavljena tvrdnja da se od 20. decembra uvodi pravilo VTP na teritoriji Federacije BiH, Vlada FBiH objavila je demanti. Saopšteno je, između ostalog, da je navedena izjava Marine Bere data u novembru 2021, prije nego je Vlada FBiH stavila odluku o uvođenju VTP pravila na cijeloj teritoriji FBiH van snage:

Povodom netačnih informacija koje su se danas pojavile u medijima da se u Federaciji BiH uvode nove mjere i da su od sutra obavezne VTP potvrde, a radi istinitog i tačnog informisanja javnosti, objavljujemo demant.
(...)
Naime, u medijima se danas pojavila vijest da se od sutra, 20.12.2021. godine, u Federaciji BiH uvodi VPT pravilo te izjava pomoćnice ministra Marine Bere, što može unijeti nemir u javnost. Navedena izjava je data prije mjesec dana, 18.11.2021. godine, i to na press konferenciji nakon donošenja naredbe o uvođenju VPT pravila. Naglašavamo, da je ta mjera ukinuta 2.12.2021. godine, te zaključkom Vlade Federacije BiH data preporukama kantonima da u skladu sa epidemiološkom situacijom na području kantona  i procjeni rizika, uvedu Pravilo VPT za područje kantona i o istom izvijeste Krizni štab FMZ-a, a o čemu je pomoćnica Bera također istog dana informirala javnost. 

Stoga, dematiramo sve sadržaje koje za izvor današnje informacije koriste izjavu pomoćnice ministra zdravstva Marine Bare datu prije mjesec dana u potpuno drugom kontekstu.

Naglašavamo, da su aktuelne mjere u Federaciji BiH, one koje je na prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada Federacije BiH usvojila na svojoj 295. sjednici, održanoj 16.12.2021. godine, te da su usvojene naredbe i preporuke Kriznog štaba FMZ-a na snazi 14 dana.

Nakon što je Vlada FBiH objavila demanti, neki mediji, koji su objavili netačnu informaciju, naknadno su uklonili svoje članke, neki su ih ažurirali, a neki od njih objavili su Vladin demanti u novom, odvojenom članku. 

Novi, Neon TV, RTRS i Nezavisne su, recimo, svoje prvobitne članke izbrisali (1, 2, 3, 4). 

S druge strane, Raport, Dnevni avaz i Mahalla su svoje prvobitne članke (1, 2, 3) ažurirali i u njih uvrstili demanti.

Slobodna Bosna, Vijesti i Source neki su od onih koji su objavili demanti Vlade u novim člancima na svojim web stranicama (1, 2, 3). Međutim, iako je na ovim portalima objavljena i tačna informacija u vidu novog članka, stara netačna tvrdnja je i dalje dostupna u članku koji nije ažuriran (1, 2, 3). Netačna tvrdnja je još uvijek dostupna i u člancima 30 portala. 

Osim što je većina medija koja je inicijalno objavila netačnu informaciju kao izvor navela BHRT,  neki od njih su i u ispravkama koje su uslijedile naveli da je BHRT taj koji je prvi objavio netačne tvrdnje. 

Na web stranici BHRT-a trenutno su dostupna dva članka u vezi sa VTP potvrdama, objavljena 19.12.2021. godine (1,2). Prvi članak objavljen je u prijepodnevnim satima. Trenutno su na njemu dostupne informacije o preporukama koje je Vlada FBiH izdala kantonima u vezi sa VTP potvrdama. Zanimljivo je što se u ovom članku, objavljenom 19. decembra, “podsjeća” na odluku Vlade od 2. decembra, kako se trenutno i navodi u tekstu, dok je više od 50 medija u to vrijeme tog dana, kao i nakon toga, objavljivalo da pravilo stupa na snagu “sutra”. Arhiva ovog linka ipak nije dostupna te nije jasno da li je prvobitno imao drugačiji sadržaj, koji je u međuvremenu izmijenjen. 

U drugom članku, objavljenom na portalu BHRT-a tog dana u popodnevnim satima, prenesen je demanti Vlade FBiH u vezi sa uvođenjem VTP pravila.

Stoga sve članke objavljene 19.12. u kojima se tvrdi da FBiH “od sutra” uvodi VTP pravilo, a koji su i dalje dostupni, ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. Nijedan portal nije dobio ocjenu lažna vijest zbog nemogućnosti materijalnog dokazivanja stvarnog izvora tvrdnje.

Napomena

27.12.2021.Nakon objave naše analize, portali Source, Akter, Alo online, Info Bijeljina, Slobodna Bosna, Srpska info, BL portal i Centralna ispravili su netačne navode iz svojih članaka, stoga im dajemo i ocjenu ispravljeno.

28.9.2021.Nakon objave ove analize, portal Senzacija ispravio je netačne tvrdnje iz svog članka, stoga im dajemo i ocjenu ispravljeno.

11.1.2022.Nakon objave ove analize, portal Zvornički ispravio je netačne tvrdnje iz svog članka, stoga im dajemo i ocjenu ispravljeno.

14.1.2022. Nakon objave ove analize, portal Glas Srpske  ispravio je netačne tvrdnje iz svog članka, stoga im dajemo i ocjenu ispravljeno.
 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

ARTinfo: U FBiH od sutra obavezne CTP potvrde

-U Federaciji Bosne i Hercegovine od sutra uvode se nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo “cijepljen-testiran-prebolio” (CTP). To znači da će svi g...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

Source.ba: U FBiH od sutra obavezne VTP potvrde: Evo šta to znači

U Federaciji Bosne i Hercegovine od sutra uvode se nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio” (VTP).

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

RTV USK: U FBIH OD SUTRA OBAVEZNE VTP POTVRDE

- U Federaciji Bosne i Hercegovine od sutra uvode se nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio” (VTP). To znači da će svi...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

Hrvatski medijski servis: U FBiH od sutra obavezne CTP potvrde

-U Federaciji Bosne i Hercegovine od sutra uvode se nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo “cijepljen-testiran-prebolio” (CTP). To znači da će svi g...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

RTV NP: U FBiH od sutra obavezne VTP potvrde

U Federaciji Bosne i Hercegovine od sutra nove mjere. Uvodi se pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio” (VTP).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

HBZ vijesti: FBiH: Od ponedjeljka obvezne CTP potvrde

U Federaciji Bosne i Hercegovine se od sutra, ponedjeljka 20. prosinca, uvode nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo “cijepljen-testiran-prebolio” (...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

Centralna: FBiH: Preporuke za uvođenje Covid potvrda

U Federaciji Bosne i Hercegovine od sutra uvode se nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio” (VTP). To znači da će svi g...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

Vijesti: U FBiH od sutra obavezne VTP potvrde?

U Federaciji Bosne i Hercegovine od sutra uvode se nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio” (VTP).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

Cazin.ba: U FBIH OD SUTRA SU OBAVEZNE VTP POTVRDE

U Federaciji Bosne i Hercegovine od sutra uvode se nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio” (VTP). To znači da će svi g...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

Akter: U FBiH od sutra obavezne VTP potvrde

Uvode se nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio”

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

Slobodna Bosna: U FBiH OD SUTRA OBAVEZNE VTP POTVRDE: A to znači da će...

U Federaciji Bosne i Hercegovine od sutra uvode se nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio” (VTP).

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

Mojabanjaluka: Pravilo VTP na snazi od ponedjeljka u FBiH

U Federaciji BiH od sutra su na snazi nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo VTP - vakcinisan-testiran-prebolio, a to znači da će zaposleni u zdravs...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

Bh reporter: U FBiH od sutra su obavezne VTP potvrde

U Federaciji Bosne i Hercegovine od sutra uvode se nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio” (VTP). To znači da će svi g...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

Senzacija: Nove mjere: U FBiH od sutra obavezne VTP potvrde, evo šta to znači

Uvode se nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio”

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

Alo online: U SARAJEVU OD SUTRA NA SNAZI NOVE MJERE! Obavezne VTP potvrde!

Nove restriktivne mjere u Federaciji.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

Poslovni dnevnik: OD SUTRA U FBIH OBAVEZNE FTP POTVRDE

U Federaciji Bosne i Hercegovine od sutra uvode se nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio” (VTP).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

Moj Prijedor: Pravilo VTP na snazi od ponedjeljka u FBiH

U Federaciji BiH od sutra su na snazi nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo VTP - vakcinisan-testiran-prebolio, a to znači da će zaposleni u zdravs...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

Moja Srpska: Pravilo VTP na snazi od ponedjeljka u FBiH

U Federaciji BiH od sutra su na snazi nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo VTP - vakcinisan-testiran-prebolio, a to znači da će zaposleni u zdravs...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

Info Bijeljina: Od sutra u FBiH obavezne VTP potvrde

U Federaciji BiH od sutra su na snazi nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo VTP - vakcinisan-testiran-prebolio, a to znači da će zaposleni u zdravs...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

Dijalog: NOVE MJERE: U FBIH OD SUTRA OBAVEZNE VTP POTVRDE

Od sutra se u Federaciji BiH uvode nove mjere koje podrazumjevaju pravilo VTP ili “vakcinisan-testiran-prebolio”.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

Zvornički: U Federaciji od sutra obavezne VTP potvrde, prioritet uposlenici javnog sektora

U Federaciji Bosne i Hercegovine od sutra uvode se nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio” (VTP).

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

Alternativna televizija: Pravilo VTP na snazi od ponedjeljka u FBiH

U Federaciji BiH od sutra su na snazi nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo VTP - vakcinisan-testiran-prebolio, a to znači da će zaposleni u zdravs...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

Istina Vitez: U FBiH od sutra obavezne VTP potvrde

U Federaciji Bosne i Hercegovine od sutra uvode se nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio” (VTP).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

Hercegovina promo: Pravilo VTP na snazi od ponedjeljka u FBiH

U Federaciji BiH od sutra su na snazi nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo VTP – vakcinisan-testiran-prebolio, a to znači da će zaposleni u zdravs...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

Glas Srpske: Od sutra u FBiH obavezne VTP potvrde

SARAJEVO - U Federaciji BiH od sutra su na snazi nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo VTP - vakcinisan-testiran-prebolio, a to znači da će zaposle...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

Tuzla L!VE: Od sutra u Federaciji BiH obavezne VTP potvrde

To je već postala praksa u drugim zemljama, a mi imamo dovoljno vakcina da broj vakciniranih možemo u kratkom roku povećati

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

BL Portal: Na snazi nove mjere: Od sutra obavezne VTP potvrde

U Federaciji BiH od sutra su na snazi nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo VTP – vakcinisan-testiran-prebolio, a to znači da će zaposleni u zdravs...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

Srpska info: Od sutra OBAVEZNE VTP potvrde: Zdravstveni radnici će pri dolasku na posao morati da ispune jedan od tri uslova

U Federaciji BiH od sutra su na snazi nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo VTP - vakcinisan-testiran-prebolio, a to znači da će zaposleni u zdravs...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

USN1: U FBiH od sutra obavezne VTP potvrde

U Federaciji Bosne i Hercegovine od sutra uvode se nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio” (VTP). To znači da će svi g...

 • Prenošenje lažnih vijesti