Izmišljanje naslova kao profesija

O čemu su u Parizu pričali Izetbegović, Vučić i Inzko?

Portal “Cik-media” objavio je 11. novembra članak pod sljedećim naslovom:

Bakir pred cijelim svijetom: Znate li vi šta je prošla moja Bosna, sad ću vam reći

Članak govori o ceremoniji obilježavanja 100. godišnjice kraja Prvog svjetskog rata održanoj u Parizu:

Izražavajući nadu da će poruke mira i zajedništva poslane iz Pariza biti ideja vodilja svima, Izetbegović je naglasio da su u ratovima svi gubili, naročito na Balkanu kojim je ratni požar prošao tri puta, označio i početak i kraj 20. stoljeća. Zbog toga je, kako je istaknuo, svima potrebno više mudrosti i spremnosti da gradimo mir i da nakon stoljeća ratova pokušamo ostvariti stoljeće mira.
Izetbegović je podrcrtao da zbog bolnog historijskog iskustva, Bosna i Hercegovina treba ujedinjenu Evropu, Evropu mira, prosperiteta i saradnje, te da zaslužuje svoje mjesto u toj porodici slobode i demokratije. Isto tako, i Evropska unija treba Bosnu i Hercegovinu kao simbol i jedinstven mikrokosmos u kojem stoljećima baštini moto savremene Evrope, jedinstvo u različitostima.

U pitanju je prenošenje članka sa portala “Klix”, koji je tamo objavljen pod naslovom: “Izetbegović u Parizu: BiH zaslužuje mjesto u porodici slobode i demokratije, EU je treba”.

Tvrdnja, odnosno izjava iz naslova koja je pripisana Bakiru Izetbegoviću ne postoji u tekstu, niti je izrečena na ceremoniji u Parizu. Zanimljivo je i to da je na portalu “Cik media” 12. novembra objavljen identičan članak, ali ovaj put pod naslovom: “Izetbegović cijeloj Evropi: Mi zaslužujemo mjesto sa vama, mi smo vam potrebni”

Istog dana, na portalu “Cik media”  objavljen je novi članak o istom događaju, ali sa drugim akterima:

Vučić jedva dočekao da priča sa Merkel: Moram da vas obavijestim šta je bilo sa BiH, ovo mu je odgovorila

Članak donosi priču o susretu aktera iz naslova, a iz teksta možemo primijetiti da je izvor “Blic”:

Predsjednik Srbije zahvalio na sve većem broju njemačkih investicija budući da njemačke kompanije danas zapošljavaju više od 52.000 ljudi u ovoj zemlji.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je jutros u Parizu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koju je obavijestio o toku dijaloga Beograda i Prištine, ali i o posljednjem potezu prištinskih vlasti, koje su, protivno sporazumima, uvele porez od 10 posto na robu iz Srbije i BiH, saznaje “Blic”.
Merkel je poručila da želi pomoći da se u regionu zapadnog Balkana održi mir i stabilnost.

Originalni članak, koji je duži od verzije na portalu “Cik media” objavljen je pod naslovom “"ŽELIM DA POMOGNEM" Vučić i Merkel razgovorali o Kosovu u Parizu (VIDEO)” Kraća verzija članka preuzeta je iz “Avaza”, čiji članak nosi naslov “Merkel poručila Vučiću: Želim pomoći da se u regionu zapadnog Balkana održi mir i stabilnost”

Ceremoniju u Parizu ovaj portal je ispratio još jednim člankom koji je objavljen dan ranije. Ovaj put, članak donosi priču o izlaganju Valentina Inzka, Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, a ada je članak objavljen pod naslovom:

 Incko stao pred Ujedinjene Nacije: Ovo se odmah mora učiniti u BiH, ima jedan Čović…
Gospodin Komšić je pobijedio gospodina Čovića i oni sada tvrde da su izbori nelegitimni, bez obzira što je ova pobjeda bila prema pravilima kakva su važila i prije četiri godine – naveo je visoki predstavnik u svom izvještaju. Incko se osvrnuo i na proteste u Banjoj Luci povodom ubistva Davida Dragičevića, naglasivši da se ovaj slučaj treba riješiti što prije.
(...)

Pobjeda gospodina Komšića nad dosadašnjim hrvatskim članom Predsjedništva Draganom Čovićem dovela je do situacije u kojoj je nekoliko zvaničnika iz HDZ BiH i susjedne Hrvatske izbore proglasilo nelegitimnim pa čak i nezakonitim i antidejtonskim, uprkos činjenici da su provedeni prema istim pravilima koja su se primjenjivala i tokom svih prethodnih izbora.

Izvor članka je i ovog puta bio “Avaz”. Tamo je članak objavljen pod naslovom: “Incko pred Vijećem sigurnosti UN-a o Komšiću, Čoviću, ubistvu Davida Dragičevića, Dodiku i veličanju Karadžića”.

Ni u ovom slučaju izjava iz naslova pripisana Valentinu Inzku ne postoji u tekstu, niti je izrečena  na ceremoniji u Parizu.

S obzirom na to da se u sva tri slučaja radi o manipulacijama rađenim po istom šablonu - prenošenje tuđih članaka i izmišljanje izjava u naslovu - sve članke ocjenjujemo kao klikbejt, a zbog izmišljanja izjava u naslovima ovi članci će dobiti ocjenu dezinformacija.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 13. 11. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Manipulativna tumačenja podataka o prijavljenim smrtima nakon primanja Pfizer vakcine

U prva tri mjeseca upotrebe Pfizer vakcine protiv Covid-19 prijavljene su 1...

Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija
Analiza
Pregled sedmice: 9. januar, Đoković i pandemija

U sedmici iza nas, Raskrinkavanje se bavilo dezinformacijama o aktuelnim de...

Lažna vijest
Dezinformacije “Bez pardona”: Novi niz netačnih tvrdnji o Covid-19 iz emisije TV Jadran

Telefonsko uključenje gledateljice u emisiju “Bez pardona” na TV Jadran dij...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me